Προεδρικό διάταγμα 191/03 - Άρθρο 43

Άρθρο 43


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης και ορίζονται ως ακολούθως:

 

α) Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίες ανέρχονται σε 39.

 

β) Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες ανέρχονται σε 28.

 

2. Οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι οι εξής:

 

α) Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Ακρόπολη, η Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, οι λόφοι του Φιλοπάππου, της Πνύκας και του Αστεροσκοπείου, ο χώρος επί του οποίου ανεγείρεται το Μουσείο Ακροπόλεως, όπως αυτό ορίζεται από τις αντίστοιχες οικοδομικές γραμμές των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μητσαίων, Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη, καθώς και τη ζώνη που περικλείεται από τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Γαριβάλδη, Μουσών, Παναιτωλίου, Αρακύνθου, Μιρτσιέφσκι, Βουτιέ, Γκίκα Ανταίου, Απολλώνιου, Ακταίου, Ακάμαντος, Αποστόλου Παύλου, κήπου Θησείου, Αδριανού, Άρεως, Πανδρόσου, Αιόλου, Αδριανού, Λυσικράτους και Βύρωνα.

 

β) Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η περιοχή της Περιφέρειας Αττικής, πλην των περιοχών αρμοδιότητος των Εφορειών Α', Γ' και ΚΣΤ'.

 

γ) Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Αθηναίων, πλην της ανωτέρω αναφερόμενης περιοχής αρμοδιότητος της Α' Εφορείας, καθώς και οι περιοχές των Δήμων της Δυτικής Αττικής, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Μαγούλας, Οινόης, Βίλιων, Ερυθρών, Νέας Περάμου, Μεγάρων και Ελευσίνας.

 

δ) Δ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Ναύπλιο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Αργολίδος.

 

ε) Ε' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Σπάρτη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λακωνίας.

 

στ) ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Πάτρα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Αχαΐας.

 

ζ) Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Ολυμπία και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ηλείας.

 

η) Η' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κέρκυρα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Κέρκυρας.

 

θ) Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Θήβα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Βοιωτίας.

 

ι) Ι' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τους Δελφούς και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Φωκίδος.

 

ι)α) ΙΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Χαλκίδα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ευβοίας.

 

ι)β) ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Ιωάννινα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ιωαννίνων.

 

ι)γ) ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Βόλο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Μαγνησίας.

 

ι)δ) ΙΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λαμία και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

 

ι)ε) ΙΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λαρίσης.

 

ι)στ) ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς.

 

ι)ζ) ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Έδεσσα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Πέλλης και Ημαθίας

 

ι)η) ΙΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας και Δράμας.

 

ι)θ) ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κομοτηνή και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου.

 

κ) Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Μυτιλήνη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Λέσβου και Χίου.

 

κ)α) ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κυκλάδων και Σάμου.

 

κ)β) ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ρόδο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Δωδεκανήσου.

 

κ)γ) ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Ηράκλειο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ηρακλείου.

 

κ)δ) ΚΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λασιθίου.

 

κ)ε) ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Χανιά και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης.

 

κ)στ) ΚΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τον Πειραιά στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η περιοχή του Νομού Πειραιώς καθώς και οι περιοχές των Δήμων Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Βάρκιζας και Βουλιαγμένης.

 

κ)ζ) ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κατερίνη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Πιερίας.

 

κ)η) ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τις Σέρρες και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Σερρών.

 

κ)θ) ΚΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Φλώρινα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Φλώρινας και Καστοριάς.

 

λ) Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αιανή και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

 

λ)α) ΛΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ξάνθη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ξάνθης.

 

λ)β) ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Ηγουμενίτσα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Θεσπρωτίας.

 

λ)γ) ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Πρέβεζα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Πρεβέζης και Άρτας.

 

λ)δ) ΛΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καρδίτσα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

 

λ)ε) ΛΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Αργοστόλι και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

 

λ)στ) ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

 

λ)ζ) ΛΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κόρινθο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Κορινθίας.

 

λ)η) ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καλαμάτα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Μεσσηνίας.

 

λ)θ) ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Τρίπολη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Αρκαδίας.

 

3. Στους Νομούς όπου δεν εδρεύει Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων λειτουργεί Γραφείο Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υπάγεται στις αρμόδιες για τους Νομούς αυτούς Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και ειδικότερα στις νήσους Σύρο, Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο λειτουργούν Γραφεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που υπάγονται στις αρμόδιες για τους νομούς αυτούς Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 

4. Οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι οι εξής:

 

α) 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα, και αρμοδιότητα που εκτείνεται στην Περιφέρεια Αττικής.

 

β) 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Κυκλάδων.

 

γ) 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Χίο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Χίου.

 

δ) 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ρόδο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Δωδεκανήσου.

 

ε) 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Σπάρτη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λακωνίας.

 

στ) 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Πάτρα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

 

ζ) 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Λαρίσης και Μαγνησίας.

 

η) 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Ιωάννινα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

 

θ) 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας.

 

ι) 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τον Πολύγυρο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Χαλκιδικής και το Άγιο Όρος.

 

ι)α) 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Βέροια και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλης.

 

ι)β) 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας, Σερρών και Δράμας.

 

ι)γ) 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα το Ηράκλειο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

 

ι)δ) 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Μυτιλήνη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Λέσβου.

 

ι)ε) 15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αλεξανδρούπολη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης

 

ι)στ) 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καστοριά και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας.

 

ι)ζ) 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Γρεβενά και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

 

ι)η) 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Άρτα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Άρτας και Πρεβέζης.

 

ι)θ) 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τα Τρίκαλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

κ) 20η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ζάκυνθο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς.

 

κ)α) 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κέρκυρα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Κέρκυρας.

 

κ)β) 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ναύπακτο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

 

κ)γ) 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Χαλκίδα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Βοιωτίας και Ευβοίας.

 

κ)δ) 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λαμία και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Φθιώτιδος, Ευρυτανίας και Φωκίδος.

 

κ)ε) 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την αρχαία Κόρινθο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδος.

 

κ)στ) 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καλαμάτα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Μεσσηνίας.

 

κ)ζ) 27η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα το Βαθύ και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Σάμου.

 

κ)η) 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα το Ρέθυμνο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων.

 

5. Στους Νομούς όπου δεν εδρεύει Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λειτουργεί Γραφείο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπάγεται στις αρμόδιες για τους Νομούς αυτούς Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και ειδικότερα στις νήσους Σύρο, Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο ιδρύονται γραφεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που υπάγονται στις αρμόδιες για τους νομούς αυτούς Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

6. Η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ειδικά στην περιοχή του Αγίου Όρους, έχει στην ευθύνη της και τις αρχαιότητες της προχριστιανικής περιόδου.

 Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.