Πυροσβεστική διάταξη 6/96 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Οδεύσεις διαφυγής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Πλάτος οδεύσεων διαφυγής

 

Σε όλες τις αποθήκες επιβάλλεται να υπάρχουν οι απαιτούμενες οδεύσεις διαφυγής για την ασφαλή απομάκρυνση των ατόμων που βρίσκονται σ' αυτές, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, από κάθε σημείο των αποθηκών.

 

Το ελάχιστο πλάτος των οδεύσεων ορίζεται σε 0.90 m.

 

2. Έξοδοι κινδύνου

 

2.1 Γενικά απαιτούνται δύο τουλάχιστον έξοδοι κινδύνου, τοποθετημένες σε θέσεις απομακρυσμένες μεταξύ τους.

 

Επιτρέπεται μόνο μία έξοδος κινδύνου:

 

- Σε όλες τις αποθήκες με συνολικό εμβαδόν μέχρι 200 m2.

- Σε αποθήκες της κατηγορίας Ζ0, Ζ1 και Ζ2 εφόσον βρίσκονται στο ισόγειο κτιρίων και έχουν συνολικό εμβαδόν μέχρι 1000 m2.

 

Σε αποθήκες της κατηγορίας Ζ3 με εμβαδόν μεγαλύτερο από 3000 m2 επιβάλλεται η ύπαρξη τριών εξόδων κινδύνου.

 

2.2 Το πλάτος των τελικών εξόδων ορίζεται ως εξής:

 

Όπου επιβάλλεται 1 τελική έξοδος αυτή πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1.20 m. Κατ' εξαίρεση σε αποθήκες με εμβαδόν μικρότερο των 200 m2 επιτρέπεται η τελική έξοδος να έχει πλάτος τουλάχιστον 0.90 m.

 

Όπου επιβάλλονται 2 τελικές έξοδοι, η μία πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1.20 m και η άλλη 0.90 m.

 

Όπου επιβάλλονται τρεις τελικές έξοδοι, η μία πρέπει να έχει πλάτος 1.20 m και οι άλλες δύο πρέπει να έχουν ελάχιστο πλάτος 0.90 m η καθεμιά.

 

3. Φωτισμός ασφαλείας

 

Σε όλες τις αποθήκες πρέπει να ασφαλείας στις οδεύσεις διαφυγής. Εξαιρούνται οι αποθήκες εφόσον χρησιμοποιούνται μόνο στη διάρκεια της ημέρας και έχουν ικανοποιητικό φυσικό φωτισμό.

 

Ο φωτισμός των οδεύσεων διαφυγής (τεχνητός ή φυσικός) πρέπει να είναι συνεχής στο χρονικό διάστημα που το κτίριο βρίσκεται σε λειτουργία παρέχοντας την ελάχιστη ένταση φωτισμού των 15 lux.

 

Ο τεχνητός φωτισμός πρέπει να τροφοδοτείται από σίγουρες πηγές ενέργειας, όπως ηλεκτρικό ρεύμα από Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού. Η χρήση φωτιστικών σωμάτων που λειτουργούν με συσσωρευτές και η χρήση φορητών στοιχείων απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για τον κανονικό φωτισμό των οδεύσεων διαφυγής. Επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητική πηγή ενέργειας για τον φωτισμό ασφαλείας.

 

Η διακοπή του φωτισμού, στη διάρκεια αλλαγής από μια πηγή ενέργειας σε άλλη, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 sec.

 

Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να τροφοδοτείται από σίγουρη εφεδρική πηγή ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε όλα τα σημεία του δαπέδου των οδεύσεων διαφυγής η ελάχιστη τιμή των 10 lux, μετρούμενη στη στάθμη του δαπέδου.

 

Το σύστημα του φωτισμού ασφαλείας πρέπει να διατηρεί τον προβλεπόμενο φωτισμό για 30' της ώρας τουλάχιστον, σε περίπτωση διακοπής του κανονικού φωτισμού.

 

4. Σήμανση

 

Σε όλες τις αποθήκες επιβάλλεται σήμανση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου.

 

Η σήμανση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 422/1979 περί συστήματος σηματοδοτήσεως ασφαλείας στους χώρους εργασίας (ΦΕΚ 128/Α/1979).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.