Προεδρικό διάταγμα 123/17 - Άρθρο 71

Άρθρο 71: Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών (Δ33)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών είναι:

 

α. Η εισήγηση για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

β. Η άμεση ανταπόκριση στις σύγχρονες οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες για την απρόσκοπτη άσκηση του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου.

 

γ. Η διασφάλιση της εύρυθμης, ασφαλούς, αποδοτικής, αποτελεσματικής, βιώσιμης και ποιοτικής λειτουργίας των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

δ. Η χάραξη πολιτικής συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

ε. Η διαχείριση, μέσω των αρμόδιων τμημάτων, λειτουργικών ή τεχνικών θεμάτων, για τα οποία έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο στις εξής Αρχές και Νομικά Πρόσωπα:

 

α)α. Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.

 

β)β. Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

 

γ)γ. Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

 

δ)δ. Ανώνυμη Εταιρεία Αστικών Ακινήτων, Κτηματικών, Οικοδομικών, Τουριστικών και συναφών Επιχειρήσεων (ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.).

 

ε)ε. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.).

 

στ)στ. Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε.).

 

2. Η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α. Τμήμα Σιδηροδρομικών και Συνδυασμένων Μεταφορών.

 

β. Τμήμα Διαλειτουργικότητας και Ασφάλειας Σιδηροδρόμων.

 

γ. Τμήμα Ανάπτυξης Εμπορευματικών Σιδηροδρομικών Μεταφορών.

 

3. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Σιδηροδρομικών και Συνδυασμένων Μεταφορών περιλαμβάνονται:

 

α. Η εισήγηση για τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικών για τις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές.

 

β. Η συνεργασία και γνωμοδότηση επί θεμάτων, που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές, αλλά αποτελούν αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών και φορέων.

 

γ. Η επισήμανση των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων για τις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές, που χρίζουν αναμόρφωσης, κωδικοποίησης ή επικαιροποίησης.

 

δ. Η συμμετοχή στο σχεδιασμό των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, άλλων Υπουργείων και φορέων άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων με τις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές.

 

ε. Η συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου για την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου, το οποίο αναφέρεται στις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές.

 

στ. Η παροχή της αναγκαίας τεχνογνωσίας επί των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών για την υποστήριξη νομοσχεδίων και τροπολογιών.

 

ζ. Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την προετοιμασία ενσωμάτωσης του ενωσιακού δικαίου θεμάτων σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

η. Η τεχνική και νομοτεχνική παρακολούθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

θ. Η επεξεργασία και ενσωμάτωση του ενωσιακού δικαίου αναφορικά με τις σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές.

 

ι. Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

ι)α. Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών.

 

ι)β. Η εποπτεία και διαχείριση τεχνικών, επιχειρησιακών και λειτουργικών θεμάτων των φορέων του σιδηροδρομικού τομέα, εκτός των θεμάτων αρμοδιότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο.

 

4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Διαλειτουργικότητας και Ασφάλειας Σιδηροδρόμων περιλαμβάνονται:

 

α. Η διαπραγμάτευση, επεξεργασία, εισήγηση και εναρμόνιση του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμφωνιών και πρωτοκόλλων του τομέα της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας καθώς και της σιδηροδρομικής μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (RID).

 

β. Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την προετοιμασία ενσωμάτωσης του ενωσιακού δικαίου επί θεμάτων σιδηροδρομικής ασφάλειας και διαλειτουργικότητας, πιστοποίησης μηχανοδηγών καθώς και μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων.

 

γ. Η παρακολούθηση εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου του τομέα ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.

 

δ. Η επεξεργασία και κατάρτιση πρόσθετου νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς όσον αφορά στην πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

 

ε. Η παρακολούθηση εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου του τομέα της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.

 

στ. Η παρακολούθηση εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου του τομέα της σιδηροδρομικής μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων.

 

ζ. Παρακολούθηση εφαρμογής στην χώρα μας των Τεχνικών Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ) των υποσυστημάτων του σιδηροδρομικού συστήματος και κατάρτιση των εθνικών σχεδίων εφαρμογής τους.

 

η. Σύνταξη και αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλόγου έργων στην χώρα μας, τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

 

θ. Εισήγηση παρεκκλίσεων από τις Τεχνικές Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας και από τη συμφωνία για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων (RID).

 

ι. Εισήγηση προτάσεων για ειδικές περιπτώσεις, ανοικτά σημεία, αποσαφήνιση εθνικών τεχνικών κανόνων, κοινοποίηση τους σε Ευρωπαϊκή Ένωση, διερεύνηση σύνταξης νέων τεχνικών κανόνων.

 

ι)α. Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των εθνικών κανόνων ασφάλειας.

 

ι)β. Ενημέρωση ενωσιακών βάσεων δεδομένων αναφορικά με τους εθνικούς τεχνικούς κανόνες για τα υποσυστήματα του σιδηροδρομικού συστήματος (τροχαίο υλικό, υποδομή κ.λ.π.) και τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας.

 

ι)γ. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για τη διαμόρφωση στρατηγικής και σχεδίου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS).

 

ι)δ. Συνεργασία με την Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΔΙΣΑΣ) και παρακολούθηση των διαδικασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την οδηγία για την ασφάλεια.

 

ι)ε. Συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για κατάρτιση νομοθετικού/ κανονιστικού πλαισίου κατόπιν εισήγησής της, σε θέματα αρμοδιότητάς της.

 

ι)στ. Παρακολούθηση και συμμετοχή σε ομάδες εργασίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος σε συνεργασία με τον διαχειριστή υποδομής και τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις.

 

ι)ζ. Κοινοποίηση στην Ε.Ε. των οργανισμών που εφαρμόζουν την διαδικασία για τη δήλωση επαλήθευσης σιδηροδρομικών υποσυστημάτων CE (Notified Bodies) καθώς και ορισμός των οργανισμών οι οποίοι είναι αρμόδιοι να εφαρμόζουν, στην περίπτωση των τεχνικών κανόνων, τη διαδικασία επαλήθευσης (Designated Bodies).

 

ι)η. Συνεργασία με αδειοδοτημένες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις επιβατικών μεταφορών, για τη συμμόρφωσή τους με τις νομοθετικές απαιτήσεις για την διαλειτουργικότητα και την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

 

ι)θ. Εκπροσώπηση του Υπουργείου σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα του τομέα της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος καθώς και της σιδηροδρομικής μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (OTIF, RISC, ERA).

 

κ. Παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Shift2Rail και προώθηση της ανάπτυξης συνεργασιών και της υποβολής προτάσεων έργων.

 

κ)α. Διοργάνωση ημερίδων - συναντήσεων με τους σιδηροδρομικούς φορείς με τη συμμετοχή και του Οργανισμού (European Union Agency for Railways).

 

5. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ανάπτυξης Εμπορευματικών Σιδηροδρομικών Μεταφορών περιλαμβάνονται:

 

α. Η παρακολούθηση των ενωσιακών πολιτικών για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

 

β. Η εκπροσώπηση του Υπουργείου στις αρμόδιες επιτροπές και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

 

γ. Η εκπροσώπηση του Υπουργείου στο σύστημα διακυβέρνησης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών διαδρόμων.

 

δ. Ο συντονισμός των φορέων του σιδηροδρομικού τομέα για τη διαμόρφωση ειδικών στόχων εθνικής στρατηγικής και για τη διαχείριση ειδικών θεμάτων.

 

ε. Η διαχείριση και ο έλεγχος της εφαρμογής του ενωσιακού θεσμικού πλαισίου.

 

στ. Η χάραξη πολιτικής συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.