Πυροσβεστική διάταξη 1/78 - Άρθρο p2

Παράρτημα Β: Βασικά στοιχεία υδροδοτικού Πυροσβεστικού δικτύου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Γενικά:

 

1. Τα υδροδοτικά Πυροσβεστικά δίκτυα πρέπει να παρουσιάζουν ομοιομορφία, κατασκευασμένα συμφώνως προς τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Αρχής.

 

2. Η ενδιαφερόμενη επιχείρησις ή διεύθυνσις του καταστήματος πρέπει να αποστείλει προς θεώρηση εις την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχήν μελέτη συνοδευόμενη υπό του σχεδίου ή οποία να εκπονείται βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 1 της υπ' αριθμού 1/1978 πυροσβεστικής διατάξεως.

 

3. Όμοια μελέτη μετά σχεδίου πρέπει να συντάσσεται ως ανωτέρω και να υποβάλλεται δι' εκάστην προγενέστερη περίπτωσιν, δια την οποίαν έχει δοθεί η έγκρισις από την Πυροσβεστική Αρχήν η οποία δύναται να την αναθεωρήσει.

 

4. Μετά την εφαρμογήν της μελέτης ο εγκαταστάτης θα εκδίδει πιστοποιητικόν καλής εκτελέσεως ή υπεύθυνη δήλωση του νομοθετικού διατάγματος 105/1969, αντίγραφον του οποίου θα παραδίδει και εις την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχήν δια τον έλεγχο.

 

Β. Ειδικά:

 

Το υδροδοτικό Πυροσβεστικό Δίκτυον περιλαμβάνει:

 

α) Δεξαμενή ύδατος της οποίας η χωρητικότης θα υπολογίζει δια 20 min ολικής αποδόσεως της αντλίας εφ' όσον αυτή θα τροφοδοτείται συνεχώς μετά 2/3 της χωρητικότητάς της από οιανδήποτε αστείρευτη πηγή ύδατος (θάλασσαν, λίμνη, ποταμόν, δίκτυον υδρεύσεως), άλλως δι' 60 min. Η ανωτέρω δεξαμενή να εξυπηρετεί και τις απαιτήσεις του αυτομάτου συστήματος καταιονισμού ύδατος (sprinkler).

 

β) Πιεστικό δοχείον το οποίον να συνδέεται εν σειρά ή παραλλήλω με αντλίας και το οποίον θα διατηρεί εις πίεσιν το δίκτυον πυροσβέσεως.

 

Η πίεσις είναι ίση με την πίεσιν της αντλίας και της παροχής.

 

γ) Μίαν ηλεκτρική αντλία και μίαν αυτόνομη ντίζελ ή βενζίνης, εκάστη των οποίων να δύναται να μας δώσει εις την πράξη δια την κατηγορία πυρκαϊάς Α)α μικρού κινδύνου 1.000 Lt/min, δια την κατηγορία Α)β μεσαίου κινδύνου 1.500 Lt/min και δια την κατηγορία Α)γ μεγάλου κινδύνου 2.000 Lt/min, αφού αφαιρεθούν οι απώλειες τριβής. Δια την διάκριση των πυρκαγιών εις κατηγορίας Α)α μικρού, Α)β μεσαίου και Α)γ μεγάλου κινδύνου ισχύει η υπ' αριθμόν 17483/281/1978 απόφασις του Υπουργείου Βιομηχανίας, δημοσιευθείσα εις το υπ' αριθμό (ΦΕΚ 269/Β/1978) και εκδοθείσα εις εκτέλεση του άρθρου 5 του προεδρικού διατάγματος 460/1976 περί λήψεως μέτρων πυρασφάλειας υπό βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων και αποθηκών.

 

Σημείωση:

 

(α) Όταν το δίκτυον υδρεύσεως της πόλεως κατά τις ώρας αιχμής δύναται να μας δώσει εις την ακραία Πυροσβεστική φωλιά, ενώ ταυτοχρόνως θα λειτουργεί με όλην την απόδοση η πλησιέστερη προς αντλιοστάσιο Πυροσβεστική φωλεά, πίεσιν 4 atm τουλάχιστον, τότε οι αντλίες παραλείπονται.

(β) Δια τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα εφαρμόζεται το υδροδοτικό Πυροσβεστικό δίκτυο της κατηγορίας Α)β μεσαίου κινδύνου.

 

δ) Πίνακα αυτοματισμών ανάλογο της συνθέσεως και ισχύος με τα αντλίας.

 

ε) Συλλέκτη διατομής ο οποίος να εξυπηρετεί ολόκληρον το δίκτυον.

 

στ) Σωληνώσεις αναλόγου διατομής, οι οποίες να εξασφαλίζουν ανέτως την παροχή της παραγράφου 1)γ των ειδικών στοιχείων του υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου του παρόντος παραρτήματος.

 

ζ) Τις Πυροσβεστικές φωλιές οι οποίες να αποτελούνται:

 

1. Από την βάνα ορθογωνικής κατασκευής D2.

2. Από τον κορμό με τον ημισύνδεσμο D2'' και 1-3/4'' αντιστοίχως.

3. Από τον διπλωτήρα ή τυλικτήρα για να δέχεται διπλωμένο ή τυλιγμένο τον εύκαμπτο πυροσβεστικό σωλήνα.

4. Από τον εύκαμπτο σωλήνα με εσωτερική επίστρωση ελαστικού D 1-3/4'' και μήκους 20 m κατ' ανώτατον όριον.

5. Από τον ακροφύσιο (αυλό) του οποίου η διάμετρος του προστομίου θα αυξάνει ή θα μειώνεται και θα μας δίδει και προπέτασμα ύδατος.

6. Από το ερμάριο (ντουλάπι) εντός του οποίου θα τοποθετηθούν όλα τα ανωτέρω.

7. Εκάστη τρίτη Πυροσβεστική φωλιά θα έχει και Πυροσβεστήρα καταλλήλου τύπου.

 

η) Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να εγκρίνει και παν έτερον υδροδοτικό δίκτυον το οποίον θα δύναται εις την πράξη να έχει πλεονεκτήματα έναντι του ανωτέρω προτεινομένου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 2 της υπ' αριθμόν 1Α/1981 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 538/Β/1981).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.