Νόμος 2947/01 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας της Αθήνας και των άλλων Ολυμπιακών πόλεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για την αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας καθορίζονται οι ακόλουθοι οδικοί άξονες και περιοχές πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, όπως αυτές απεικονίζονται σε 32 διαγράμματα κλίμακας 1:25.000 που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και των οποίων αντίτυπα σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με το νόμο αυτόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

 

n.2947.01.26

 

α. Οδικοί άξονες:

 

Πειραιώς, Αθηνών - Καβάλας, Κηφισίας, Βουλιαγμένης - Καραμανλή (Αλκυονίδων), Ηλιουπόλεως - Βασιλίσσης Όλγας - Εθνικής Αντιστάσεως, Μεσογείων, Συγγρού - Καλλιρρόης - Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ποσειδώνος, Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου, Λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, Σουνίου, παραλιακή σύνδεση Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου - Περάματος, Μαραθώνιος διαδρομή, Ολυμπιακός δακτύλιος, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Αττική Οδός, Πέτρου Ράλλη - Λαοδικείας - Σαλαμίνας, Θηβών, Ιερά Οδός, Γρηγορίου Λαμπράκη, Σχιστού, Κηφισού, Αλεξάνδρας, Ακαδημίας, Πατησίων, Πανεπιστημίου, Καρόλου - Μάρνη, Κατεχάκη, καθώς και οι οδοί πρόσβασης προς τους χώρους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τους χώρους τέλεσης Ολυμπιακών αθλημάτων.

 

β. Λοιποί χώροι παρεμβάσεων:

 

β)1. Ιστορικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

 

β)2. Περιοχή ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της πόλης των Αθηνών, όπως αυτή καθορίσθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του νόμου 2833/2000 (ΦΕΚ 150/Α/2000).

 

β)3. Σημαντικές κεντρικές πλατείες της πόλης των Αθηνών, εκτός αυτών που βρίσκονται στα Ιστορικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και στην περιοχή ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

 

β)4. Παραλιακές ζώνες και ακτές.

 

β)5. Σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς (λιμάνια - χερσαίες ζώνες λιμένων, αεροδρόμια, σταθμοί μετρό, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και άξονες των γραμμών των μέσων σταθερής τροχιάς) και ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος αυτών, μέχρι βάθους 200 m σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.

 

β)6. Είσοδοι και πύλες πόλεων Αθήνας - Πειραιά.

 

β)7. Η περιβάλλουσα ζώνη των χαρακτηρισμένων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, μέχρι βάθους 200 μέτρων σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.

 

β)8. Ζώνες ενοποίησης χώρων πρασίνου - πάρκων και πολιτιστικών και κοινωφελών λειτουργιών.

 

β)9. Ο περιβάλλων χώρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των χώρων τέλεσης Ολυμπιακών αθλημάτων, που έχουν καθορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 2730/1999, όπως εκάστοτε ισχύει, και μέχρι βάθους 200 μέτρων σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.

 

β)10. Η διαδρομή του ποδηλατικού αγώνα αντοχής στο Δήμο Αθηναίων, όπως αυτή αναλυτικά αναφέρεται κατωτέρω και απεικονίζεται σε διάγραμμα κλίμακας 1:10.000 που έχει θεωρηθεί από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του οποίου αντίτυπο σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το νόμο αυτόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Αθηνάς (Δημαρχείο), πλατεία Ομονοίας, Πατησίων, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Ηροδότου, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Ρογκάκου, Σαρανταπήχου, Παλιγγενεσίας, Δασκαλογιάννη, Κόνιαρη, Αθηναίων Εφήβων, Αναπήρων Πολέμου, Σουδίας, Γενναδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Ερμού, Αθηνάς.

 

n.2947.01.1

2. Στους παραπάνω οδικούς άξονες και λοιπούς χώρους παρεμβάσεων, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους (ιδίως πλατείες, άλση, χώρους πρασίνου, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, νησίδες και διαβάσεις κ.λ.π.) και ιδιωτικούς χώρους (πρασιές, ακάλυπτοι χώροι οικοπέδων, στοές, δώματα, όψεις κτιρίων κ.λ.π.) που βρίσκονται κατά μήκος των παραπάνω αξόνων και μέχρι βάθους ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή 200 m σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή εμπίπτουν στις προαναφερόμενες περιοχές παρεμβάσεων, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης και στη δόμηση, τη μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακάλυπτων χώρων, ειδικοί όροι και περιορισμοί στάθμευσης, ειδικοί όροι φωτισμού, ειδικοί τρόποι σήμανσης της κυκλοφορίας και πληροφόρησης, συμβατικής ή ηλεκτρονικής, καθώς και κάθε άλλος πολεοδομικός, αρχιτεκτονικός ή μορφολογικός όρος ή περιορισμός, που κρίνεται αναγκαίος για την αναβάθμιση της αισθητικής, της λειτουργικότητας και της εικόνας της πόλης της Αθήνας εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με τις ίδιες αποφάσεις οριοθετούνται οι συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης.

 

Οι ρυθμίσεις των παραπάνω αποφάσεων πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με τις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν περιοχές στις οποίες επιτρέπεται μόνο χρήση κατοικίας, καθώς και με τους όρους και περιορισμούς των εγκεκριμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.

 

3. Με τις ίδιες ως άνω αποφάσεις μπορεί να τάσσεται αποκλειστική προθεσμία για την απομάκρυνση των μη επιτρεπόμενων χρήσεων από τα κτίρια και τους λοιπούς χώρους που προσδιορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, μετά την πάροδο της οποίας έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της κοινής απόφασης των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων υπ' αριθμόν 44242/2361/1989 Σφράγιση ακινήτων σε περίπτωση μεταβολής της χρήσης (ΦΕΚ 380/Β/1989).

 

Όπου στις διατάξεις της απόφασης αυτής αναφέρονται οι κατά τόπο αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος άρθρου νοούνται είτε οι κατά περίπτωση αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης ή δεύτερης βαθμίδας είτε οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής είτε οι αρμόδιες για την εκτέλεση των έργων του άρθρου αυτού υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

 

4. α. Με αποφάσεις των, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αρμόδιων για τη σφράγιση αρχών, που εκδίδονται κατόπιν αυτοψίας εντεταλμένων υπαλλήλων και κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους κυρίους, νομείς ή κατόχους των ακινήτων, μπορεί να επιβάλλεται προσθέτως, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός, η απομάκρυνση από τους ακάλυπτους χώρους και τα προκήπια των οικοπέδων, καθώς και από τους κοινόχρηστους χώρους, οποιουδήποτε προσωρινού ή μόνιμου στοιχείου και αντικειμένου εξυπηρετεί τις κατά τα ανωτέρω μη επιτρεπόμενες χρήσεις ή αποτελεί προϊόν αυτών ή του οποίου η διατήρηση αντίκειται στους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται με τις αποφάσεις της παραγράφου 2 ή προσβάλλει γενικότερα το περιβάλλον και την αισθητική εικόνα της πόλης. Κατά των ανωτέρω αποφάσεων δεν χωρούν ενστάσεις.

 

β. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων εντός της κατά τα ανωτέρω τασσόμενης προθεσμίας, τα προαναφερόμενα στοιχεία και αντικείμενα αφαιρούνται και απομακρύνονται, χωρίς άλλη διατύπωση, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός, από τις υπηρεσίες του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης βαθμίδας, ο οποίος ενεργεί με τη συνδρομή των οικείων αστυνομικών αρχών και εντός της περιοχής δικαιοδοσίας των λιμενικών αρχών από τις υπηρεσίες του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα (Οργανισμού Λιμένος ή Λιμενικού Ταμείου), οι οποίες ενεργούν με τη συνδρομή της λιμενικής αρχής. Παρερχόμενης απράκτου της προθεσμίας αυτής, τις σχετικές υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, οι οποίες ενεργούν επίσης με τη συνδρομή των οικείων αστυνομικών αρχών.

 

γ. Ζημίες οι οποίες προκαλούνται εξαιτίας βλάβης των παραπάνω υλικών και αντικειμένων κατά την αφαίρεση, απομάκρυνση, φύλαξη ή απόδοση αυτών δεν αποκαθίστανται

 

δ. Η δαπάνη για την αφαίρεση και απομάκρυνση των παραπάνω υλικών και αντικειμένων βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από τα οποία απομακρύνονται, καταλογίζεται δε εις βάρος αυτών μετά από ακρόασή τους και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

 

5. Με τις αποφάσεις της παραγράφου 2 μπορεί να τροποποιείται ή να εγκρίνεται ρυμοτομικό σχέδιο στις παραπάνω περιοχές με σκοπό τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών χώρων (όπως κτίρια πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των χώρων αυτών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 6 έως και 10 του νόμου 2730/1999, όπως τροποποιήθηκαν και εκάστοτε ισχύουν. Όπου από τις κείμενες διατάξεις απαιτείται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων και έργων του άρθρου αυτού, εφαρμόζεται η διαδικασία που ορίζεται στην περίπτωση β' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 2730/1999. Όπου στις διατάξεις της ανωτέρω περιπτώσεως αναφέρεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, νοείται αντίστοιχα η κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση των έργων του παρόντος άρθρου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 14 του νόμου 3044/2002 (ΦΕΚ 197/Α/2002).

 

6. α. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου αυτού έχουν εφαρμογή και για τα έργα του παρόντος άρθρου.

 

β. Δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των κτιρίων, οι οποίες εκτελούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων στις περιοχές της παραγράφου 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του από 04-08-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1978), όπως τροποποιήθηκε με το από 02-03-1981 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 118/Δ/1981).

 

7. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για την έγκριση πολεοδομικών, μορφολογικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στις ευρύτερες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της χερσαίας ζώνης των λιμένων Πειραιά, Ηγουμενίτσας, Ελευσίνας, Κατάκολου, Λαυρίου, Ραφήνας, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ηρακλείου, είτε και σε άλλα λιμάνια που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των αναγκών της φιλοξενίας της Ολυμπιακής Οικογένειας και των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και έργων διάβασης πεζών (υπόγειων ή υπέργειων), έργων χώρων στάθμευσης οχημάτων (υπόγειοι χώροι, υπέργεια κτίρια), εφόσον δεν δημιουργούνται οποιασδήποτε μορφής προβλήματα στις δραστηριότητες και λειτουργίες των λιμένων, έργων πάσης φύσεως ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και οδικής πρόσβασης αυτών. Εφαρμόζονται επίσης και, για την έγκριση πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και μορφολογικών παρεμβάσεων στις ακόλουθες περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ηρακλείου:

 

Σημαντικές κεντρικές πλατείες.
Παραλιακές ζώνες και ακτές και μέχρι βάθους 200 m σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.
Σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς (λιμάνια - χερσαίες ζώνες λιμένων, αεροδρόμια, σταθμούς μετρό, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άξονες των γραμμών των τραίνων) και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο αυτών, μέχρι βάθους 200 m σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.
Εισόδους και πύλες των ανωτέρω πόλεων.
Στην περιβάλλουσα ζώνη των χαρακτηρισμένων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων και μέχρι βάθους 200 m σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.
Σε ζώνες ενοποίησης χώρων πρασίνου - πάρκων και πολιτιστικών και κοινωφελών λειτουργιών.

 

Στον περιβάλλοντα χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των χώρων τέλεσης Ολυμπιακών αθλημάτων, που έχουν καθορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 2730/1999, όπως εκάστοτε ισχύει, και μέχρι βάθους 200 m σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ή ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως

 Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.