Προεδρικό διάταγμα 123/17 - Άρθρο 20

Άρθρο 20: Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης (Δ6)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης είναι:

 

α. Η προσαρμογή της οργανωτικής δομής του Υπουργείου στις αρχές της διοικητικής μεταρρύθμισης

β. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

γ. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των Υπηρεσιών.

 

2. Η Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α. Τμήμα Οργάνωσης και Διοικητικών Διαδικασιών

β. Τμήμα Επιμόρφωσης και Αποδοτικότητας

 

3. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Διοικητικών Διαδικασιών περιλαμβάνονται:

 

α. Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής οργάνωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενσωματωθούν στη λειτουργία του τα σχέδια στελέχωσης, η εξυπηρέτηση νέων πολιτικών, η επέκταση νέων τεχνολογιών και οι νέες τάσεις στη διοίκηση.

 

β. Η διαμόρφωση διαδικασιών αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών δράσεων.

 

γ. Ο ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου σε διεθνείς οργανισμούς, συνέδρια, φόρουμ κ.λ.π., σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ. Η παρακολούθηση εφαρμογής και η επικαιροποίηση των κανονιστικών πράξεων για τις διαδικασίες εκκαθάρισης των αρχείων των υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

ε. Οι προτάσεις για τη βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου και τη στρατηγική ευθυγράμμισή τους με την επιχειρησιακή τους λειτουργία.

 

στ. Η οργάνωση, διαρκής παρακολούθηση και επικαιροποίηση των δομών που είναι απαραίτητες για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, με αντίστοιχη προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού (κατάλογοι αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τυποποίηση εγγράφων).

 

ζ. Ο ανασχεδιασμός και η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και η εισήγηση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων.

 

η. Ο ανασχεδιασμός και η τυποποίηση, σε συνεργασία με τις καθ' ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες, των πληροφοριακών εντύπων ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες συναλλαγής των πολιτών με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.

 

θ. Η παρακολούθηση και επικαιροποίηση των πληροφοριών που αφορούν τις διαδικασίες του Υπουργείου που περιλαμβάνονται στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη ΕΡΜΗΣ και τον ηλεκτρονικό Οδηγό του Πολίτη που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

 

ι. Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του Υπουργείου.

 

ι)α. Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Επιμόρφωσης και Αποδοτικότητας περιλαμβάνονται:

 

α. Η ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Υπουργείου και ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνάρτηση και με τα καταρτισθέντα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

 

β. Η μέριμνα για την παρακολούθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και εισαγωγικής εκπαίδευσης από νεοδιοριζόμενους υπαλλήλους, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

 

γ. Η τήρηση και παρακολούθηση δεικτών αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

δ. Ο προγραμματισμός τακτικών ετήσιων αποστολών στο εσωτερικό και εξωτερικό για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

 

ε. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εισήγηση προτάσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας του Υπουργείου, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, με σκοπό τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες τόσο από τις οργανικές μονάδες του Υπουργείου, όσο και από τις υπηρεσίες φορέων που διαχειρίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

 

στ Η παρακολούθηση των εξελίξεων σε θέματα ποιότητας υπηρεσιών στο περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και η επεξεργασία αντίστοιχης πολιτικής.

 

ζ. Ο προσδιορισμός δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας.

 

η. Η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την καθιέρωση και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ολικής ποιότητας και διαδικασιών αξιολόγησης.

 

θ. Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικών με την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

ι. Ο εντοπισμός των καλύτερων πρακτικών αναφορικά με θέματα στοχοθεσίας, δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας, η παρακολούθηση της εφαρμογής τους και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

 

ι)α. Η διαρκής ενημέρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου επί των εξελίξεων στα θέματα εφαρμογής προγραμμάτων ποιότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

ι)β. Η σύνταξη, σε ετήσια βάση, και υποβολή στον Υπουργό έκθεσης απολογισμού της δράσης της Διεύθυνσης για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.