Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 27

Άρθρο 27: Διεύθυνση Έρευνας και Διάσωσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Έρευνας και Διάσωσης είναι αρμόδια για τη υλοποίηση των αναγκαίων προληπτικών ενεργειών και επιχειρησιακών δράσεων, για την αντιμετώπιση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της χώρας μας, καθώς και για τη λειτουργία και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Επικοινωνιών Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS) (Κεφάλαια IV-KAN 4-1 Δ.Σ. SOLAS, νόμου [Ν] 1045/1980 (ΦΕΚ 95/Α/1980)).

 

2. Η Διεύθυνση Έρευνας και Διάσωσης συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Επιχειρήσεων Έρευνας - Διάσωσης.

 

β) Τμήμα 2ο - Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Συνεργασίας.

 

γ) Τμήμα 3ο - Επικοινωνιών Κινδύνου και Ασφάλειας.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρήσεων Έρευνας - Διάσωσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η επιχειρησιακή λειτουργία του τομέα Ναυτικής Έρευνας - Διάσωσης του Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (κοινή υπουργική απόφαση [Α] 1432.52/93/26-07-1993 (ΦΕΚ 647/Β/1993)), ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η υιοθέτηση των διαδικασιών Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που προβλέπονται στα διεθνή εγχειρίδια, όπως στα IAMSAR Manuals καθώς και τις αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα.

 

β) Η εποπτεία εφαρμογής των διαδικασιών Έρευνας και Διάσωσης τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

γ) Η μέριμνα για τη στελέχωση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού του Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

 

δ) Η μέριμνα για τον επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

 

ε) Η εκτέλεση γυμνασίων με βάση τα Σχέδια Συνεργασίας Επιβατηγών Πλοίων Διεθνών Πλόων και Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (SAR PLANS) (Κεφάλαιο V, Καν. 7-3 Δ.Σ. SOLAS, νόμος [Ν] 1045/1980),

 

στ) Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή Ασκήσεων Έρευνας - Διάσωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία και με άλλες συναρμόδιες Διευθύνσεις.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Συνεργασίας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η στατιστική παρακολούθηση και ανάλυση των περιστατικών Έρευνας - Διάσωσης.

 

β) Η ανάλυση των ασκήσεων Έρευνας - Διάσωσης και η εξαγωγή συμπερασμάτων για περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

γ) Η αποτίμηση κόστους - ωρών απασχόλησης προσωπικού σε επιχειρήσεις Έρευνας - Διάσωσης.

 

δ) Η συνεργασία με λοιπές συναρμόδιες Διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής επί ζητημάτων που παρουσιάζουν άμεση σχέση με τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, σε ό,τι αφορά ιδίως στον καθορισμό λιμένων καταφυγής, παροχή επιθαλάσσιας αρωγής, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων (προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 120/1997 (ΦΕΚ 110/Α/1997)).

 

ε) Η μέριμνα για τη διακλαδική συνεργασία του Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με στρατιωτικούς και κρατικούς φορείς της Ελλάδος, καθώς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αναφορικά με το αντικείμενο της Έρευνας - Διάσωσης.

 

στ) η παρακολούθηση της διεθνούς νομοθεσίας σε ζητήματα Έρευνας και Διάσωσης και η συμμετοχή σε διεθνή όργανα και όργανα της Ένωσης, που συζητούνται συναφή θέματα.

 

ζ) Ο συντονισμός των Τμημάτων της Διεύθυνσης, σε περιπτώσεις διενέργειας επιθεωρήσεων από οργανισμούς της Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς.

 

η) Η έγκριση των Σχεδίων Συνεργασίας Επιβατηγών Πλοίων Διεθνών Πλόων και Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (SAR PLANS).

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επικοινωνιών Κινδύνου και Ασφάλειας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για την επιχειρησιακή λειτουργία του Ραδιοτηλεπικοινωνιακού Κέντρου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η συνεργασία με παρόχους επικοινωνιών επί συναφών ζητημάτων.

 

β) Ο καθορισμός των επιχειρησιακών αναγκών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για εφοδιασμό τηλεπικοινωνιακών μέσων που αφορούν επικοινωνίες GMDSS, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο IV της Δ.Σ. SOLAS '74 και της Δ.Σ. SAR ‘79, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

 

γ) Η συνεργασία με πολιτικοστρατιωτικούς φορείς επί θεμάτων επικοινωνιών κινδύνου και ασφάλειας.

 

δ) Η επιχειρησιακή λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών Λήψης και Διανομής Δορυφορικών Σημάτων Κινδύνου (GRMCC) (άρθρο 19 του νόμου 3922/2011) σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο συντονισμός της ελληνικής συμμετοχής, καθώς και ο καθορισμός των θέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. στα όργανα του Διεθνούς Οργανισμού για το Διεθνές Δορυφορικό Σύστημα για την Έρευνα και Διάσωση (COSPAS - SARSAT) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

 

ε) Η εκμετάλλευση των πληροφοριών από τα συστήματα επιτήρησης θαλασσίου χώρου για σκοπούς Έρευνας και Διάσωσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τους φορείς που τα διαχειρίζονται και τα λειτουργούν.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.