Προεδρικό διάταγμα 123/17 - Άρθρο 23

Άρθρο 23: Διεύθυνση Πολιτικής Ασφάλειας Υποδομών και Μεταφορών (Δ8)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας Υποδομών και Μεταφορών είναι:

 

α. Η αρχική καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων εθνικών Κρίσιμων Υποδομών (ΚΥ), καθώς και των εποπτευόμενων φορέων τους, με σκοπό τον εντοπισμό των κρίσιμων υπηρεσιών, των αλληλεξαρτήσεών τους και των μέτρων ασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμόζονται για την επαρκή προστασία και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους σε γνωστές ή άγνωστες απειλές.

 

β. Η συστηματική αποτίμηση της κρισιμότητας και των αλληλεξαρτήσεων των υποψήφιων εθνικών Κρίσιμων Υποδομών, με την ανάπτυξη κατάλληλης μεθοδολογίας για την κατηγοριοποίηση των εθνικών κρίσιμων στοιχείων, ως προς το βαθμό των συνεπειών που αναμένεται να προκαλέσει η εκδήλωση απειλών κατά της ασφάλειάς τους, με απώτερο στόχο την ιεράρχηση και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ασφάλειας στις εθνικές ΚΥ.

 

γ. Η πρόταση μιας Ολιστικής Πολιτικής Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών, με σκοπό την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία των εθνικών Κρίσιμων Υποδομών και τον περιορισμό των συνεπειών που μπορεί να προκληθούν σε μια ΚΥ από την εκδήλωση μιας απειλής σε μια άλλη ΚΥ, εξαιτίας των αλληλεξαρτήσεών τους. Επίσης, η διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης, με σαφές και ορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων για την υλοποίηση της Πολιτικής Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών της χώρας.

 

δ. Η άσκηση της αρμοδιότητας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη χάραξη της πολιτικής επί της ασφάλειας των δημόσιων υποδομών και μεταφορών από κοινού με τους κατά περίπτωση συναρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

 

ε. Η διαμόρφωση και εισήγηση προτάσεων, δράσεων και μέτρων στον τομέα της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας των υποδομών και μεταφορών της χώρας για την αντιμετώπιση κινδύνων ανεξαρτήτως αιτίας (ειρηνικής περιόδου και περιόδου πολέμου).

 

στ. Η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής και εθνικού σχεδίου δράσης για την ασφάλεια και προστασία των υποδομών και μεταφορών της χώρας.

 

ζ. Ο συντονισμός, η παρακολούθηση της εφαρμογής και η αξιολόγηση της στρατηγικής στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας των υποδομών και μεταφορών.

 

η. Ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του τομέα της προστασίας και ασφάλειας των υποδομών και μεταφορών για χάραξη εθνικής πολιτικής στα αναφερόμενα θέματα.

 

2. Η Διεύθυνση Πολιτικής Ασφάλειας Υποδομών και Μεταφορών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α. Τμήμα Πολιτικής Ασφάλειας Υποδομών και Μεταφορών.

β. Τμήμα Ασφάλειας Πληροφοριών και Πληροφοριακών Συστημάτων.

γ. Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

 

3. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικής Ασφάλειας Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνονται:

 

α. Ο προσδιορισμός και η καταγραφή των Κρίσιμων Υπηρεσιών.

 

β. Η κατάρτιση των Κρίσιμων Διαχειριστών, από τους οποίους το κράτος αξιώνει να προσδιορίσουν τις κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχουν ή υποστηρίζουν ή στις οποίες εμπλέκονται.

 

γ. Τα βασικά υποσυστήματα τα οποία είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας.

 

δ. Οι βασικές αλληλεξαρτήσεις με άλλους (υπό) τομείς.

 

ε. Η ενδεικτική καταγραφή των παρόχων των συγκεκριμένων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

 

στ. Η συμμόρφωση με θεσμικό πλαίσιο, κοινοτικές οδηγίες και καλές πρακτικές κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

που εμφανίζουν υψηλό επίπεδο ωριμότητας ως προς την υλοποίηση στρατηγικών προστασίας των Κρίσιμων Υποδομών (ΚΥ) τους.

 

ζ. Ο καθορισμός άμεσης αξιολόγησης, τα χρονικά κριτήρια και τα κριτήρια έμμεσης αξιολόγησης της σπουδαιότητας των Κρίσιμων Υποδομών.

 

η. Η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων που αναμένεται να προκύψουν μετά από μια επίθεση στην υπό εξέταση υποδομή.

 

θ. Τα χρονικά κριτήρια (εκτίμηση χρόνου αποκατάστασης, εκτίμηση χρόνου εκδήλωσης επιπτώσεων) για την ιεράρχηση των Κρίσιμων Υποδομών.

 

ι. Το πλήθος και η σπουδαιότητα των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ Κρίσιμων Υποδομών.

 

ι)α. Η καταγραφή σεναρίων απειλών και η αξιολόγησή τους ως προς την πιθανότητα εκδήλωσής τους.

 

ι)β. Η αξιολόγηση κάθε πιθανής κρίσιμης υπηρεσίας ως προς το επίπεδο των άμεσων ή έμμεσων συνεπειών που θα προκληθούν από την προσβολή ή μη λειτουργία της και

 

ι)γ. Η χρονική ανάλυσή τους

 

4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριών και Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνονται:

 

α. Η σύνταξη και εισήγηση προς τον Υπουργό, της Πολιτικής Ασφαλείας του Υπουργείου και ο καθορισμός του σχεδίου πολιτικής ασφαλείας.

 

β. Η εναρμόνιση της Πολιτικής Ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδιαίτερα, η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την προστασία Δεδομένων και της οδηγίας σχετικά με τα μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στην Ένωση.

 

γ. Ο καθορισμός επαληθεύσεων του συστήματος ασφαλείας και η υλοποίηση των επαληθεύσεων, η καταγραφή και η αξιολόγηση των ευρημάτων και η εισήγηση στο Γενικό Γραμματέα για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

 

δ. Η καθοδήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου για την ορθή εφαρμογή της πολιτικής ασφαλείας.

 

ε. Ο συντονισμός των Υπηρεσιών του Υπουργείου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια και η κατάρτιση Πολιτικής Ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας, με συγκεκριμένες δράσεις εφαρμογής.

 

στ. Ο καθορισμός των κανόνων ασφαλείας, στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου, καθώς και σε αυτά που φιλοξενεί, και η μέριμνα για την πιστή τήρηση τους από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου που τα χρησιμοποιούν.

 

ζ. Η επιθεώρηση των μέσων διαφύλαξης των παγίων στοιχείων των Υπηρεσιών του Υπουργείου και η επαλήθευση της φυσικής ασφάλειας των κτιρίων και των συστημάτων.

 

η. Η μέριμνα για την ασφάλεια του δικτύου και των πληροφοριακών υποδομών του Υπουργείου, καθώς και για την ασφάλεια των εφαρμογών στο διαδίκτυο.

 

θ. Ο καθορισμός και ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων και διαδικασιών προστασίας, αποθήκευσης και αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων που διαχειρίζονται ή φιλοξενούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

ι. Η μέριμνα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων ασφαλείας σε υφιστάμενα και νέα συστήματα και υποδομές.

 

ι)α. Η παρακολούθηση των καταστάσεων μη ασφαλούς λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου, καθώς και αυτών που φιλοξενεί, που καταγράφονται και γνωστοποιούνται στο Τμήμα αυτό, καθώς και ο έλεγχος και η διερεύνηση των περιστατικών παραβίασης της ασφάλειας.

 

ι)β. Η μέριμνα για την εφαρμογή των κανόνων διασφάλισης του απορρήτου της επικοινωνίας με τους συναλλασσόμενους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εμπιστευτικότητας που επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το φορολογικό απόρρητο.

 

ι)γ. Η μέριμνα για την προαγωγή της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση της ενημέρωσης των χρηστών και της Διοίκησης σε θέματα ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και η συμβουλευτική υποστήριξη του Υπουργείου σε θέματα ασφάλειας.

 

5. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) περιλαμβάνονται:

 

α. Ο σχεδιασμός της πολεμικής περιόδου (πολεμικά σχέδια) για τους τομείς Υποδομών και Μεταφορών και για την λειτουργία του Υπουργείου.

 

β. Ο έλεγχος - διόρθωση - έγκριση των τοπικών σχεδίων των Περιφερειών για τα ανωτέρω αντικείμενα.

 

γ. Η υλοποίηση των απαιτήσεων πολεμικών σχεδίων άλλων Υπουργείων στους τομείς Υποδομών και Μεταφορών.

 

δ. Η ανάπτυξη και η επικαιροποίηση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, Συντήρησης και Λειτουργίας Εφαρμογών, του λογισμικού για ανάγκες ΠΣΕΑ (π.χ. μηχανογράφηση εξουσιοδοτήσεων, πρόγραμμα ανεύρεσης οχημάτων και οδηγών κ.λ.π.).

 

ε. Η σύνταξη του Πολεμικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

 

στ. Οι εξουσιοδοτήσεις χειρισμού διαβαθμισμένου υλικού.

 

ζ. Ο καθορισμός επιχειρήσεων Α' και Β' κατηγορίας.

 

η. Η διεξαγωγή των ασκήσεων ΠΣΕΑ.

 

θ. Η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών στα θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

ι. Η μέριμνα για την φοίτηση στη σχολή ΠΣΕΑ του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη των απαιτουμένων υπαλλήλων του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών.

 

ι)α. Η εκπροσώπηση στις αρμόδιες επιτροπές του τομέα ΠΣΕΑ του ΝΑΤΟ.

 

ι)β. Ο σχεδιασμός εκτάκτων αναγκών της ειρηνικής περιόδου (σχέδιο Ξενοκράτης).

 

ι)γ. Η εποπτεία οργάνωσης της Πολιτικής Άμυνας και της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου και όλων των εποπτευομένων φορέων.

 

ι)δ. Ο προσδιορισμός των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στους τομείς των Χερσαίων και Εναερίων Μεταφορών καθώς και ο έλεγχος της επάρκειας και της υλοποίησης του εκπονούμενου από τον διαχειριστή της κάθε υποδομής σχεδίου ασφαλείας της λειτουργίας της.

 

ι)ε. Η σύνταξη των προτάσεων του ετήσιου προϋπολογισμού αφενός αμυντικών δαπανών πολιτικού τομέα του Υπουργείου προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και αφετέρου δαπανών πολιτικής προστασίας του Υπουργείου προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

ι)στ. Η σύνταξη της πρότασης του προϋπολογισμού ειρηνικής περιόδου του Τμήματος προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, προκειμένου να ενταχθεί στον συνολικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου.

 

ι)ζ. Η εποπτεία εφαρμογής του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας (ΕΚΑ) ως προς την ασφάλεια του διαβαθμισμένου υλικού στο Υπουργείο και όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

 

ι)η. Οι αναστολές κατάταξης εφέδρων.

 

ι)θ. Η σύνταξη, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Κινητοποίησης, της ετήσιας εκθέσεως προόδου επί θεμάτων ΠΣΕΑ πολεμικής περιόδου και την αποστολή της στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

 

κ. Η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Υπουργείου και των εποπτευομένων Οργανισμών στα θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

κ)α. Η εκπροσώπηση στην επιτροπή EMTEL (Emergency Telecommunications) του ETSI.

 

κ)β. Η λειτουργία σε 24ωρη βάση Κέντρου Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Κ.ΕΠ.ΕΤ.) του Υπουργείου ως πρώτο σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων που άπτονται όλων των αντικειμένων των τομέων Υποδομών και Μεταφορών.

 

κ)γ. Η γραμματειακή υποστήριξη του Τμήματος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.