Προεδρικό διάταγμα 56/95 - Άρθρο pg

Παράρτημα Γ


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Κεφάλαιο Ι: Απαιτήσεις για την παρασκευή του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος και των προϊόντων με βάση το γάλα

 

Α. Απαιτήσεις για την παρασκευή του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση

 

1. Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα προς πόση πρέπει να προέρχεται από νωπό γάλα που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κεφαλαίου ΙV του παραρτήματος Α.

 

2. Μόλις παραλαμβάνεται στην εγκατάσταση επεξεργασίας και εάν δεν υφίσταται επεξεργασία μέσα σε τέσσερις ώρες από την παραλαβή του, το γάλα πρέπει να ψύχεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 °C και να διατηρείται στη θερμοκρασία αυτή μέχρι τη θερμική του επεξεργασία.

 

Εάν το νωπό γάλα δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία εντός 36 ωρών από την παραλαβή του, πρέπει να διενεργείται συμπληρωματικός έλεγχος του γάλακτος αυτού πριν από την θερμική επεξεργασία. Εάν διαπιστώνεται, με άμεση ή έμμεση μέθοδο, ότι η περιεκτικότητα του γάλακτος αυτού σε μικρόβια στους 30 °C υπερβαίνει τις 300.000 / ml, το γάλα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμικό επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση.

 

3. Κατά την παρασκευή θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, και ιδίως διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, τα οποία αφορούν:

 

α) την περιεκτικότητα σε μικρόβια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι:

 

η περιεκτικότητα του νωπού γάλακτος, εφόσον αυτό δεν έχει υποστεί επεξεργασία στο διάστημα των 36 ωρών μετά την παραλαβή του σε μικρόβια στους 30 °C αμέσως πριν από τη θερμική επεξεργασία δεν υπερβαίνει τις 300000/ml,
η περιεκτικότητα του παστεριωμένου γάλακτος σε μικρόβια στους 30 C, αμέσως πριν από τη δεύτερη θερμική επεξεργασία, δεν υπερβαίνει τις 100.000/ml.

 

β) την παρουσία επείσακτου νερού στο γάλα:

 

Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα προς πόση υποβάλλεται τακτικά σε έλεγχο παρουσίας επείσακτου νερού ειδικότερα με τον προσδιορισμό του σημείου πήξεως. Προς το σκοπό αυτό θεσπίζεται σύστημα ελέγχου υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής. Όταν ανιχνεύεται επείσακτο νερό στο γάλα, η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

 

Για τη θέσπιση του συστήματος ελέγχου, η αρμόδια αρχή λαμβάνει υπόψη:

 

τα αποτελέσματα ελέγχων στο νωπό γάλα που αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 162/1990 ειδικότερα τις διακυμάνσεις και τον μέσο όρο τους,
την επίδραση της αποθήκευσης και της επεξεργασίας, στο σημείο πήξεως του γάλακτος που λαμβάνεται με ορθές μεθόδους παρασκευής.

 

Πριν από την 01-06-1994, η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε στην Επιτροπή όλες τις λεπτομέρειες του συστήματος ελέγχου που εφαρμόζουν, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του.

 

Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα προς πόση μπορεί να υποβάλλεται σε οποιαδήποτε δοκιμασία που μπορεί να παράσχει ενδείξεις της μικροβιολογικής κατάστασης του γάλακτος πριν από τη θερμική επεξεργασία.

 

4. α) το παστεριωμένο γάλα πρέπει:

 

i) να έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος,

 

ii) να παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική αντίδραση στη δοκιμασία υπεροξειδάσης. Ωστόσο, επιτρέπεται η παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος με αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ετικέτα του γάλακτος φέρει ένδειξη όπως υψηλής παστερίωσης.

 

iii) αμέσως μετά την παστερίωση, να ψύχεται το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6 °C.

 

β) το γάλα UΗΤ πρέπει:

 

να έχει παραχθεί με συνεχή θέρμανση του νωπού γάλακτος που συνεπάγεται τη βραχυχρόνια εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας (τουλάχιστον +135 °C επί ένα τουλάχιστον δευτερόλεπτο), με σκοπό την καταστροφή όλων των υπολειπόμενων μικροοργανισμών και των σπορίων τους και τη συσκευασία, υπό ασηπτικές συνθήκες, σε αδιαφανή δοχεία, ή σε δοχεία που καθίστανται αδιαφανή από τη δεύτερη συσκευασία, κατά τρόπο όμως ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι χημικές, φυσικές και οργανοληπτικές μεταβολές,
να είναι δυνατόν να διατηρηθεί, ούτως ώστε να μην ανιχνεύεται δειγματοληπτικά καμία αλλοίωση στο γάλα UΗΤ που έχει διατηρηθεί επί δεκαπενθήμερο σε κλειστή συσκευασία και σε θερμοκρασία +30 °C εφόσον χρειάζεται, μπορεί να προβλέπεται και η διατήρησή του επί επταήμερο σε κλειστή συσκευασία και σε θερμοκρασία + 55 °C.

 

Στην περίπτωση που η λεγόμενη πολύ υψηλής θερμοκρασίας μέθοδος επεξεργασίας του γάλακτος χρησιμοποιείται με απευθείας επαφή του γάλακτος με υδρατμούς, οι υδρατμοί αυτοί πρέπει να προέρχονται από πόσιμο νερό και δεν πρέπει να μεταφέρουν ξένες ουσίες στο γάλα, ούτε να επιδοθούν δυσμενώς σε αυτό. Επιπλέον, η εφαρμογή της μεθόδου δεν πρέπει να μεταβάλλει την περιεκτικότητα του υφιστάμενου την επεξεργασία γάλακτος σε νερό.

 

γ) Το αποστειρωμένο γάλα πρέπει:

 

να έχει θερμανθεί και αποστειρωθεί σε ερμητικά κλειστές συσκευασίες ή δοχεία, των οποίων το σύστημα κλεισίματος πρέπει να παραμένει άθικτο,
να είναι δυνατόν να διατηρηθεί, σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, χωρίς να παρουσιάσει καμία αισθητή αλλοίωση, επί δεκαπενθήμερο, σε κλειστή συσκευασία και σε θερμοκρασία +30 °C επιπλέον, εάν αυτό είναι αναγκαίο, μπορεί να προβλέπεται και διατήρησή του επί επταήμερο σε κλειστή συσκευασία και σε θερμοκρασία +55 °C.

 

δ) Το παστεριωμένο γάλα, που έχει υποστεί υψηλή παστερίωση, το γάλα UHT, καθώς και το αποστειρωμένο γάλα μπορούν να παράγονται από νωπό γάλα που έχει υποβληθεί σε θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε αρχική θερμική επεξεργασία σε άλλη εγκατάσταση.

 

Στην περίπτωση αυτή, το γινόμενο χρόνου - θερμοκρασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το γινόμενο που χρησιμοποιείται στην παστερίωση, το δε γάλα πρέπει να παρουσιάζει θετική αντίδραση στη δοκιμασία της υπεροξειδάσης πριν τη δεύτερη επεξεργασία. Η χρήση της παρέκκλισης αυτής πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές. Η πρώτη αυτή επεξεργασία πρέπει να αναφέρεται στο έγγραφο που προβλέπεται στο σημείο 8 του άρθρου 5 του παρόντος διατάγματος.

 

ε) οι μέθοδοι θέρμανσης, οι θερμοκρασίες και η διάρκεια της θέρμανσης για το παστεριωμένο και το αποστειρωμένο γάλα και το γάλα UHT, οι τύποι των συσκευών θέρμανσης, η βάνα παράκαμψης και οι τύποι των συστημάτων ρύθμισης και καταγραφής της θερμοκρασίας πρέπει να εγκρίνονται ή η χρήση τους να επιτρέπεται από την αρμόδια αρχή των κρατών μελών, σύμφωνα με τα κοινοτικά ή διεθνή πρότυπα.

 

στ) τα στοιχεία των καταγραφικών θερμομέτρων πρέπει να φέρουν ημερομηνία και να διατηρούνται επί διετία, ώστε να είναι διαθέσιμα προς επίδειξη στους υπαλλήλους που ορίζει η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της εγκατάστασης, εκτός από την περίπτωση των μικροβιολογικά φθαρτών προϊόντων για τα οποία η προθεσμία αυτή μπορεί να μειώνεται σε δύο μήνες από την τελική ημερομηνία ανάλωσης ή την άριστη ημερομηνία ανάλωσης.

 

5. Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα προς πόση πρέπει:

 

α) να ανταποκρίνεται στις μικροβιολογικές προδιαγραφές του κεφαλαίου ΙΙ ,

 

β) το συνδυασμένο σύνολο των καταλοίπων αντιβιοτικών δεν πρέπει να υπερβαίνει τιμή που θα καθοριστεί με την διαδικασία του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμός 2377/1990. Το συνδυασμένο σύνολο των καταλοίπων όλων των ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει μια τιμή που θα καθοριστεί με τη διαδικασία του προαναφερθέντος Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμός 2377/1990.

 

Β. Απαιτήσεις για το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή προϊόντων με βάση το γάλα.

 

1. Ο ασκών την εκμετάλλευση ή ο διαχειριστής της εγκατάστασης μεταποίησης πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίζεται ότι το νωπό γάλα υφίσταται επεξεργασία ή, εάν πρόκειται για προϊόντανωπού γάλακτος, χρησιμοποιείται εντός 36 ωρών από τη παραλαβή του, εφόσον το γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6 °C, ή εντός 48 ωρών από την παραλαβή του εφόσον διατηρείται σε θερμοκρασία το πολύ 4 °C.

 

2. Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα που προορίζεται για την παρασκευή άλλων προϊόντων με βάση το γάλα πρέπει να προέρχεται από νωπό γάλα που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κεφαλαίου ΙV του παραρτήματος Α.

 

3. Το θερμικά επεξεργασμένο γάλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

 

α) Το γάλα που έχει θερμανθεί σε χαμηλή θερμοκρασία πρέπει :

 

i) να προέρχεται από νωπό γάλα το οποίο, εάν δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία εντός 36 ωρών από την παραλαβή του στην εγκατάσταση, να περιέχει, πριν από τη θέρμανση, το πολύ 300.000 μικρόβια ανά ml, στους 30 °C,

 

ii) να έχει παραχθεί με την επεξεργασία που ορίζεται στην περίπτωση 6 του άρθρου 2 του παρόντος διατάγματος,

 

iii) εάν χρησιμοποιείται για την παρασκευή παστεριωμένου ή αποστειρωμένου γάλακτος ή γάλακτος UΗΤ, να ανταποκρίνεται, πριν από την επεξεργασία, στις ακόλουθες προδιαγραφές : περιεκτικότητα σε μικρόβια, στους 30 °C, το πολύ 100.000/ml.

 

β) Το παστεριωμένο γάλα πρέπει:

 

i) να έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που συνεπάγεται την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος

 

ii) να παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική αντίδραση στη δοκιμασία υπεροξειδάσης. Ωστόσο, επιτρέπεται η παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος με αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ετικέτα να φέρει ένδειξη όπως υψηλής παστερίωσης.

 

γ) Το γάλα UΗΤ, πρέπει να έχει παραχθεί με συνεχή θέρμανση του νωπού γάλακτος που συνεπάγεται τη βραχυχρόνια εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας (τουλάχιστον +135 °C επί ένα τουλάχιστον δευτερόλεπτο), με σκοπό την καταστροφή όλων των υπολειπόμενων μικροοργανισμών και των σπορίων τους, κατά τρόπον όμως ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι χημικές, φυσικές και οργανοληπτικές μεταβολές.

 

Κεφάλαιο ΙΙ: Μικροβιολογικά κριτήρια των προϊόντων με βάση το γάλα και του γάλακτος προς πόση.

 

Α. Μικροβιολογικά κριτήρια για ορισμένα προϊόντα με βάση το γάλα κατά την έξοδό τους από την εγκατάσταση μεταποίησης.

 

1. Υποχρεωτικά κριτήρια: παθογόνα μικρόβια

 

Τύπος μικροβίου

Προϊόντα

Προδιαγραφή

(ml, g) (α)

Listeria monocytogenes

Τυριά, εκτός από τα σκληρά τυριά

Απουσία σε 25 g (γ) n=5, c=0

Άλλα προϊόντα (β)

Απουσία σε 1 g

Salmonella spp

Όλα εκτός από το γάλα σε σκόνη

Απουσία σε 25 g (γ) n=5, c=0

Γάλα σε σκόνη

Απουσία σε 25 g (γ) n=10, c=0

 

Επιπλέον οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους δεν πρέπει να υπάρχουν σε ποσότητες που επηρεάζουν την υγεία των καταναλωτών.

 

(α) Οι παράμετροι n, m, Μ και c ορίζονται ως εξής:

 

n = αριθμός μονάδων δειγματοληψίας που αποτελούν το δείγμα,

 

m = τιμή κατωφλίου του αριθμού των βακτηρίων. Το αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό εάν σε καμία μονάδα δειγματοληψίας ο αριθμός βακτηρίων δεν υπερβαίνει το m,

 

Μ = οριακή τιμή του αριθμού των βακτηρίων. Το αποτέλεσμα θεωρείται ως μη ικανοποιητικό εάν σε μία ή περισσότερες μονάδες δειγματοληψίας ο αριθμός βακτηρίων είναι τουλάχιστον ίσος προς Μ,

 

c = αριθμός μονάδων δειγματοληψίας των οποίων ο αριθμός των βακτηρίων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ m και Μ. Το δείγμα θεωρείται ακόμη αποδεκτό εάν στις άλλες μονάδες δειγματοληψίας, ο αριθμός βακτηρίων δεν υπερβαίνει το m.

 

(β) Η έρευνα αυτή δεν είναι υποχρεωτική για το αποστειρωμένο γάλα, τις κονσέρβες γάλακτος και τα προϊόντα με βάση το γάλα που υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία μετά την πρώτη ή τη δεύτερη συσκευασία τους.

 

γ) τα 25, λαμβάνονται με δείγματα των 5, τα οποία λαμβάνονται από διαφορετικά σημεία του ιδίου δείγματος προϊόντος.

 

Σε περίπτωση υπέρβασης των προδιαγραφών, τα τρόφιμα πρέπει να αποκλείονται από την ανθρώπινη κατανάλωση και να αποσύρονται από την αγορά σύμφωνα με τις διατάξεις της πέμπτης και της έκτης περίπτωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του παρόντος διατάγματος. Τα προγράμματα δειγματοληψίας καταρτίζονται ανάλογα με τη φύση των προϊόντων και την ανάλυση των καταλοίπων.

 

2. Αναλυτικά κριτήρια: μικρόβια που είναι δείκτες έλλειψης υγιεινής.

 

Τύπος μικροβίου

Προϊόντα

Προδιαγραφή

(ml, g) (α)

Staphylococcus aureus

Τυριά από νωπό γάλα και από γάλα που έχει θερμανθεί σε χαμηλή θερμοκρασία

m = 1000

M = 10000

n = 5

c = 2

Μαλακά τυριά (από θερμικά επεξεργασμένο γάλα)

m = 100

M = 1000

n = 5

c = 2

Νωπά τυριά
Γάλα σε σκόνη
Παγωτά και παρεμφερή προϊόντα

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

Escherichia coli

Τυριά από νωπό γάλα και από γάλα που έχει θερμανθεί σε χαμηλή θερμοκρασία

m = 10000

M = 100000

n = 5

c = 2

Μαλακά τυριά (από θερμικά επεξεργασμένο γάλα)

m = 100

M = 1000

n = 5

c = 2

 

Η υπέρβαση των προδιαγραφών αυτών πρέπει να συνεπάγεται οπωσδήποτε επανεξέταση της εφαρμογής των μεθόδων εποπτείας και ελέγχου των κρίσιμων σημείων οι οποίες εφαρμόζονται στην εγκατάσταση μεταποίησης σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος διατάγματος. Η αρμόδια αρχή ενημερώνεται για τα διορθωτικά μέτρα που εισάγονται στο σύστημα εποπτείας της παραγωγής για να αποφευχθεί η επανάληψη των υπερβάσεων αυτών.

 

Επιπλέον, όσον αφορά τα τυριά νωπού γάλακτος και θερμισμένου γάλακτος και τα μαλακά τυριά, οποιαδήποτε υπέρβαση της προδιαγραφής Μ πρέπει να συνεπάγεται την ανίχνευση τυχόν τοξινών στα προϊόντα.

 

Η ανίχνευση ενεροτοξινογόνων στελεχών του Staphylococcus aureus ή στελεχών της Escherichia coli για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι είναι παθογόνα συνεπάγεται την απόσυρση όλων των ύποπτων παρτίδων από την αγορά. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αρχή ενημερώνεται για τα αποτελέσματα που λαμβάνονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος 1 πέμπτη περίπτωση του παρόντος δ/τος, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για την απόσυρση των ύποπτων παρτίδων και για τα διορθωτικά μέτρα που εισάγονται στο σύστημα εποπτείας της παραγωγής.

 

3. Μικρόβια δείκτες: κατευθυντήριες γραμμές

 

Τύπος μικροβίου

Προϊόντα

Προδιαγραφή

(ml, g) (α)

Κολοβακτηρίδια (30 °C)

Υγρά προϊόντα με βάση το γάλα

m = 0

M = 5

n = 5

c = 2

Βούτυρο από παστεριωμένο γάλα ή κρέμα

m = 0

M = 10

n = 5

c = 2

Μαλακά τυριά (από θερμικά επεξεργασμένο γάλα)

m = 10000

M = 100000

n = 5

c = 2

Προϊόντα σε σκόνη με βάση το γάλα

m = 0

M = 10

n = 5

c = 2

Παγωτά και παρεμφερή προϊόντα

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

Περιεκτικότητα σε μικρόβια

Θερμικά επεξεργασμένα υγρά προϊόντα με βάση το γάλα, τα οποία δεν έχουν υποστεί ζύμωση (α)

m = 50000

M = 100000

n = 5

c = 2

Παγωτά και παρεμφερή προϊόντα (β)

m = 100000

M = 500000

n = 5

c = 2

 

(α) Ύστερα από επώαση πέντε ημερών στους 6 °C (περιεκτικότητα σε μικρόβια στους 21 °C)

 

(β) Περιεκτικότητα σε μικρόβια στους 30 °C.

 

Σκοπός των κατευθυντηρίων αυτών γραμμών είναι να βοηθούν τους παραγωγούς να αξιολογούν την ορθή λειτουργία της εγκατάστασής τους και να εφαρμόζουν το σύστημα και τη μέθοδο αυτοελέγχου της παραγωγής τους.

 

4. Επιπλέον, τα θερμικά επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το γάλα πρέπει, μετά από επώαση δεκαπέντε ημερών στους 30 °C να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προδιαγραφές:

 

α) περιεκτικότητας σε μικρόβια στους 30 °C (ανά 0,1 ml) ≤ 10

 

β) οργανοληπτικός έλεγχος: κανονικός

 

Β. Μικροβιολογικά κριτήρια για το γάλα προς πόση

 

1. Το νωπό γάλα αγελάδας που προορίζεται για κατανάλωση ως έχει πρέπει να ανταποκρίνεται, μετά τη συσκευασία του, στις ακόλουθες προδιαγραφές:

 

Περιεκτικότητα σε μικρόβια στους 30 °C (ανά ml) ≤ 50.000 (α)

 

Staphylococcus aureus (ανά ml) m = 100, Μ = 500, n = 5, c = 2
Salmonella: απουσία σε 25 g n = 5, c = 0

 

Επιπλέον, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους δεν πρέπει να υπάρχουν σε ποσότητες που επηρεάζουν την υγεία του καταναλωτή.

 

2. Κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται στην εγκατάσταση επεξεργασίας, το παστεριωμένο γάλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ακόλουθες προδιαγραφές:

 

Παθογόνα μικρόβια απουσία σε 25 g, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Κολοβακτηρίδια (ανά ml): n = 5, c = 1, m = 0, Μ = 5

 

Μετά από επώαση πέντε ημερών στους 6 °C: περιεκτικότητα σε μικρόβια στους 21 °C (ανά ml): n = 5, c = 1, m = 5 x 104, M = 5 x 105.

 

3. Κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται στην εγκατάσταση επεξεργασίας, το αποστειρωμένο γάλα και το γάλα UHT πρέπει να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προδιαγραφές, μετά από επώαση 15 ημερών στους 30 °C:

 

Περιεκτικότητα σε μικρόβια (30 °C): το πολύ 10 (ανά 0,1 ml)
Οργανοληπτικός έλεγχος: κανονικός
Φαρμακολογικές ενεργές ουσίες: δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμός 2377/1990

 

Το συνδυασμένο σύνολο των καταλοίπων αντιβιοτικών δεν πρέπει να υπερβαίνει τιμή που θα καθοριστεί με τη διαδικασία του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμός 2377/1990.

 

4. Όταν σημειώνεται υπέρβαση των ανώτατων ορίων και των υποχρεωτικών κριτηρίων και εάν οι μεταγενέστερες έρευνες αφήσουν να διαφανεί πιθανός κίνδυνος για την υγεία, η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

 

α) Γεωμετρικός μέσος όρος που διαπιστώνεται σε περίοδο δύο μηνών με δύο τουλάχιστον δειγματοληψίες μηνιαίως.

 

(1) όπου:

 

n = αριθμός μονάδων δειγματοληψίας που αποτελούν το δείγμα

 

m = τιμή κατωφλίου του αριθμού των βακτηρίων. Το αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό εάν σε καμία μονάδα δειγματοληψίας ο αριθμός βακτηρίων δεν υπερβαίνει το m,

 

Μ = οριακή τιμή του αριθμού των βακτηρίων. Το αποτέλεσμα θεωρείται ως μη ικανοποιητικό εάν σε μία ή περισσότερες μονάδες δειγματοληψίας ο αριθμός των βακτηρίων είναι τουλάχιστον ίσος προς Μ,

 

c = αριθμός μονάδων δειγματοληψίας των οποίων ο αριθμός των βακτηρίων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ m και Μ. Το δείγμα θεωρείται ακόμη αποδεκτό εάν στις άλλες μονάδες δειγματοληψίας, ο αριθμός βακτηρίων δεν υπερβαίνει το m.

 

Κεφάλαιο ΙΙΙ: Πρώτη και δεύτερη συσκευασία

 

1. Η πρώτη και η δεύτερη συσκευασία πρέπει να γίνονται στους χώρους που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό και υπό ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής.

 

2. Με την επιφύλαξη της Υπουργικής Απόφασης 1787/1990 (ΦΕΚ 348/Β/1991) η πρώτη και η δεύτερη συσκευασία πρέπει να ανταποκρίνονται σε όλους τους κανόνες της υγιεινής και να είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα.

 

3. Οι εργασίες εμφιάλωσης, πλήρωσης των δοχείων με θερμικά επεξεργασμένο γάλα και με υγρά προϊόντα με βάση το γάλα καθώς και το κλείσιμο των δοχείων και της δεύτερης συσκευασίας πρέπει να εκτελούνται με αυτόματο μηχανισμό.

 

4. Η πρώτη ή η δεύτερη συσκευασία δεν επιτρέπεται να επαναχρησιμοποιείται για τα προϊόντα που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα, με την εξαίρεση ορισμένων ειδικών δοχείων τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται μετά από αποτελεσματικό καθαρισμό και απολύμανση.

 

Το κλείσιμο πρέπει να γίνεται στην εγκατάσταση όπου έγινε η θερμική επεξεργασία, αμέσως μετά την πλήρωση, με τη βοήθεια συστήματος κλεισίματος που να εξασφαλίζει την προστασία του γάλακτος από βλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος στα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Το σύστημα κλεισίματος πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε,μετά το άνοιγμα, να είναι προφανές και εύκολα ελεγχόμενο το γεγονός ότι το δοχείο έχει ανοιχθεί.

 

5. Για λόγους ελέγχου, ο παραγωγός πρέπει να αναγράφει εμφανώς και κατά τρόπο ευανάγνωστο, πάνω στη συσκευασία του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος και των προϊόντων με βάση το γάλα, εκτός από τα στοιχεία που προβλέπονται στο κεφάλαιο ΙV,

 

το είδος της θερμικής επεξεργασίας στην οποία έχει υποβληθεί το νωπό γάλα,
κάθε στοιχείο που επιτρέπει τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της θερμικής επεξεργασίας και, για το παστεριωμένο γάλα, τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκεύεται το προϊόν.

 

6. Κατά παρέκκλιση από το σημείο 1, η παρασκευή των προϊόντων και η συσκευασία μπορούν να πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο εάν η συσκευασία αυτή παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο σημείο 2 και εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α) ο χώρος πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρος και διαρρυθμισμένος με τρόπο που να εξασφαλίζεται η διεξαγωγή των εργασιών κατά τρόπο υγιεινό,

 

β) η πρώτη και η δεύτερη συσκευασία μεταφέρονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας ή μεταποίησης εντός περιτυλίγματος στο οποίο τοποθετήθηκαν αμέσως μετά την κατασκευή τους και το οποίο τις προστατεύει από οποιαδήποτε φθορά κατά την μεταφορά τους προς την εγκατάσταση και αποθηκεύονται υπό υγιεινές συνθήκες σε χώρο που προορίζεται γι' αυτό τον σκοπό,

 

γ) οι αποθήκες των υλικών δεύτερης συσκευασίας πρέπει να είναι απαλλαγμένες από σκόνη και επιβλαβή ζωύφια και να είναι χωρισμένες από τους χώρους που περιέχουν ουσίες που μπορούν να μολύνουν προϊόντα. Οι δεύτερες συσκευασίες δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται απευθείας στο δάπεδο,

 

δ) οι δεύτερες συσκευασίες συναρμολογούνται υπό υγιεινές συνθήκες πριν από την εισαγωγή τους στο χώρο. Είναι δυνατόν να χορηγείται παρέκκλιση από την απαίτηση αυτή, σε περίπτωση αυτόματης συναρμολόγησης της δεύτερης συσκευασίας, εφόσον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης των προϊόντων,

 

ε) οι δεύτερες συσκευασίες εισάγονται στο χώρο υπό υγιεινές συνθήκες και χρησιμοποιούνται χωρίς καθυστέρηση, δεν επιτρέπεται δε να τις χειρίζεται το προσωπικό που χειρίζεται τα προϊόντα που δεν φέρουν πρώτη

συσκευασία,

 

στ) αμέσως μετά τη δεύτερη συσκευασία τους, τα προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται στις προβλεπόμενες για το σκοπό αυτό αποθήκες.

 

Κεφάλαιο ΙV: Όροι σχετικά με το σήμα καταλληλότητας και τις ετικέτες

 

Α. Όροι σχετικά με το σήμα καταλληλότητας

 

1. Τα προϊόντα που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας. Η σήμανση αυτή πρέπει να γίνεται κατά τη στιγμή της παρασκευής τους ή αμέσως μετά, στην εγκατάσταση, σε ευδιάκριτο μέρος, με τρόπο απολύτως ευανάγνωστο και ανεξίτηλο και με χαρακτήρες ευδιάκριτους. Το σήμα καταλληλότητας δύναται να τίθεται είτε επάνω στο ίδιο το προϊόν είτε, αν το προϊόν φέρει ατομική πρώτη συσκευασία, στην πρώτη συσκευασία είτε σε ετικέτα που τοποθετείται στην πρώτη αυτή συσκευασία. Ωστόσο, σε περίπτωση που ένα προϊόν φέρει ατομική πρώτη και δεύτερη συσκευασία, το σήμα καταλληλότητας αρκεί να τίθεται στη δεύτερη συσκευασία.

 

2. Σε περίπτωση που τα προϊόντα τα οποία φέρουν σήμα καταλληλότητας σύμφωνα με το σημείο 1, τοποθετούνται εν συνεχεία σε δεύτερη συσκευασία, το σήμα καταλληλότητας πρέπει να τίθεται και στη δεύτερη αυτή συσκευασία.

 

3. α) Το σήμα καταλληλότητας πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενδείξεις εντός ωοειδούς ταινίας:

 

ι) Είτε:

 

στο άνω μέρος: τα αρχικά της χώρας αποστολής, με κεφαλαία στοιχεία, δηλαδή : Β - DΚ - Β - ΕL - Ε - F - ΙRL - Ι - L - ΝL - Ρ - UΚ, ακολουθούμενα από τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης
στο κάτω μέρος: ένα από τα αρχικά: CΕΕ - ΕΟF - ΕWG - ΕΟΚ - ΕΕC - ΕΕG,

 

ΙΙ) Είτε:

 

στο άνω μέρος: το όνομα της χώρας αποστολής με κεφαλαία γράμματα,
στο κέντρο, τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης
στο κάτω μέρος, ένα από τα αρχικά : CΕΕ - ΕΟF - ΕWG - ΕΟΚ - ΕΕC ΕΕG .

 

β) το σήμα καταλληλότητας δύναται να τίθεται με μελανωτήρα (σφραγίδα μελάνης) ή δια πυρογραφίας, επάνω στο προϊόν, την πρώτη ή τη δεύτερη συσκευασία. Δύναται επίσης να τυπώνεται ή να αναγράφεται σε ετικέτα. Εάν τα προϊόντα περιέχονται σε ερμητικά κλεισμένα δοχεία, το σήμα πρέπει να τοποθετείται με τρόπο ανεξίτηλο επάνω στο κάλυμμα ή το κουτί,

 

γ) το σήμα καταλληλότητας δύναται επίσης να συνίσταται σε πλακίδιο από ανθεκτικό υλικό, που ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις της υγιεινής και φέρει τις ενδείξεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), και το οποίο στερεώνεται επάνω στο προϊόν έτσι ώστε να μη μπορεί να αφαιρεθεί.

 

Β. Όροι σχετικά με τις ετικέτες

 

Με την επιφύλαξη της Υπουργικής απόφασης 2206/1985 (ΦΕΚ 49/Β/1985) η ετικέτα πρέπει να αναφέρει καθαρά για λόγους ελέγχου:

 

1. για το νωπό γάλα που προορίζεται για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, τη μνεία Νωπό γάλα,

 

2. για τα προϊόντα με βάση το γάλα που παράγονται από νωπό γάλα και των οποίων η μέθοδος παρασκευής δεν περιλαμβάνει καμιά επεξεργασία με θέρμανση, συμπεριλαμβανομένης και της θέρμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία, τη μνεία από νωπό γάλα ή νωπού γάλακτος,

 

3. για τα άλλα προϊόντα με βάση το γάλα, το είδος της τυχόν επεξεργασίας με θερμότητα στην οποία υποβλήθηκαν μετά την παρασκευή τους,

 

4. για τα προϊόντα με βάση το γάλα στα οποία είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μικρόβια, την τελική ημερομηνία ανάλωσης ή την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

 

Κεφάλαιο V:Προδιαγραφές για την αποθήκευση και τη μεταφορά

 

1. Τα προϊόντα που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα και τα οποία δεν μπορούν να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να αποθηκεύονται στη θερμοκρασία που ορίζει ο κατασκευαστής ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρησή τους. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να διατηρείται το παστεριωμένο γάλα μέχρι την έξοδό του από την εγκατάσταση και κατά τη μεταφορά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 C. Σε περίπτωση αποθήκευσης εν ψυχρώ, η θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να καταγράφεται και η ψύξη πρέπει να γίνεται με τέτοια ταχύτητα ώστε να επιτυγχάνεται το συντομότερο δυνατό η απαιτούμενη θερμοκρασία.

 

2. Τα βυτία, οι κάδοι και τα άλλα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ιδίως τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 

οι εσωτερικές τους επιφάνειες - ή οποιοδήποτε άλλο μέρος των δοχείων που μπορεί να έλθει σε επαφή με το γάλα - πρέπει να είναι κατασκευασμένες από λείο και ανοξείδωτο υλικό που να μπορεί να πλένεται, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται και να μην απελευθερώνει στο γάλα ουσίες σε ποσότητες ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, να αλλοιώσουν τη σύνθεση του γάλακτος ή να επηρεάσουν δυσμενώς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά,
να είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η πλήρης εκροή του γάλακτος. Οι στρόφιγγες τους, εάν υπάρχουν, πρέπει να είναι δυνατόν να αφαιρούνται, να αποσυναρμολογούνται, να πλένονται, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα,
να πλένονται, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αμέσως μετά από κάθε χρήση και, εφόσον χρειάζεται, πριν από κάθε νέα χρήση. Ο καθαρισμός και η απολύμανση πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το κεφάλαιο VI σημεία 2 και 3 του παραρτήματος Β,
να κλείνουν ερμητικά, πριν και κατά τη μεταφορά, με τη βοήθεια συστήματος στεγνού κλεισίματος.

 

3. Τα οχήματα και τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των φθαρτών προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας καθ 'όλη τη διάρκεια της μεταφοράς.

 

4. Τα οχήματα μεταφοράς του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος και του γάλακτος που έχει συσκευαστεί σε μικρά δοχεία ή σε κάδους πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους για τη μεταφορά οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ή αντικειμένου που μπορεί να αλλοιώσει το γάλα. Οι εσωτερικές τους επιφάνειες πρέπει να είναι λείες και να είναι εύκολη η πλύση, ο καθαρισμός και η απολύμανσή τους. Το εσωτερικό των οχημάτων που προορίζονται για τη μεταφορά πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής. Τα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος συσκευασμένου σε μικρά δοχεία ή σε κάδους πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να προστατεύουν επαρκώς τα δοχεία και τους κάδους από κάθε μόλυνση και ατμοσφαιρική επίδραση και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων.

 

5. Προς το σκοπό αυτό, η αρμόδια αρχή οφείλει να ελέγχει τακτικά την συμφωνία των μέσων μεταφοράς και συνθηκών φορτώσεως προς τους όρους υγιεινής του παρόντος κεφαλαίου.

 

6. Η αποστολή των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν διάταγμα πρέπει να διενεργείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα προϊόντα να προστατεύονται από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης ή αλλοίωσης, ανάλογα με τη διάρκεια και τις συνθήκες μεταφοράς και το χρησιμοποιούμενο μεταφορικό μέσο.

 

7. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, η θερμοκρασία του παστεριωμένου γάλακτος που μεταφέρεται σε βυτία ή που είναι συσκευασμένο σε μικρά δοχεία και σε κάδους δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 °C. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιτρέπουν παρέκκλιση από την απαίτηση αυτή για την κατ 'οίκον διανομή.

 

Κεφάλαιο VI: Υγειονομικός έλεγχος και επιτήρηση της παραγωγής

 

1. Οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε έλεγχο που διενεργείται από την αρμόδια αρχή η οποία πρέπει να εξακριβώνει ότι τηρούνται οι απαιτήσεις του παρόντος διατάγματος και ειδικότερα

 

α) να ελέγχει:

 

i) την καθαριότητα των χώρων των εγκαταστάσεων, των εργαλείων και της υγιεινής του προσωπικού,

 

ii) την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούνται από την εγκατάσταση , σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος διατάγματος, ιδίως εξετάζοντας τα αποτελέσματα και τη δειγματοληψία,

 

iii) τη μικροβιολογική και υγειονομική ποιότητα των προϊόντων με βάση το γάλα,

 

iv) την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας των προϊόντων με βάση το γάλα και του θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση,

 

v) τα ερμητικά κλεισμένα δοχεία με τυχαία δειγματοληψία,

 

vi) την κατάλληλη σήμανση καταλληλότητας των προϊόντων με βάση το γάλα,

 

vii) τις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς.

 

β) να διενεργεί κάθε απαραίτητη δειγματοληψία για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

 

γ) να προβαίνει σε οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κρίνει αναγκαίο για την εξασφάλιση της τήρησης των απαιτήσεων του παρόντος διατάγματος.

 

2. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις ψυκτικές αποθήκες και σε όλους τους χώρους εργασίας για να ελέγχει την αυστηρή τήρηση των διατάξεων αυτού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε από το άρθρο 30 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 95/2007 (ΦΕΚ 95/Α/2007).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.