Προεδρικό διάταγμα 123/17 - Άρθρο 24

Άρθρο 24: Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Δ9)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων αντιστοιχεί σε οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης.

 

2. Επιχειρησιακοί στόχοι της Υπηρεσίας Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων είναι:

 

α. Η ανάπτυξη, υποστήριξη και διαχείριση των κεντρικών συστημάτων πληροφορικής και των εν γένει δικτύων του Υπουργείου.

 

β. Η μέριμνα για την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διαχείριση, συντήρηση, υποστήριξη και διαθεσιμότητα των Η/Υ, των περιφερειακών και των αναλώσιμων αυτών καθώς και των λοιπών μηχανών γραφείου που εντάσσονται στα συστήματα πληροφορικής, καθώς και για την απρόσκοπτη λειτουργίας τους.

 

γ. Η μέριμνα για την εγκατάσταση, συντήρηση, υποστήριξη και διαθεσιμότητα των ενεργών στοιχείων των δικτύων δεδομένων και της διάθεσης δικτυακής υποδομής.

 

δ. Η μέριμνα, για την κατά περίπτωση ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, υποστήριξη και διαθεσιμότητα των εφαρμογών και υπηρεσιών λογισμικού.

 

ε. Ο συντονισμός δράσεων για την συνεχή, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Υπουργείου.

 

στ. Η μέριμνα για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών.

 

ζ. Η μέριμνα για την εκπαίδευση και τη διάθεση εκπαιδευτών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής.

 

η. Η μέριμνα για την εισήγηση και σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για το υλικό και το λογισμικό των Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις και η διαβίβαση αυτών για τη διενέργεια διαγωνισμών και τη σύνταξη συμβάσεων.

 

θ. Η μέριμνα για την ασφάλεια, την ολοκλήρωση, την ομοιομορφία και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής.

 

ι. Η υποστήριξη διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και η προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

ι)α. Η αξιοποίηση των κρατικών δεδομένων του Υπουργείου με τη μετάβαση από ένα σύστημα ανταλλαγής εγγράφων σε ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφορίας.

 

ι)β. Η συμμόρφωση των δράσεων της σύμφωνα με την Πολιτική Ασφάλειας του Υπουργείου.

 

3. Η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α. Τμήμα Υποστήριξης Υλικού Συστημάτων Πληροφορικής και Δικτύων.

 

β. Τμήμα Υποστήριξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών Πληροφορικής.

 

γ. Τμήμα Οργάνωσης, Υποστήριξης και Συντονισμού

 

4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης Υλικού Συστημάτων Πληροφορικής και Δικτύων περιλαμβάνονται:

 

α. Η εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και διασύνδεση του εξοπλισμού στον προβλεπόμενο χώρο.

 

β. Η παραμετροποίηση, συντήρηση, διαχείριση, αναβάθμιση και παρακολούθηση καλής λειτουργίας του εξοπλισμού καθώς και η μέριμνα για τη διαρκή διαθεσιμότητά του.

 

γ. Η μέριμνα για την επισκευή του εξοπλισμού καθώς και η επίλυση προβλημάτων λειτουργίας του, σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης Υποστήριξης και Συντονισμού.

 

δ. Η εγκατάσταση, παραμετροποίηση, συντήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση του υλικολογισμικού - firmware (ενδεικτικά σε: εξυπηρετητές, Η/Υ χρηστών, περιφερειακά, δικτυακό εξοπλισμό κ.τ.λ.).

 

ε. Η εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, παραμετροποίηση, συντήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση λειτουργικών συστημάτων - OS (ενδεικτικά σε: εξυπηρετητές, Η/Υ χρηστών, εικονοποιημένες μηχανές, δικτυακούς χώρους αποθήκευσης δεδομένων κ.τ.λ.).

 

στ. Η εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, παραμετροποίηση, συντήρηση, διαχείριση, παρακολούθηση καλής λειτουργίας και αναβάθμιση έτοιμων συστημικών υπηρεσιών και εξυπηρετητών καθώς επίσης υπηρεσιών και εξυπηρετητών παραγωγικότητας (ενδεικτικά: AD, LDAP, DNS, DHCP, Mail Servers, Data Base Servers, Web Servers, Certificate Servers κ.τ.λ.).

 

ζ. Η εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, παραμετροποίηση, συντήρηση, διαχείριση, παρακολούθηση καλής λειτουργίας και αναβάθμιση λογισμικών πελάτη (ενδεικτικά: mail clients, επεξεργαστής κειμένου, προγράμματα υπολογιστικών φύλλων, εφαρμογές προστασίας από ιούς, client side custom applications κ.τ.λ.).

 

η. Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η διαχείριση ιεραρχικών δομών ομαδοποίησης και κατηγοριοποίησης των χρηστών, των πόρων και υπηρεσιών των Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η εφαρμογή και η διαχείριση δικαιωμάτων πρόσβασης στους πόρους και τις υπηρεσίες αυτών.

 

θ. Η μέριμνα για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση πολιτικών και διαδικασιών διασφάλισης και εξασφάλισης δεδομένων καθώς και της λήψης και τήρησης αντιγράφων ασφαλείας.

 

ι. Η μέριμνα για τη διαθεσιμότητα εφεδρικών εξυπηρετητών και την υλοποίηση σχεδίου θέσης τους σε παραγωγική λειτουργία, η εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης και επαναφοράς εξυπηρετητών που τίθενται εκτός λειτουργίας καθώς και η υλοποίηση disaster recovery plans.

 

ι)α. Η μέριμνα για την απομάκρυνση του αποσυρόμενου εξοπλισμού των πληροφοριακών συστημάτων.

 

ι)β. Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών υλικού υπολογιστών, εξυπηρετητών και εξοπλισμού δικτύου.

 

ι)γ. Η μέριμνα για την ασφάλεια των μηχανογραφικών κέντρων και η εξασφάλιση καλής λειτουργίας των υποστηρικτικών τους δομών, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διατάξεων ειδοποίησης ορθής λειτουργίας των συστημάτων και των υποδομών.

 

ι)δ. Η τεχνική υποστήριξη των χρηστών του Υπουργείου.

 

ι)ε. Η εισήγηση και σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για το υλικό και το λογισμικό αρμοδιότητας του Τμήματος και η διαβίβαση αυτών στην αρμόδια Διεύθυνση για τη διενέργεια Διαγωνισμών και τη σύνταξη συμβάσεων προμηθειών.

 

ι)στ. Ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής των δικτύων, καθώς και η υλοποίηση των δικτύων στους χώρους του Υπουργείου.

 

ι)ζ. Η συνεργασία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση παροχών υπηρεσιών για θέματα αρμοδιότητάς του.

 

5. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών Πληροφορικής περιλαμβάνονται:

 

α. Η ανάλυση απαιτήσεων και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη νέων Πληροφοριακών Συστημάτων και εφαρμογών ή η τροποποίηση υφισταμένων, λόγω αλλαγών στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η κατά περίπτωση ανάπτυξη και υλοποίηση των εν λόγω σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

 

β. Η εισήγηση και η προδιαγραφή μεθοδολογιών ανάπτυξης των αναγκαίων εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής (Τ.Π.) καθώς και η υλοποίηση μηχανισμών επιχειρησιακής υποστήριξης αυτών.

 

γ. Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών Πληροφοριακών Συστημάτων (Π.Σ.) και εφαρμογών και η υποστήριξη σύνταξης προϋπολογισμών των οικονομικών τους απαιτήσεων.

 

δ. Η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υποστήριξη βάσεων δεδομένων.

 

ε. Η υποστήριξη εγκατάστασης, η θέση σε λειτουργία, η παραμετροποίηση, η συντήρηση, η διαχείριση, η παρακολούθηση καλής λειτουργίας καθώς και η αναβάθμιση έτοιμων λογισμικών και ειδικών ή προσαρμοσμένων εφαρμογών λογισμικού.

 

στ. Η διασύνδεση και η διαλειτουργικότητα των Μηχανογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου.

 

ζ. Η υποστήριξη της διαλειτουργικότητας με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών (ενδεικτικά:

 

στοιχεία Αδειών Οδήγησης, οδικών μεταφορέων και Ταχογράφου κ.τ.λ.).

 

η. Η υποστήριξη σε πανελλαδικό επίπεδο εφαρμογών (ενδεικτικά: Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), Ψηφιακός Ταχογράφος, Εξέταση Υποψηφίων Οδηγών, Εγκρίσεις Τύπου Οχημάτων και Μηχανημάτων, ειδικό έργο Αδειών Κυκλοφορίας (Α.Κ.) και Αδειών Οδήγησης (Α.Ο)).

 

θ. Η διαχείριση και εκμετάλλευση του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.) με την έκδοση, αποστολή αφαιρετηρίων - ειδοποιητηρίων και διαχείριση ενστάσεων σε συνεργασία με τη θεματική Υπηρεσία.

 

ι. Η διαχείριση των δικτυακών τόπων του Υπουργείου και ιδίως:

 

α)α. Η διαχείριση των πλατφορμών όπου αναπτύσσονται οι ιστοσελίδες του Υπουργείου.

β)β. Η διαχείριση του Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου.

γ)γ. Η ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή υπηρεσιών μέσω ιστοσελίδων.

δ)δ. Η καθημερινή ενημέρωση των ιστοσελίδων με υλικό προερχόμενο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

ε)ε. Η απόσυρση ιστοσελίδων μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους χωρίς να χάνεται το περιεχόμενο και η δήλωσή τους ως αρχειακές.

 

ι)α. Η συγκέντρωση στοιχείων χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου και η μέριμνα για επιλογή των ψηφιακών υπηρεσιών που πρέπει να βελτιωθούν.

 

ι)β. Η μέριμνα για ή και η σύνταξη εγχειριδίων οδηγιών και χρήσης των διάφορων εφαρμογών.

 

ι)γ. Η εκπαίδευση των χρηστών του Υπουργείου στη χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών λογισμικού.

 

ι)δ. Η τεχνική υποστήριξη των χρηστών του Υπουργείου στη χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών λογισμικού.

 

ι)ε. Η μέριμνα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ορθή εκτέλεση των διαδικασιών στα Π.Σ. σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Τμήματα ή άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

 

6. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης, Υποστήριξης και Συντονισμού περιλαμβάνονται:

 

α. Η υποστήριξη των χρηστών στη χρήση εξοπλισμού και λογισμικού σε πρώτο επίπεδο.

 

β. Η καταγραφή βλαβών και σχετικών προβλημάτων (τήρηση ημερολογίου συμβάντων, βλαβών, αιτημάτων).

 

γ. Ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των αρμοδίων Τμημάτων για την τεχνική υποστήριξη χρηστών και συστημάτων.

 

δ. Ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των αρμοδίων Τμημάτων για την συντήρηση εξοπλισμού και λογισμικού.

 

ε. Η μέριμνα, η οργάνωση και η υλοποίηση των διαδικασιών για την καταγραφή, τεκμηρίωση, διαχείριση και παρακολούθηση υλικού και λογισμικού.

 

στ. Ο προγραμματισμός προμηθειών σχετικά με εξοπλισμό και λογισμικό, για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Υπουργείου (ενδεικτικά: Η/Υ, αναλώσιμα, περιφερειακά, κ.τ.λ.).

 

ζ. Ο συντονισμός και η υποστήριξη των Υπηρεσιών του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενιαίων προγραμμάτων δράσης για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

η. Η υποστήριξη των χρηστών, ο συντονισμός και η μέριμνα σε ότι αφορά ανοικτά δεδομένα (open data) καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας αυτών (ενδεικτικά: πλατφόρμες http://data.gov.gr και http://geodata.gov.gr).

 

θ. Η υποστήριξη της κοινής e-αυθεντικοποίησης για τις ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

ι. Η υποστήριξη της διαχείρισης του συστήματος αναρτήσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

ι)α. Η υποστήριξη χρήσης ψηφιακών υπογραφών.

 

ι)β. Η συγκέντρωση στοιχείων και καταγραφής των εκπαιδευτικών αναγκών των Υπηρεσιών σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων καθώς και η ανάληψη δράσεων για την υλοποίησή τους.

 

ι)γ. Η καταγραφή και διαρκής ενημέρωση καταλόγων των στελεχών του Υπουργείου, οι οποίοι αναλαμβάνουν διακριτούς ρόλους διαχειριστών συστημάτων, συντονιστών, χρηστών, κ.λ.π. σε εφαρμογές ή συστήματα εφαρμογών πληροφοριακών συστημάτων, είτε του Υπουργείου είτε άλλων φορέων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.