Πυροσβεστική διάταξη 8/97 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Ενεργητικά μέτρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού

 

Χειροκίνητο ηλεκτρικό σύστημα συναγερμού, απαιτείται:

 

Στα καταστήματα της κατηγορίας Ζ2, με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1.000 m2.
Στα καταστήματα της κατηγορίας Ζ3, με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 500 m2.

 

2. Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης

 

2.1. Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης επιβάλλεται:

 

Στα καταστήματα της κατηγορίας Ζ2 με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο από 1.000 m2.
Στα καταστήματα της κατηγορίας Ζ3 με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο από 500 m2.

 

2.2. Καταστήματα της κατηγορίας Ζ1 με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 500 m2, της κατηγορίας Ζ2 με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 250 m2 καθώς και όλα τα καταστήματα της κατηγορίας Ζ3 που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι ή τμήματα αυτών χρησιμοποιούνται για κατοικία, προσωρινή διαμονή, εκπαίδευση,γραφεία, συνάθροιση κοινού, υγεία και κοινωνική πρόνοια, βιομηχανίες βιοτεχνίες κατηγορίας Ζ2 και Ζ3, υποχρεούνται στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.

 

2.3. Τα παραπάνω συστήματα θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα Εθνικά πρότυπα και εφόσον δεν υπάρχουν σύμφωνα με το Παράρτημα Α της 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 20/Β/1981).

 

3. Φορητά μέσα πυρόσβεσης

 

3.1. Σε όλα τα εμπορικά καταστήματα επιβάλλεται η ύπαρξη φορητών πυροσβεστήρων αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνοι με τα Εθνικά πρότυπα.

 

Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει ως εξής:

 

Για την κατηγορία Ζ0, από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 m2.
Για την κατηγορία Ζ1, από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 m2.
Για την κατηγορία Ζ2, από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 100 m2.
Για την κατηγορία Ζ3, από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 75 m2.

 

Στις περιπτώσεις που κατά τους παραπάνω υπολογισμούς το πηλίκο που προκύπτει είναι δεκαδικός αριθμός, τούτο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.

 

Σημείωση: Ανεξάρτητα από τους ανωτέρω υπολογισμούς, σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων ο ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2) σε κάθε όροφο του καταστήματος.

 

3.2. Οι πυροσβεστήρες τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα ως εξής:

 

Για την κατηγορία Ζ0, 25 m
Για την κατηγορία Ζ1, 20 m
Για την κατηγορία Ζ2, 15 m
Για την κατηγορία Ζ3, 10 m

 

4. Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο

 

4.1. Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο επιβάλλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

Σε εμπορικά καταστήματα της κατηγορίας Ζ2 που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.500 m2.
Σε εμπορικά καταστήματα της κατηγορίας Ζ3 που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 m2.

 

Το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση.

 

4.2. Εμπορικά καταστήματα όλων των κατηγοριών που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου οφείλουν να διαθέτουν σημεία υδροληψίας με μόνιμα προσαρμοσμένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) που να καλύπτουν όλους τους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε επίκαιρα σημεία μέσα σε ειδικά ερμάρια.

 

4.3. Το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο κατασκευάζεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα Β της 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης και στο πρότυπο ΕΛΟΤ 664. Επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα τεχνικά στοιχεία που καθορίζονται στην Τεχνική Οδηγία Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 2451/1986.

 

5. Αυτόματο σύστημα κατάσβεσης

 

5.1. Εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι ή τμήματα αυτών χρησιμοποιούνται για κατοικία προσωρινή διαμονή, εκπαίδευση, γραφεία, συνάθροιση κοινού, υγεία και κοινωνική πρόνοια, βιομηχανίες - βιοτεχνίες κατηγορίας Ζ2 και Ζ3, υποχρεούνται στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης στις εξής περιπτώσεις:

 

Καταστήματα κατηγορίας Ζ2 με μικτό εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο των 1000 m2.
Καταστήματα κατηγορίας Ζ3 με μικτό εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο των 500 m2.

 

5.2. Η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης απαλλάσσει από την υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος πυρανίχνευσης. Το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.

 

5.3. Το αυτόματο σύστημα κατάσβεσης κατασκευάζεται σύμφωνα με τα Εθνικά πρότυπα και εάν δεν υπάρχουν σύμφωνα με το Παράρτημα Γ' της 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης, και την Τεχνική Οδηγία Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 2451/1986.

 

5.4 Όπου εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος, το ειδικό υδραυλικό δίκτυο των καταιονητήρων εφόσον εξυπηρετεί μέχρι έξι (6) κεφαλές καταιονητήρων, επιτρέπεται να συνδεθεί απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο ύδατος του κτιρίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει την δυνατότητα να παρέχει 6 λίτρα ύδατος ανά πρώτο λεπτό και ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για τη σωστή λειτουργία των καταιονητήρων. Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου ύδατος του κτιρίου παρεμβάλλεται βάνα με ασφαλιστικό μηχανισμό που την κλειδώνει στην ανοιχτή θέση.

 

6. Αυτόματο σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής

 

6.1 Το Αυτόματο σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής κατάλληλου κατασβεστικού υλικού κατασκευάζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τοποθετείται υποχρεωτικά στα εμπορικά καταστήματα των κατηγοριών Ζ1, Ζ2 και Ζ3 στις εξής περιπτώσεις:

 

Πάνω από τις καυτές επιφάνειες των συσκευών παρασκευής φαγητών, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανάφλεξη, όπως ηλεκτρικές κουζίνες, κουζίνες υγραερίου, συσκευές με επιφάνειες καυτού λαδιού ή μαγειρικού λίπους, όπως επίσης και σε επιφάνειες όπου υπάρχει παρουσία φλόγας.
Στις εγκαταστάσεις απαγωγής καπνών και ατμών, προϊόντων των παρασκευαζομένων φαγητών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την υπ' αριθμό 8Γ/2007 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 276/Β/2007).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.