Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 28

Άρθρο 28: Διεύθυνση Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργική εκμετάλλευση, τη θέσπιση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την επιχειρησιακή οργάνωση σε ότι αφορά τα συστήματα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράκτιας επιτήρησης θαλασσίου χώρου που σχετίζονται με τον εντοπισμό των πλοίων, που διαθέτει ή χρησιμοποιεί το Λιμενικού Σώματος  - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

2. Η Διεύθυνση Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Επιτελικής Εποπτείας.

 

β) Τμήμα 2ο - Επιχειρησιακής Εκμετάλλευσης.

 

γ) Τμήμα 3ο - Προγραμματισμού και Οργάνωσης.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιτελικής Εποπτείας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο σχεδιασμός, η δημιουργία, επέκταση και παρακολούθηση λειτουργίας συστημάτων επιτήρησης θαλασσίου χώρου.

 

β) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή με τον ΔΝΟ (παράγραφος 3 άρθρου 2 προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 37/2011 (ΦΕΚ 37/Α/2011)) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του Κέντρου Δεδομένων του Συστήματος Αναγνώρισης και Εντοπισμού Πλοίων Μεγάλης Εμβέλειας (Long Range Identification and Tracking of Ships - LRIT), καθώς και την διαχείριση των χρηστών και των δικαιωμάτων πρόσβασης αυτών.

 

γ) Η επεξεργασία και αξιοποίηση των πληροφοριών των συστημάτων επιτήρησης και τηλεπισκόπησης θαλασσίου χώρου.

 

δ) Η τήρηση εθνικής βάσης πληροφοριών για τα πλοία που εξοπλίζονται με συσκευές LRIT.

 

ε) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) (παράγραφος 2 άρθρου 2 προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 37/2011) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του Συστήματος της Ένωσης SafeSeaNet (SSN).

 

στ) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και η συμμετοχή στο έργο διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, για θέματα που αφορούν σε συστήματα επιτήρησης θαλασσίου χώρου, όπως το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System - ΑΙS), LRIT και υπηρεσίες εξυπηρέτησης κυκλοφορίας πλοίων (Vessel Traffic Services).

 

ζ) Η παρακολούθηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης.

 

η) Η συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και με άλλους φορείς για το συντονισμό και την επίλυση θεμάτων εφαρμογής νέων και καινοτόμων τεχνολογιών συστημάτων θαλασσίου πεδίου.

 

θ) Η συνδρομή επί θεμάτων διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των μέσων παράκτιας επιτήρησης και θαλάσσιας κυκλοφορίας, με σκοπό το σχηματισμό ενιαίας εικόνας του θαλασσίου πεδίου.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρησιακής Εκμετάλλευσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η επιχειρησιακή λειτουργία και οργάνωση του Εθνικού VTMIS (Υπουργική Απόφαση 3239/10-01-2003 (ΦΕΚ 1900/Β/2003)).

 

β) Η παρακολούθηση επιχειρησιακής λειτουργίας των τοπικών Κέντρων VTS και συντονισμός του έργου τους μέσω του Κέντρου VTMIS (υπουργική απόφαση 3239/10-01-2003 (ΦΕΚ 1900/Β/2003)).

 

γ) Η αξιολόγηση της επιχειρησιακής δραστηριότητας των VTS και εισήγηση προτάσεων μέτρων σχετικά με την καλύτερη εκμετάλλευσή τους.

 

δ) Η παρακολούθηση επιχειρησιακής λειτουργίας των τοπικών Κέντρων παράκτιας επιτήρησης σε συνεργασία με εμπλεκόμενες Διευθύνσεις.

 

ε) Η θέσπιση τυποποιημένων διαδικασιών και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών από τα τοπικά Κέντρα VTS, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα και κανόνες.

 

στ) Ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

ζ) Η αξιολόγηση και διάχυση των διαθέσιμων πληροφοριών πλοίων που συλλέγονται από τα συστήματα θαλάσσιου χώρου προς τα Κέντρο Επιχειρήσεων, Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ή τις λοιπές Διευθύνσεις - Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με σκοπό την επιχειρησιακή εκμετάλλευση, τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και τη δικαστική συνδρομή.

 

η) Η διαχείριση αιτημάτων Κρατικών υπηρεσιών ή φορέων για παροχή διατιθέμενων πληροφοριών από τα συστήματα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και επιτήρησης θαλασσίου χώρου.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προγραμματισμού και Οργάνωσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο προσδιορισμός των λειτουργικών αναγκών και υποβολής προτάσεων που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων παρακολούθησης και θαλάσσιας επιτήρησης ανά την επικράτεια, καθώς και στον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχόντων.

 

β) Η μέριμνα για τη στελέχωση και την εκπαίδευση του προσωπικού των συστημάτων παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράκτιας επιτήρησης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

γ) Η τήρηση και διάχυση στατιστικών στοιχείων από τα δεδομένα των Κέντρων VTS και λοιπών τοπικών κέντρων παράκτιας επιτήρησης που αφορούν σε θέματα κυκλοφορίας πλοίων.

 

δ) Η εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την προσαρμογή και εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων VTS - VTMIS και των λοιπών τοπικών κέντρων παράκτιας επιτήρησης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ένωσης και της διεθνούς νομοθεσίας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.