Υγειονομική διάταξη 443/73 - Άρθρο 18

Άρθρο 18: Απολύμανση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το ύδωρ των δεξαμενών δέον όπως απολυμαίνεται συνεχώς δια προσθήκης χλωρίου, μέσω καταλλήλων συσκευών, υπό μορφήν υδατικού διαλύματος αερίου χλωρίου ή υποχλωριώδους ασβεστίου ή νατρίου ή χλωρίου παραγομένου δι' ηλεκτρολύσεως ή ετέρας εγκεκριμένης ενώσεως χλωρίου.

 

2. Το υπόλειμμα χλωρίου εις το ύδωρ της δεξαμενής μετρούμενο δια της μεθόδου της ορθοτολιδίνης, δέον να είναι τουλάχιστον 0.4 mg/L και να μη υπερβαίνει κατά προτίμηση τα 0,7 mg/. Τούτο θα ελέγχεται τουλάχιστον δις της ημέρας (πρωία και απόγευμα), τα δε αποτελέσματα θα καταχωρούνται εις ειδικό βιβλίον.

 

3. Δια την απολύμανση του ύδατος δύναται να χρησιμοποιηθεί κατόπιν εγκρίσεως της υγειονομικής υπηρεσίας και ετέρα πλην της δια χλωρίου μέθοδος, εφ' όσον εξασφαλίζει την πλήρη απολύμανση αυτού.

 

4. Δια τον έλεγχο των αλγοειδών κ.λ.π. συνιστάται η χρησιμοποίησις θειικού χαλκού σε συνδυασμό μετά της απολυμάνσεως.

 

5. Δια την απολύμανση του ύδατος θα χρησιμοποιούνται κατάλληλοι συσκευές, που εξασφαλίζουν την επιθυμητή απόδοση. Δια δεξαμενές χωρητικότητος άνω των 300 m3 ύδατος συνιστάται η χρήσις συσκευών αερίου χλωρίου.

 

6. Οι χώροι εγκαταστάσεως των συσκευών ή μηχανημάτων χλωριώσεως δέον

όπως είναι ικανών διαστάσεων δια την άνετη εκτέλεσιν των αναγκαιούντων χειρισμών, την επιθεώρηση και επισκευή αυτών. Αυτοί δέον όπως αερίζονται και φωτίζονται επαρκώς. Δια τον φυσικό αερισμό δέον όπως προβλέπονται επαρκή ανοίγματα εις σημεία πλησίον του δαπέδου, οδηγούνται εις τον ελεύθερον αέρα.

 

Συνιστάται όπως οι χώροι αυτοί είναι εφοδιασμένοι δια τεχνητού αερισμού, ικανότητος αλλαγής του αέρος αυτών 20 έως 30 φοράς ανά ώραν. Επί μεγάλων εγκαταστάσεων ή εις περιπτώσεις ένθα το δάπεδον των χώρων είναι χαμηλότερον της στάθμης του πέριξ εδάφους, ο ως άνω τεχνητός εξαερισμός είναι υποχρεωτικός.

 

Οι χώροι αυτοί δέον όπως είναι απομονωμένοι από άλλα διαμερίσματα, προς αποφυγήν των εκ της επιδράσεως του χλωρίου δυσμενών αποτελεσμάτων επί του εργαζομένου σε αυτούς προσωπικού και των εγκαταστάσεων, μηχανημάτων κ.λ.π.

 

Επίσης δέον όπως αποφεύγονται οι εξαιρετικώς υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες εντός των χώρων τούτων δια της καταλλήλου κατασκευής ή μονώσεως αυτών. Η κατωτάτη θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι μικροτέρα των 10 °C.

 

Εις περίπτωσιν χρησιμοποιήσεως αερίου χλωρίου, οι συσκευές ή τα μηχανήματα χλωριώσεως δέον όπως είναι εγγυημένα δια την από υγιεινής απόψεως ασφαλή και ακίνδυνη λειτουργία αυτών. Πλην τούτου εντός του χώρου των εγκαταστάσεων θα φυλάσσεται μια αντιασφυξιογόνος προσωπίδα, σε αρίστη κατάσταση και αμέσως προσιτή εις το προσωπικό που χειρίζεται τις συσκευές ή μηχανήματα το οποίον πρέπει να γνωρίζει καλώς την χρήσιν και συντήρηση αυτής.

 

Το χρησιμοποιούμενο χλώριον ή υλικόν παραγωγής αυτού (χλωράσβεστος, υποχλωριώδες ασβέστιον κ.λ.π.) δέον όπως αποθηκεύεται εις ξεχωριστό των λοιπών διαμερισμάτων, ξηρόν καλώς αεριζόμενο χώρο μέσω ανοιγμάτων ή δια τεχνητού αερισμού, ως ανωτέρω καθορίζεται δια τους χώρους εγκαταστάσεως των συσκευών χλωριώσεως, προς αποφυγήν βλάβης των εργαζομένων ή των αντικειμένων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.