Νόμος 3105/03 - Άρθρο 38

Άρθρο 38: Ρυθμίσεις θεμάτων τουριστικών λιμένων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 30 του νόμου 2160/1993 αντικαθίστανται ως εξής:

 

{1. Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης συγκροτείται εννεαμελής Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων. Η Επιτροπή αποτελείται από τον Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, έναν (1) εκπρόσωπο από τον Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και έναν (1) πτυχιούχο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αναπληρούμενος από τον Διευθυντή Τουριστικής Πολιτικής του ίδιου Υπουργείου.

 

Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι αναπληρωτές των μελών και ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του. Εισηγητές των θεμάτων που συζητούνται στην Επιτροπή ορίζονται με απόφαση του Προέδρου υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων. Η Επιτροπή μπορεί να υποβοηθείται στο έργο της από χρηματοοικονομικό Σύμβουλο. Ο Σύμβουλος προσλαμβάνεται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ή στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από σχετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής.

 

Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης καθορίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης καθορίζεται η αποζημίωση των μελών, των εισηγητών και του γραμματέα της Επιτροπής.}

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 8 του νόμου 3270/2004 (ΦΕΚ 187/Α/2004).

 

2. Η περίπτωση (η) της παραγράφου 5 του άρθρου 31 του νόμου 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α/1993) αντικαθίσταται ως εξής:

 

{(η) Τον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας και τα τιμολόγια του τουριστικού λιμένα.}

 

3. Μετά το άρθρο 31 του νόμου 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α/1993) προστίθεται νέο άρθρο με αριθμό 31Α, που έχει ως εξής:

 

{Άρθρο 31Α: Κανονισμοί λειτουργίας τουριστικών λιμένων

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, θεσπίζεται Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων. Ο Κανονισμός έχει εφαρμογή σε όλους τους τουριστικούς λιμένες, στις ζώνες αγκυροβολίου, στα καταφύγια τουριστικών σκαφών και στους λιμένες ξενοδοχειακών μονάδων ανεξάρτητα από το φορέα διαχείρισης αυτών (δημόσιο ή ιδιωτικό) και από το χρόνο έναρξης λειτουργίας τους.

 

2. Με το Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και ασφάλειας των λιμένων αυτών όπως:

 

α. Τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από πυρκαγιά, ρύπανση και κάθε είδους κίνδυνο εντός της ζώνης του λιμένα.

 

β. Η προστασία περιβάλλοντος, καθαριότητα και ευταξία του λιμένα.

 

γ. Οι πέραν της καταβολής της αξίας των τιμολογίων υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών των ελλιμενιζόμενων σκαφών και όσων κάνουν χρήση των εξυπηρετήσεων του τουριστικού λιμένα.

 

δ. Ο είσπλους και έκπλους των σκαφών, η αγκυροβολία, πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση αυτών, καθώς και η κατάληψη θέσης και η παραμονή αυτών στον τουριστικό λιμένα.

 

ε. Η κίνηση φορτηγών και επιβατηγών αυτοκινήτων καθώς και λοιπών τροχοφόρων εντός του τουριστικού λιμένα.

 

στ. Οι παρεχόμενες ευκολίες και εξυπηρετήσεις των σκαφών.

 

ζ. Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ασφάλεια, προστασία και την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών λιμένων.

 

3. Στους παραβάτες των κανονισμών λειτουργίας των τουριστικών λιμένων επιβάλλονται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, ανεξάρτητα από άλλες κυρώσεις που μπορεί να προβλέπονται, οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

 

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδονται μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνονται οι Ειδικοί Κανονισμοί για καθέναν από τους λιμένες της παραγράφου 1.

 

Οι κανονισμοί αυτοί ρυθμίζουν τους ειδικούς όρους λειτουργίας και εκμετάλλευσης κάθε τουριστικού λιμένα και ιδίως τα εξής θέματα:

 

α. Την οργάνωση της διοίκησης, τη στελέχωση και τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας του τουριστικού λιμένα.

 

β. Το σαφή προσδιορισμό των ορίων της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) του λιμένα.

 

γ. Το μέγεθος (ελάχιστο - μέγιστο) κατά μονάδα και τον αριθμό κατά κατηγορία σκάφους, καθώς και το συνολικό αριθμό των σκαφών, που μπορούν να ελλιμενιστούν.

 

δ. Τον τρόπο διαθέσεως των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών στο λιμένα και το σύστημα αγκυροβολίας τους.

 

ε. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις.

 

στ. Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των σκαφών και των χρηστών του λιμένα.

 

ζ. Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του λιμένα.

 

5. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδονται μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνονται τα τιμολόγια ελλιμενισμού και των λοιπών παρεχόμενων προς τα σκάφη υπηρεσιών από τους τουριστικούς λιμένες της παραγράφου 1.

 

Για τον καθορισμό των τιμολογίων λαμβάνονται ιδίως, υπόψη το μέγεθος των σκαφών σε μέτρα ολικού μήκους ή πλάτους, η διάρκεια ελλιμενισμού, η εποχή ελλιμενισμού, η κατηγορία των σκαφών και οι λοιπές παρεχόμενες από τον τουριστικό λιμένα εξυπηρετήσεις σύμφωνα με το επενδυτικό και εν γένει το επιχειρηματικό σχέδιο του φορέα διαχείρισης.

 

6. Οι Ειδικοί Κανονισμοί και τα Τιμολόγια των τουριστικών λιμένων καταρτίζονται από τους φορείς διαχείρισης και υποβάλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης για έγκριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους.

 

7. Όσοι κάνουν χρήση των τουριστικών λιμένων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 υπόκεινται και στους ελέγχους που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις για τις ζώνες των λιμένων (λιμενικούς, τελωνειακούς και λοιπούς ελέγχους).}

 

4. Η Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης μετονομάζεται σε Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων.

 

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 31 του νόμου 2160/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{3. Εντός τεσσάρων (4) μηνών από της υποβολής της αίτησης με όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων αποφαίνεται περί της σκοπιμότητας δημιουργίας του αιτούμενου τουριστικού λιμένα και εγκρίνει ή απορρίπτει τη δημιουργία αυτού. Κατά της απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής χωρεί αίτηση θεραπείας εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από της κοινοποιήσεώς της. Η αίτηση θεραπείας απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος αποφασίζει αμετάκλητα εντός δύο (2) μηνών από τη σε αυτόν υποβολή της αίτησης θεραπείας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης θεραπείας, δεν επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα στην ίδια περιοχή προ της παρέλευσης πενταετίας από της απορρίψεώς της, Η έγκριση της χωροθέτησης, των απαιτούμενων προσχώσεων και των χρήσεων αυτών, των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης συντελείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.}

 

6. Η παράγραφος 6 του άρθρου 31 του νόμου 2160/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{6. Η Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων ελέγχει τις υποβαλλόμενες από το φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα μελέτες και σχέδια που αναφέρονται στα πάσης φύσεως έργα του τουριστικού λιμένα και των εγκαταστάσεων αυτού και εφόσον συμφωνούν με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή τη σύμβαση παραχώρησης τις προωθεί εντός τριάντα (30) ημερών στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές και λοιπές άδειες για τη δημιουργία του τουριστικού λιμένα. Οι άδειες χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός τετραμήνου από της υποβολής των σχετικών μελετών και σχεδίων από τη Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων.}

 

7. Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 31 του νόμου 2160/1993, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

{Με τη σύμβαση μπορεί να καθορίζεται και αριθμός θέσεων για ελλιμενισμό ναυταθλητικών σκαφών.}

 

8. Το διάγραμμα του τουριστικού λιμένα Ζακύνθου κλίμακας 1:1000 (Αριθμός Σχεδίου 15), που προσαρτήθηκε στο νόμο 2160/1993 σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του νόμου αυτού, αντικαθίσταται με το προσαρτώμενο στον παρόντα νόμο διάγραμμα κλίμακας 1:500 (Αριθμός Σχεδίου 38 Α).

 

n.3105.03.1

 

9. Η αρμοδιότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του νόμου 2323/1995 καταργείται.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.