Προεδρικό διάταγμα 235/00 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Διάκριση Ιδιωτικών Κλινικών - Αριθμός κλινών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι Ιδιωτικές Κλινικές διακρίνονται σε Γενικές, Μικτές και Ειδικές. Γενικές θεωρούνται όσες διαθέτουν οπωσδήποτε παθολογικό και χειρουργικό τμήμα νοσηλείας. Μικτές όσες διαθέτουν τμήματα ειδικότητας αμιγώς παθολογικού ή αμιγώς χειρουργικού τομέα και οπωσδήποτε τμήμα της βασικής ειδικότητας (Παθολογικό τμήμα οι Μικτές κλινικές παθολογικού τομέα και Χειρουργικό τμήμα οι Μικτές κλινικές Χειρουργικού τομέα). Ειδικές όσες διαθέτουν τμήματα νοσηλείας αποκλειστικά 1 ειδικότητας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του προεδρικού διατάγματος 198/2007 (ΦΕΚ 225/Α/2007).

 

2. Στις Γενικές και Μικτές Ιδιωτικές Κλινικές, απαγορεύεται η ανάπτυξη όλων των τμημάτων ή μονάδων που αφορούν στην νοσηλεία παίδων (μέχρι 14 χρόνων), με εξαίρεση τη νεογνική μονάδα (βρέφη ηλικίας μέχρι 30 ημερών), που λειτουργεί στα πλαίσια Μαιευτικού Τμήματος).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 καταργήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του προεδρικού διατάγματος 198/2007 (ΦΕΚ 225/Α/2007).

 

3. Στις Ψυχιατρικές Ιδιωτικές Κλινικές, νοσηλεύονται αποκλειστικά ψυχικά πάσχοντες, καθώς και ασθενείς μικτών παθήσεων (ψυχιατρικών και νευρολογικών). Οι Ειδικές Κλινικές, που αναπτύσσουν τμήμα ειδικότητας νευρολογίας (Νευρολογικές Κλινικές), νοσηλεύουν αποκλειστικά νευρολογικούς ασθενείς, καθώς επίσης και ασθενείς μικτών παθήσεων (νευρολογικών και ψυχιατρικών).

 

4. Οι Παιδιατρικές και Ψυχιατρικές Ιδιωτικές Κλινικές, αποτελούν χωριστή κατηγορία.

 

5. Ο αριθμός κλινών, που αναπτύσσεται από τις Ιδιωτικές Κλινικές κατά κατηγορία έχει ως εξής:

 

Για Ειδικές Κλινικές, που εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη ορίζεται ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών οι 20 και για τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι 15.

 

Για Μικτές Κλινικές, που εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη ορίζεται ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών οι 35, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού ή χειρουργικού τμήματος δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15 και για τα λοιπά τμήματα μικρότερος των 5. Για τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών ορίζονται οι 20, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού ή χειρουργικού τμήματος, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 10 και για τα λοιπά τμήματα μικρότερος των 5.

 

Για Γενικές Κλινικές που εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη ορίζεται ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών οι 60, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού και χειρουργικού τμήματος αντίστοιχα δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15 και για τα λοιπά τμήματα μικρότερος των 5. Για τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ορίζεται ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών οι 30, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού και χειρουργικού τμήματος αντίστοιχα, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 10 και για τα λοιπά τμήματα μικρότερος των 5.

 

Για Παιδιατρικές Κλινικές που εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη ορίζεται ως ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών οι 20 και για τους λοιπούς Νομούς οι 15.

 

Για Ψυχιατρικές Κλινικές ως μέγιστος συνολικός αριθμός κλινών ορίζονται οι 300, μαζί με τους θαλάμους αυξημένης παρακολούθησης, τις απομονώσεις καθώς και τις κλίνες των Μονάδων που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 2716/1999. Ο δε ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών για Κλινικές που εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη είναι οι 40 και για τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι 20. Κάθε Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα, περιλαμβάνει το πολύ 150 κλίνες και μπορεί να αποτελείται από τμήματα, των οποίων ο μέγιστος αριθμός κλινών είναι οι 50.

 

Στις Γενικές, Μικτές, Ειδικές και Παιδιατρικές Κλινικές, ο μέγιστος αριθμός κλινών ανά τμήμα, ορίζεται σε 40. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας περισσοτέρων του ενός τμήματος ανά ειδικότητα.

 

6. Η δυναμικότητα των κλινών της κλινικής προκύπτει από το σύνολο των πάσης φύσεως κλινών της (κλίνες νοσηλείας, απομονώσεις, κλίνες Ειδικών Μονάδων κ.λ.π).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.