Προεδρικό διάταγμα 149/05 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Διάρθρωση - Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Τη Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού συγκροτούν τα ακόλουθα τμήματα:

 

α) Τμήμα Τουριστικής Πολιτικής

 

β) Τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού

 

γ) Τμήμα Εποπτείας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμων Εταιρειών

 

δ) Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού

 

ε) Τμήμα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 

2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού κατανέμονται στα παρακάτω τμήματα ως εξής:

 

Α) Τμήμα Τουριστικής Πολιτικής:

 

Α)α Ο καθορισμός των στόχων της τουριστικής πολιτικής, η εκπόνηση προγραμμάτων επιδίωξης των στόχων αυτών με καταγραφή των αναγκαίων φορέων συνεργασίας, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και του προϋπολογιζόμενου κόστους υλοποίησης αυτών.

 

Α)β Η εισήγηση των αναγκαίων θεσμικών μέτρων και άλλων ρυθμίσεων για την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής.

 

Α)γ Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των λαμβανομένων μέτρων και η επιμέλεια για την ανάπτυξη του Τουρισμού, στο πλαίσιο της ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η επιμέλεια για τη βελτίωση αυτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις που διαμορφώνονται στη διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά.

 

Α)δ Η πρόταση για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού λουτροπόλεων, αρχαιολογικών τόπων, τόπων θερινών και χειμερινών διαμονών ως ξενοδοχειακά κορεσμένων και η απαγόρευση ανέγερσης ή λειτουργίας άλλων ξενοδοχείων ανηκόντων σε κατηγορίες που παρουσιάζεται κορεσμός (άρθρο 7 του αναγκαστικού νόμου [Ν] 431/1937).

 

Α)ε. Η πρόταση για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού τόπων ως τουριστικών, πηγών υδάτων ως ιαματικών ή για την άρση των χαρακτηρισμών αυτών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

Α)στ. Η επεξεργασία των προτάσεων χαρακτηρισμού μικρών νησιών ως χώρων αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της Agenda 21 για τον Τουρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή των θεμάτων που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού και τη χορήγηση αντίστοιχων Labels.

 

Α)ζ. Η ειδική γνωμάτευση της περίπτωσης Β)ii της παραγράφου 18 του άρθρου 6 του νόμου 2601/1998, όπως εκάστοτε ισχύει, για επενδύσεις ή και προγράμματα χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού για ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Α)η. Η έγκριση για τη συνδρομή των προδιαγραφών που καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 21 του άρθρου 6 του νόμου 2601/1998, όπως εκάστοτε ισχύει, του εξοπλισμού των μονάδων συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, κέντρων τουρισμού υγείας, κέντρων προπονητικού αθλητικού τουρισμού και εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών.

 

Α)θ. Η λήψη των κατάλληλων διοικητικών και άλλων μέτρων για την μεταφορά, προσβασιμότητα και την εν γένει ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε άγονες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

 

Α)ι. Η σύνταξη των προτάσεων γενικών κατευθύνσεων τουριστικής πολιτικής για τη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο.

 

Α)ι)α. Η επεξεργασία προτάσεων για την έκδοση των προβλεπόμενων στη νομοθεσία πράξεων χαρακτηρισμού δημοσίων εκτάσεων ως Τουριστικών και καθορισμού του τρόπου διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών.

 

Β) Τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού

 

Β)α. Η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών συναφών με τουριστικά θέματα και προβλήματα.

 

Β)β. Η παρακολούθηση, μελέτη και αξιολόγηση των αναλύσεων για τις προοπτικές της διεθνούς τουριστικής αγοράς και η επεξεργασία θέσεων για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης του διεθνούς ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού.

 

Β)γ. Η διαμόρφωση ή η εξεύρεση νέων μεθόδων και συστημάτων προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, βάσει της ανάλυσης των τάσεων της τουριστικής αγοράς.

 

Β)δ. Η συγκριτική μελέτη και ανάλυση των προγραμμάτων τουρισμού, που προσφέρονται σε άλλες χώρες.

 

Γ) Τμήμα Εποπτείας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανωνύμων Εταιρειών

 

Γ)α. Η μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων διορισμού, ανάκλησης, παράτασης θητείας των οργάνων διοίκησης των εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων, και λοιπών Φορέων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

 

Γ)β. Η μέριμνα για την έκδοση των προβλεπόμενων από την υφισταμένη νομοθεσία αποφάσεων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας, την οργάνωση, τη στελέχωση, τη διαχείριση και γενικά τον έλεγχο των πράξεων των οργάνων και των υπηρεσιών των εποπτευόμενων νομικών προσώπων, φορέων και οργανισμών.

 

Γ)γ. Η μέριμνα για την παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες των εποπτευόμενων νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και Ανωνύμων Εταιρειών για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων και των κανονιστικών πράξεων.

 

Γ)δ. Η σύσταση επιτροπών εργασίας για την παρακολούθηση του έργου των εποπτευόμενων νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και Ανωνύμων Εταιρειών και την επεξεργασία προτάσεων για την πληρέστερη απόδοση του έργου τους.

 

Δ) Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού:

 

Δ)α. Η επεξεργασία σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων που καταρτίζονται ή προτείνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

 

Δ)β. Η διαβίβαση σχεδίων διατάξεων στα συναρμόδια Υπουργεία για τη διατύπωση των απόψεων και των προτάσεών τους.

 

Δ)γ. Η επεξεργασία θέσπισης και τροποποίησης του πλαισίου σχέσεων ξενοδόχων και πελατών.

 

Δ)δ. Η επεξεργασία κανονισμού αναφορικά με τα προσόντα του λουτρονομικού προσωπικού, την πρόσληψή του, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του.

 

Δ)ε. Η επεξεργασία ρυθμίσεων σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της εκμεταλλεύσεως των εγκαταστάσεων, τη λειτουργία, την εκπαίδευση, την έκδοση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος λουτρονόμου και κάθε άλλου σχετικού θέματος.

 

Δ)στ. Η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται πληρέστερα και να εξυπηρετούνται ταχύτερα κατά τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Δ)ζ. Η μέριμνα για την έκδοση των κανονιστικών πράξεων, που απαιτούνται για την υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων.

 

Δ)η. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων.

 

Ε) Τμήμα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 

Ε)α. Ο γενικός σχεδιασμός της τουριστικής εκπαίδευσης και η χάραξη πολιτικής, για την κατάρτιση μακροπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων, προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για τον Τουρισμό.

 

Ε)β. Η παροχή εκπαιδευτικών πληροφοριών στον τουριστικό τομέα και η καθοδήγηση των εποπτευομένων από το Υπουργείο νομικών προσώπων, για την κατάρτιση προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης του προσωπικού τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Ε)γ. Η αξιοποίηση εθνικών και λοιπών πόρων για χρηματοδότηση των προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης που προτείνονται από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Ε)δ. Η συνεχής παρακολούθηση υλοποιήσεως των προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τα λοιπά εποπτευόμενα από το Υπουργείο νομικά πρόσωπα, η σύνταξη εκθέσεων και υπομνημάτων επί της πορείας και της αποδοτικότητας αυτών και η εισήγηση μέτρων τροποποίησης και βελτίωσής τους.

 

Ε)ε. Η μελέτη, αξιολόγηση και ιεράρχηση της σκοπιμότητας των προτεινόμενων προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης από τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τα λοιπά εποπτευόμενα από το Υπουργείο νομικά πρόσωπα.

 

Ε)στ. Η επεξεργασία των προτάσεων του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τον καθορισμό των όρων και των κριτηρίων χορήγησης υποτροφιών για περαιτέρω σπουδές και πρακτική άσκηση, στην ημεδαπή και αλλοδαπή σε απόφοιτους μονάδων Τουριστικής Εκπαίδευσης.

 

Ε)ζ. Η μέριμνα για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των αναγκών εκπαίδευσης του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

 

Ε)η. Η συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, του προσωπικού του Υπουργείου και των

εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.

 

Ε)θ. Η μέριμνα για τη μετεκπαίδευση του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.