Προεδρικό διάταγμα 14/7/99 - Άρθρο 36

Άρθρο 36: Παράρτημα - διαγράμματα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρο 14 του νόμου 1561/1985)

 

Α. Το παρόν παράρτημα περιέχει τις ειδικότερες κατευθύνσεις και μέτρα για τη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντός της.

 

1. Χωροταξική οργάνωση.

 

1.1. Ως ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται το τμήμα του νομού που παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη, ασκεί και δέχεται σημαντικές επιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους δήμους και κοινότητες του άρθρου 23.

 

1.2. Ως υπόλοιπο νομού νοείται η εκτός της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης έκταση του νομού.

 

1.3. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘΕ) χαρακτηρίζεται από τη συνέχεια του οικιστικού ιστού και περιλαμβάνει τους παρακάτω οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

α) Δήμοι:

 

Αγίου Αθανασίου, Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου - Νέου Κορδελιού, Επανομής, Ευόσμου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Ιωνίας (Διαβατών, Νέας Μαγνησίας), Καλαμαριάς, Κουφαλίων, Μενεμένης, Νεάπολης, Νέας Μηχανιώνας, Πανοράματος, Πολίχνης, Πυλαίας, Σίνδου, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Χαλάστρας, Ωραιοκάστρου.

 

β) Κοινότητες:

 

Αγγελοχωρίου, Αγίου Αντωνίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίας Τριάδας, Αγχιάλου, Αδένδρου, Ανατολικού, Ασβεστοχωρίου, Βαθυλάκκου, Βαλτοχωρίου, Βασιλικών, Βραχιάς, Γέφυρας, Ελεούσας, Εξοχής, Καλοχωρίου, Καρδίας, Κάτω Σχολαρίου, Κυμίνων, Λειβαδίου, Μεσημερίου, Μικρού Μοναστηρίου, Νέας Ευκαρπίας, Νέας Κερασιάς, Νέας Μεσημβρίας, Νέας Ραιδεστού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ρυσίου, Νεοχωρούδας, Νέων Επιβατών, Νέων Μαλγάρων, Ξηροχωρίου, Παρθενίου, Πεντάλοφου, Περαίας, Περιστεράς, Πλαγιαρίου, Προχώματος, Σουρωτής, Ταγαράδων, Τριλόφου, Φιλύρου, Χορτιάτη.

 

1.4. Το τμήμα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, όπου χωροθετούνται αστικές δραστηριότητες, προσδιορίζεται ως περιαστική ζώνη Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τις παρακάτω κοινότητες:

 

Ασβεστοχωρίου, Διαβατών, Εξοχής, Θέρμης, Καλοχωρίου, Νέας Μαγνησίας, Νέας Ραιδεστού, Νέου Ρυσίου, Νεοχωρούδας, Πεντάλοφου, Σίνδου, Φιλύρου, Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου.

 

1.5. Το υπόλοιπο της ευρύτερης περιοχής του Ρυμοτομικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, πέραν της περιαστικής ζώνης, αποτελεί την υπόλοιπη περιοχή.

 

2. Ειδικότερες κατευθύνσεις κατά βασικούς τομείς.

 

2.1. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης προωθείται η σύνταξη μελετών και ερευνών για τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. Οι μελέτες αυτές είναι:

 

ωκεανογραφική μελέτη του Θερμαϊκού κόλπου
μελέτες ρύπανσης της ατμόσφαιρας
μελέτες ρύπανσης της θάλασσας

 

Παράλληλα ρυθμίζεται το πρόβλημα οχληρών χρήσεων με κατάλληλες χωροθετήσεις και μέτρα προστασίας και αναβάθμισης περιοχών.

 

Οριοθετούνται περιοχές για ειδικές χρήσεις, όπως απόθεση βιομηχανικών απόβλητων και απορριμμάτων και προωθείται η δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

 

Καθορίζονται μέτρα για την αποτροπή απόφραξης του Θερμαϊκού κόλπου από τα φερτά υλικά. Προγραμματίζεται η μελέτη και εκτέλεση έργου αναβάθμισης του έλους στην περιοχή Καλοχωρίου.

 

2.2. Στα πλαίσια πολιτικής για τη γη ελέγχεται η κατάτμηση γης για να γίνει δυνατός ο έλεγχος και η προστασία των περιοχών γεωργικής απόδοσης, των δασικών εκτάσεων και άλλων ζωνών ειδικών δραστηριοτήτων.

 

2.3. Βασικός στόχος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης είναι η προστασία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Στα πλαίσια αυτά λαμβάνονται και τα παρακάτω μέτρα:

 

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθορίζονται οι χρήσεις γεωργίας, δασών και δασικών εκτάσεων, κτηνοτροφίας και αλιείας στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και του υπόλοιπου νομού. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα οι παραπάνω χρήσεις μπορεί να εξειδικεύονται σε ζώνες, ανάλογα με τον τύπο και την ένταση της εκμετάλλευσης.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος επιδότησης για την αύξηση των εντατικών καλλιεργειών, την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας και άλλων ήπιων μορφών ενέργειας και η παροχή κινήτρων για ερασιτεχνική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο του νομού.
Δημιουργούνται ιχθυόσκαλα στη Νέα Μηχανιώνα, σταθμοί καθαρισμού οστράκων και ιχθυογεννητικοί σταθμοί και προγραμματίζεται εμπλουτισμός των ποταμών και λιμνών στο νομό Θεσσαλονίκης.
Εφαρμόζονται προγράμματα αναδασώσεων, δασοτεχνικής διευθέτησης κρίσιμων χειμάρρων, δημιουργίας ζωνών πράσινου στις όχθες ποταμών και κατασκευές αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων.

 

Ο υπολογισμός του φόρου κληρονομιάς για εκτάσεις που περιλαμβάνονται στις ζώνες οικιστικού ελέγχου της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης γίνεται στην αξία που έχουν οι εκτάσεις αυτές σύμφωνα με την νόμιμη χρήση τους ως γεωργικής γης.

 

Τα παραπάνω εφαρμόζονται και για εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, οι οποίες, αν και περιβάλλονται από εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο χαρακτηρίζονται ως χώροι εκτός σχεδίου που προορίζονται για γεωργική εκμετάλλευση.

 

2.4. Στα πλαίσια προγραμματισμού του τύπου εγκατάστασης της βιομηχανικής δραστηριότητας ρυθμίζονται τα εξής:

 

Οριοθετούνται νέες περιοχές βιομηχανικής εγκατάστασης στη ζώνη γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, (Νεοχωρούδας, Θέρμης, Νέας Ραιδεστού και Αγίου Αθανασίου) και παράλληλα ορίζονται προς αναβάθμιση οι διαμορφωμένες περιοχές βιομηχανικής συγκέντρωσης (Καλοχωρίου και Ευκαρπίας - Ωραιοκάστρου).
Δημιουργούνται ειδικές βιοτεχνικές - βιομηχανικές ζώνες στην περιοχή των οικισμών που ενισχύονται σαν κέντρα υπερτοπικής σημασίας.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και παίρνονται μέτρα για τη σταδιακή μετεγκατάσταση οχληρών και επικίνδυνων βιομηχανιών ή οχληρών δραστηριοτήτων των βιομηχανιών αυτών, εφόσον ο περιορισμός των ρύπων στα επιθυμητά όρια και των κινδύνων δεν είναι εφικτός.
Καθορίζονται θέσεις εγκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του τομέα είτε για λόγους περιβαλλοντικούς είτε γιατί το απαιτεί η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου (σφαγεία, βυρσοδεψεία, δεξαμενές υγρών καυσίμων και επικίνδυνων χημικών ουσιών, συνεργεία επισκευής βαρέων οχημάτων κ.λ.π.).
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη βιομηχανική εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο του νομού.
Μονάδες παραγωγής αδρανών υλικών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται έξω από τις λατομικές ζώνες που έχουν καθοριστεί με την κοινή υπουργική απόφαση 12901/03-08-1983 των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, παύουν οριστικά τη λειτουργία τους με τη λήξη της σχετικής άδειας. Άδειες λειτουργίας για νέες μονάδες δεν παρέχονται εκτός των παραπάνω ζωνών.
Οι διατάξεις της κοινής απόφασης του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης 2.3)γ' του άρθρου 22 εφαρμόζονται και στο νομό Θεσσαλονίκης.

 

2.5. Οι κατευθύνσεις για τον τριτογενή τομέα είναι οι εξής:

 

Για το εμπόριο: χωροθέτηση κέντρων χονδρεμπορίου, ανάσχεση της ανάπτυξης του κατά μήκος των οδικών αξόνων και χωροθέτηση του λιανικού εμπορίου σύμφωνα με την προτεινόμενη χωροταξική και οικιστική διάρθρωση.
Για τον τουρισμό: ανάδειξη νέων τουριστικών περιοχών παράλληλα με την εξυγίανση των υπαρχουσών, στροφή σε νέες μορφές τουρισμού (χειμερινός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός κ.λ.π.) έλεγχος του ρυθμού αύξησης των τουριστικών κλινών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και δημιουργία προϋποθέσεων για πληρότητα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

 

Οι κατευθύνσεις, στον τομέα των μεταφορών είναι οι εξής:

 

Για τις οδικές μεταφορές: ιεράρχηση του οδικού δικτύου, οργάνωση του συστήματος υπεραστικών μεταφορών προσώπων και εμπορευμάτων, χάραξη αξόνων που να επιτρέπουν την παράκαμψη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και διερχόμενες υπερτοπικές κινήσεις.
Για το σιδηρόδρομο: χωροθέτηση νέου σταθμού διαλογής και εμπορικού σταθμού, χάραξη νέας γραμμής για τη σύνδεση με την Καβάλα, μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία μετρό.

 

3. Ειδικότερες κατευθύνσεις και μέτρα για την οργάνωση και ανασυγκρότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

3.1. Στα πλαίσια της οργάνωσης και ανασυγκρότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την:

 

ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης
ανάσχεση εξάπλωσης του αστικού ιστού και ανάπτυξη περιαστικών κέντρων.
ανασυγκρότηση της γειτονιάς
δημιουργία πολυκεντρικής δομής της πόλης
ανακατανομή και χωροθέτηση ειδικών λειτουργιών κλίμακας πόλης
δημιουργία της απαραίτητης κοινωνικής υποδομής
οργάνωση συστήματος μεταφορών
ποιοτική αναβάθμιση της πόλης
δημιουργία αναγκαίας τεχνικής υποδομής

 

3.1.1. Για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης οριοθετείται η κεντρική περιοχή Θεσσαλονίκης και με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή της παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση των κεντρικών λειτουργιών, απομάκρυνση του χονδρεμπορίου και της οχλούσας βιομηχανίας και τόνωση της κατοικίας για ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του ρόλου της ως μητροπολιτικού κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας. Προωθείται η συστηματική καταγραφή και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων μνημείων, παραδοσιακών συνόλων και ιστορικών χώρων. Ιεραρχείται το οδικό δίκτυο και δημιουργείται ενιαίο δίκτυο ροής πεζών, ελεύθερων και ιστορικών χώρων σε συνδυασμό με δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, στην ανάπλαση των περιοχών στο παλαιό εμπορικό κέντρο και τη σύνδεσή τους, με το σύστημά των αρχαιολογικών περιπάτων.

 

3.1.2. Η ανάσχεση της εξάπλωσης του αστικού ιστού επιδιώκεται με:

 

Απαγόρευση των κατατμήσεων γης, περιορισμένες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης στις διαμορφωμένες περιοχές κατοικίας, ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων κοινωνικής υποδομής και περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης,
Ανάπλαση των υποβαθμισμένων περιοχών κατοικίας.
Οργανωμένα στεγαστικά προγράμματα για κάλυψη στεγαστικών αναγκών και μεταφορά οικισμών από αναβαθμιζόμενες και απαλλοτριούμενες περιοχές με προτεραιότητα στο πρόγραμμα Πολίχνης, όπου μεταφέρονται οι θιγόμενοι από ρυμοτόμηση και από την εφαρμογή των όρων και περιορισμών δόμησης της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, οι κατοικούντες στα πρανή του Δενδροποτάμου και άλλοι δικαιούχοι.
Συσχετίσεις των εκτάσεων που ανήκουν σε υπάρχοντες οικοδομικούς συνεταιρισμούς με τις περιοχές επεκτάσεων και επιδίωξη συνενώσεως των οικοδομικών συνεταιρισμών ώστε να περιοριστεί η οικιστική εξάπλωση. Η σύσταση οικοδομικών συνεταιρισμών στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης εγκρίνεται μόνο αν οι εκτάσεις τους βρίσκονται στις περιοχές επεκτάσεων, αναπλάσεων και στις περιοχές για οικιστική ανάπτυξη.
Προσανατολισμό της κάλυψης οικιστικών αναγκών στα καθοριζόμενα περιαστικά κέντρα.
Οργάνωση υφιστάμενων περιοχών παραθεριστικής κατοικίας με εξασφάλιση χώρων αναψυχής και ελεύθερης διακίνησης στις παραθαλάσσιες περιοχές. Προστασία των ακτών από την εξάπλωση της οικιστικής χρήσης και των περιφράξεων.
Δημιουργία περιοχών παραθερισμού σε μη παραθαλάσσιες περιοχές.
Τόνωση νέων μορφών ημερήσιας και ολιγοήμερης αναψυχής με δημιουργία κέντρων αναψυχής σε επιλεγμένες περιοχές της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης που παρουσιάζουν πολιτιστική δραστηριότητα ή φυσικό κάλλος.

 

3.1.3. Η ανασυγκρότηση της γειτονιάς γίνεται με τη συλλογική δραστηριοποίηση των ίδιων των κατοίκων της και περιλαμβάνει την πολεοδομική, κοινωνική και λειτουργική της αναδιοργάνωση και την περιβαλλοντική της αναβάθμιση, με οργάνωση του κέντρου κάθε γειτονιάς και δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ροής πεζών, πράσινου, ελεύθερων χώρων καθώς και χώρων κοινωνικού εξοπλισμού.

 

3.1.4. Η δημιουργία πολυκεντρικής πόλης επιδιώκεται με:

 

οργάνωση και ενίσχυση των σημερινών κέντρων δήμων, συνοικιών, γειτονιών
καθορισμό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης των ακόλουθων κατηγοριών κέντρων: μητροπολιτικό, δήμου ή κοινότητας με υπερτοπική σημασία, δήμου ή κοινότητας, συνοικίας, γειτονιάς,
ιδιαίτερη ενίσχυση των κέντρων δήμων υπερτοπικής σημασίας
αποσυμφόρηση του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης
έλεγχο χρήσεων γης, όπως χωροθέτηση νέων λειτουργιών στα κέντρα, προσαρμοσμένων στην κλίμακα επιρροής τους για να γίνουν πολυλειτουργικά, αποθάρρυνση ανάπτυξης κεντρικών λειτουργιών κατά μήκος βασικών αρτηριών και οργάνωση των δικτύων κυκλοφορίας και μαζικής μεταφοράς για τη σύνδεση των δευτερευόντων κέντρων.

 

3.1.5. Η ανακατανομή και χωροθέτηση ειδικών λειτουργιών κλίμακας πόλης επιδιώκεται με βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξής τους και περιορισμό των επιπτώσεων στη ζωή των κατοίκων.

 

Ειδικότερα λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

 

α) για τη διοίκηση:

 

Οργανώνονται δύο κέντρα δημόσιας διοίκησης, ένα στο δυτικό και ένα στον ανατολικό τομέα της πόλης.

 

β) Για τη μεταποίηση:

 

Κατανομή των ελαφρών και μη οχληρών μονάδων μεταποίησης σε ολόκληρη την έκταση του αστικού ιστού, σε θέσεις προφυλαγμένες σε σχέση με τις περιοχές κατοικίας με δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων και βιοτεχνικών κτιρίων. Ανακατανομή θέσεων απασχόλησης στη μεταποίηση σε ολόκληρη την έκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

γ) Για το εμπόριο - χονδρεμπόριο - αποθήκες:

 

Δημιουργείται σύστημα σύγχρονων κέντρων αποθήκευσης, διακίνησης και διαχείρισης προϊόντων, σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις κοντά σε οδικούς και μεταφορικούς άξονες με επαρκή κυκλοφοριακή και μεταφορική ικανότητα. Χωροθετούνται συναφείς λειτουργίες (γραφεία μεταφοράς, τελωνεία, βιοτεχνίες συσκευασίας και τυποποίησης) σε συνδυασμό με τα παραπάνω κέντρα.

 

Αναβαθμίζονται και εξυγιαίνονται οι διαμορφωμένες περιοχές χονδρεμπορίου μέσα στον αστικό ιστό.

 

δ) Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

 

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την τόνωση του ρόλου της, ανοίγματος του χώρου της για άλλες δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της σε περιοχές που καθορίζονται για παρόμοιες χρήσεις.

 

ε) Για την αναψυχή - ψυχαγωγία υπερτοπικής σημασίας:

 

Δημιουργείται σύστημα μεγάλων υπερτοπικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν ολόκληρη την έκταση της πόλης στο δάσος - πάρκο Κεδρηνός λόφος (Σέιχ- Σου) στην περιοχή στρατοπέδου Κόδρα, στην περιοχή Δενδροποτάμου (στρατόπεδο Παπακυριαζή), στην παραλιακή ζώνη μετά το συνοικισμό Φοίνικα. Δημιουργείται δίκτυο για την κατά το δυνατό σύνδεση και ενοποίηση των χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας, των ελεύθερων χώρων και πεζόδρομων των ιστορικών και αρχαιολογικών τόπων, του περιαστικού πράσινου, των ορεινών όγκων και των ακτών.

 

Διαμορφώνεται ενιαίο δίκτυο, πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων.

 

3.1.6. Για την εξασφάλιση της απαραίτητης κοινωνικής υποδομής, δημιουργούνται εγκαταστάσεις ανώτατης εκπαίδευσης στη δυτική περιοχή της πόλης (στο δήμο Πολίχνης). Οι μονάδες προσχολικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης χωροθετούνται μέσα στα όρια των γειτονιών σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Δημιουργείται περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο κατά προτίμηση στο δυτικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Χωροθετούνται τα κέντρα υγείας στο πολεοδομικό συγκρότημα με προτεραιότητα στις δυτικές περιοχές.

 

3.1.7. Για τη βελτίωση και οργάνωση του συστήματος μεταφορών:

 

Ιεραρχείται το οδικό δίκτυο με κύρια στοιχεία τους υφιστάμενους διαδρόμους κυκλοφορίας, τους νέους παρακαμπτηρίους άξονες (ανατολική και εξωτερική περιφερειακή, υπόγεια παραλιακή αρτηρία) και με κάθετους προς τα κύρια στοιχεία συλλεκτήριους άξονες με σκοπό την εκτροπή της διερχόμενης κυκλοφορίας από την κεντρική περιοχή της πόλης.
Οργανώνεται κύριο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών με μέσα υψηλής μεταφορικής ικανότητας και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης. Το δίκτυο αυτό επεκτείνεται ως τα όρια της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και συνδέεται με το κύριο αστικό δίκτυο στους δημιουργούμενους σταθμούς ανταπόκρισης, έξω από την κεντρική περιοχή.
Καθορίζονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων σε άμεση συσχέτιση με τους διαδρόμους κυκλοφορίας και τους σταθμούς του κύριου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών και τερματικοί σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων στα δύο άκρα της πόλης καθώς και σταθμοί φορτοεκφόρτωσης και στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων σε σχέση με το χώρο χονδρεμπορίου.
Οργανώνονται οι χώροι του λιμανιού και προγραμματίζεται καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και ανάπτυξη επιβατικού λιμανιού.

 

3.1.8. Για την ποιοτική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης προωθούνται οι πιο κάτω ποιοτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας:

 

Η ενοποίηση και ανάδειξη των μεγάλων ιστορικών χώρων και η ανάδειξη αξόνων με ιστορική σημασία όπως οι διαμορφούμενοι αρχαιολογικοί περίπατοι από το Λευκό Πύργο μέχρι το Επταπύργιο, από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τη Μονή Βλατάδων και από το Φρούριο Βαρδάρη μέχρι την Άνω Πόλη.
Η ποιοτική αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως της Άνω Πόλης, παλαιού εμπορικού κέντρου της περιοχής παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Η εξυγίανση έντονα υποβαθμισμένων περιοχών, της περιοχής Δενδροποτάμου και γενικά των δυτικών συνοικιών.
Η εξασφάλιση ελεύθερων χώρων από απομάκρυνση στρατοπέδων, παλαιών βιομηχανιών κ.λ.π.

 

3.1.9. Για τη δημιουργία αναγκαίας τεχνικής υποδομής προωθείται:

 

α) Η συμπλήρωση και ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.

 

β) Η οργάνωση και βελτίωση του ενεργειακού, τηλεπικοινωνιακού και ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

 

Β. Διαγράμματα.

 

Τα διαγράμματα του άρθρου 4 του νόμου 1561/1985 έχουν δημοσιευτεί στο (ΦΕΚ 148/Α/1985).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.