Προεδρικό διάταγμα 191/03 - Άρθρο 56

Άρθρο 56: Διάρθρωση και αρμοδιότητες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Οι αρμοδιότητές του ανάγονται σε θέματα σχετικά με την απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως έκθεση και προβολή στο κοινό αντικειμένων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής εν γένει και μεταβυζαντινής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και της νεώτερης εποχής με θέματα σχετικά με τη βυζαντινή και την χριστιανική τέχνη. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μπορεί να εμπλουτίζει τις συλλογές του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων, με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης με αντικείμενα από όλη την Επικράτεια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Κεντρικές και Περιφερειακές, του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και με κάθε άλλο νόμιμο τρόπο. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού συγκροτούνται κατά προτίμηση συνθετικά και όχι κατά συλλογή.

 

2. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης συγκροτείται από τα παρακάτω Τμήματα:

 

α) Τμήμα Αρχαιολογικής Συλλογής Εικόνων, Τοιχογραφιών, Ψηφιδωτών, Αντιγράφων, Χειρογράφων, Ανθιβόλων, Χαρακτικών, Σχεδίων, Παλαιτύπων και Συλλογών, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται η διαφύλαξη, η προστασία, η διατήρηση, η έκθεση, η ανάδειξη, η προβολή και η μελέτη εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αντιγράφων, χειρογράφων, ανθιβόλων, χαρακτικών, σχεδίων, παλαιτύπων, και συλλογών και η διοργάνωση εκθέσεων σχετικής θεματικής, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα Ελληνικά Μουσεία και τις αρμόδιες Εφορείες, καθώς και με Μουσεία του εξωτερικού ή με φορείς που διασφαλίζουν την υψηλού επιπέδου παρουσίαση των αντικειμένων σε ασφαλείς συνθήκες.

 

β) Τμήμα Αρχαιολογικής Συλλογής Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες του Τμήματος αρχαιολογικής συλλογής εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αντιγράφων, χειρογράφων, ανθιβόλων, χαρακτικών, σχεδίων, παλαιτύπων και συλλογών, σχετικά με τα έργα γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής.

 

γ) Τμήμα Συλλογής Μικροτεχνίας, Νομισμάτων και Υφασμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες του Τμήματος αρχαιολογικής συλλογής εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αντιγράφων, χειρογράφων, ανθιβόλων, χαρακτικών, σχεδίων, παλαιτύπων και συλλογών, σχετικά με τα έργα μικροτεχνίας, νομισμάτων και υφασμάτων.

 

δ) Τμήμα Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός, η σύνταξη και εφαρμογή της μουσειογραφικής μελέτης των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

 

ε) Τμήμα Συντήρησης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα εργαστήρια εικόνας, τοιχογραφίας, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και μικροτεχνίας, χαρτιού, υφάσματος και μουσαμά, καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση όλων των εργασιών, η συγκρότηση ερευνητικών ομάδων, εργαστηρίου και έρευνας, εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και γενικά η συγκρότησή του ως Κέντρου Έρευνας Συντήρησης και Τεκμηρίωσης.

 

στ) Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι αρμοδιότητες του αντίστοιχου Τμήματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

ζ) Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η συντήρηση και επιμέλεια των εγκαταστάσεων και χώρων του Μουσείου.

 

η) Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι αρμοδιότητες του αντίστοιχου Τμήματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 44 εφαρμόζεται και για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.