Νόμος 3699/08 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Ίδρυση και οργάνωση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στις έδρες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων ιδρύονται ΚΕΔΔΥ που αποτελούν αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες και υπάγονται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Σκοπός των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας. Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών αξιολογούνται ανά έτος για τη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των σκοπών τους.

 

2. Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στα Νομαρχιακά Διαμερίσματα ιδρύονται τα παρακάτω Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών:

 

Α' Αθήνας με έδρα την Αθήνα,
Β' Αθήνας με έδρα τη Νέα Ιωνία Αττικής,
Γ' Αθήνας με έδρα το Αιγάλεω Αττικής,
Δ' Αθήνας με έδρα τον Άλιμο Αττικής,
Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί Αττικής,
Δυτικής Αττικής με έδρα την Ελευσίνα,
Α' Πειραιά με έδρα τον Πειραιά,
Β' Πειραιά με έδρα τη Β' Διοικητική Περιφέρεια Πειραιά,
Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι,
Αρκαδίας με έδρα την Τρίπολη,
Αργολίδας με έδρα το Ναύπλιο,
Άρτας με έδρα την Άρτα,
Αχαΐας με έδρα την Πάτρα,
Βοιωτίας με έδρα τη Λιβαδειά,
Γρεβενών με έδρα τα Γρεβενά,
Δράμας με έδρα τη Δράμα,
Δωδεκανήσου: α) Ρόδου με έδρα τη Ρόδο, β) Καλύμνου με έδρα την Κάλυμνο, γ) Κω με έδρα την Κω,
Έβρου με έδρα την Αλεξανδρούπολη,
Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα,
Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι,
Ζακύνθου με έδρα τη Ζάκυνθο,
Ηλείας με έδρα τον Πύργο,
Ημαθίας με έδρα τη Βέροια,
Ηρακλείου Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο,
Α' Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θέρμη,
Β' Θεσσαλονίκης με έδρα τη Σταυρούπολη,
Θεσπρωτίας με έδρα την Ηγουμενίτσα,
Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα,
Καβάλας με έδρα την Καβάλα,
Καρδίτσας με έδρα την Καρδίτσα,
Καστοριάς με έδρα την Καστοριά,
Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα,
Κεφαλληνίας με έδρα το Αργοστόλι,
Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς,
Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη,
Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο,
Κυκλάδων: α) Σύρου με έδρα τη Σύρο, β) Νάξου με έδρα τη Νάξο,
Λακωνίας με έδρα τη Σπάρτη,
Λάρισας με έδρα τη Λάρισα,
Λασιθίου Κρήτης με έδρα τον Άγιο Νικόλαο,
Λέσβου: α) Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη, β) Λήμνου με έδρα τη Μύρινα,
Λευκάδας με έδρα τη Λευκάδα,
Μαγνησίας με έδρα το Βόλο,
Μεσσηνίας με έδρα την Καλαμάτα,
Ξάνθης με έδρα την Ξάνθη,
Πέλλας με έδρα την Έδεσσα,
Πιερίας με έδρα την Κατερίνη,
Πρέβεζας με έδρα την Πρέβεζα,
Ρεθύμνου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο,
Ροδόπης με έδρα την Κομοτηνή,
Σάμου με έδρα τη Σάμο,
Σερρών με έδρα τις Σέρρες,
Τρικάλων με έδρα τα Τρίκαλα,
Φθιώτιδας με έδρα τη Λαμία,
Φλώρινας με έδρα τη Φλώρινα,
Φωκίδας με έδρα την Άμφισσα,
Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο,
Χανίων με έδρα τα Χανιά και
Χίου με έδρα τη Χίο.

 

Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ορίζονται ως Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών Περιφέρειας τα Α' Αθήνας και Α' Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

 

3. Σε όλα τα ανωτέρω Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών τοποθετείται και υπηρετεί το εξής Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ), ΕΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό (ΔΠ):

 

ΠΕ60 ή ΠΕ61 - Νηπιαγωγών
ΠΕ70 ή ΠΕ71 - Δασκάλων
ΠΕ02 - Φιλολόγων
ΠΕ03 - Μαθηματικών
ΠΕ11.01 Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην ΕΑΕ
ΠΕ26 ή ΠΕ21 - Λογοθεραπευτών
ΠΕ29 - Εργοθεραπευτών
ΠΕ24 - Παιδοψυχιάτρων ή ΠΕ35 - Παιδιάτρων με εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία ή Νευρολόγων με εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία
ΠΕ23- Ψυχολόγων
ΠΕ30 - Κοινωνικών Λειτουργών
ΔΕ - Διοικητικών

 

Επίσης τοποθετείται κατά περίπτωση ΕΕΠ των ακόλουθων κλάδων:

 

ΠΕ22 - Επαγγελματικών Συμβούλων
ΠΕ28 - Φυσικοθεραπευτών
ΠΕ25 - Σχολικών Νοσηλευτών
ΠΕ31- Εξειδικευμένο είτε στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των τυφλών είτε στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών είτε στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών είτε στη γραφή Braille των τυφλών.
ΠΕ36 - Μουσικοθεραπευτών.

 

Οι οργανικές θέσεις του νόμου 2817/2000 άρθρο 2 παράγραφος 4, όπως ισχύει, μεταφέρονται στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών του παρόντος άρθρου και το ΕΠ, το ΕΕΠ και το ΔΠ τοποθετείται στα αντίστοιχα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών.

 

4. Σε κάθε Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών προϊστάμενος ορίζεται, για τετραετή θητεία, κατόπιν επιλογής από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΥΣΕΕΠ), το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του Τμήματος ΕΑΕ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή του αναπληρωτή του και με τη συμμετοχή σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, οι οποίοι ορίζονται με την απόφαση συγκρότησης. Δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή έχουν εκπαιδευτικοί που διαθέτουν σπουδές στην ΕΑΕ ή μέλη του ΕΕΠ, οι οποίοι υπηρετούν οργανικά σε Σχολικές μονάδες ή Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών της περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και με την προϋπόθεση να έχουν τριετή προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ ή Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών. Κριτήρια επιλογής είναι αυτά που ισχύουν και για τα άλλα στελέχη εκπαίδευσης. Τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του ΥΣΕΕΠ. Όταν δεν καλύπτονται οι θέσεις με επιλογή από το ΥΣΕΕΠ, ορίζεται αναπληρωτής προϊστάμενος με διετή θητεία από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, με πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ), ύστερα από προκήρυξη ενδιαφέροντος.

 

Ο χρόνος υπηρεσίας των υπηρετούντων στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών μοριοδοτείται ως διδακτική εμπειρία σε ΣΜΕΑΕ. Ο προϊστάμενος του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών ασκεί καθοδηγητικό έργο και έχει τις διοικητικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες για το προσωπικό που υπηρετεί οργανικά σε αυτό. Αν ο προϊστάμενος κατέχει οργανική θέση στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, όπου τοποθετείται, τότε αναπληρώνεται στα καθήκοντα της ειδικότητας του. Τον προϊστάμενο κωλυόμενο ή απόντα αναπληρώνει εκπαιδευτικός ή μέλος του ΕΕΠ, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης από τους υπηρετούντες οργανικά στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, ύστερα από εισήγηση του ΠΥΣΕΕΠ.

 

5. Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών συνεργάζονται με τα Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).

 

6. Το ΕΕΠ κάθε Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών που λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας προσφέρει τις υπηρεσίες του και στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών των Νομών και Νομαρχιών που ανήκουν στην Περιφέρεια. Το ΕΠ, ΕΕΠ και ΔΠ τοποθετείται ανάλογα με τη διασπορά του μαθητικού πληθυσμού και σε κάθε περίπτωση τοποθετείται μία πλήρης διεπιστημονική ομάδα σε μαθητικό πληθυσμό τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ατόμων.

 

7. Κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών λαμβάνεται μέριμνα να μην τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί με την ίδια εξειδίκευση στην ΕΑΕ στο ίδιο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων των κατηγοριών ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών τοποθετούνται με μετάθεση, απόσπαση ή αναπλήρωση εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο χρόνος της απόσπασης των εκπαιδευτικών και των μελών του ΕΕΠ στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών υπολογίζεται ότι έχει διανυθεί στην οργανική τους θέση. Η θητεία τους, με οποιαδήποτε σχέση (οργανικά ή αποσπασμένου), λογίζεται και προσμετράται ως εκπαιδευτική υπηρεσία.

 

8. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, καθώς και το ΔΠ που ανήκαν οργανικά στα ΚΔΑΥ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 2817/2000 και της παραγράφου 1)α του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 3194/2003 (ΦΕΚ 267/Α/2003), τοποθετούνται αυτοδικαίως στα αντίστοιχα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών του παρόντος άρθρου και οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις των ΚΔΑΥ μεταφέρονται αυτοδίκαια στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 110 του νόμου [Ν] 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α/2018).

 Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.