Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 25

Άρθρο 25: Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος είναι αρμόδια για την εποπτεία, την παρακολούθηση και τον συντονισμό των Λιμενικών Αρχών για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στους τομείς πρόληψης και καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών. Παράλληλα, μεριμνά για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των διατιθέμενων μέσων και υλικών καταπολέμησης ρύπανσης στις Λιμενικές Αρχές και στους Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης, καθώς επίσης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ,με συμμετοχή στελεχών παράκτιων εγκαταστάσεων και εθελοντικών οργανώσεων, στα θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

2. Η Διεύθυνση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Πρόληψης και Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης και Εφαρμογής Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης.

 

β) Τμήμα 2ο - Υλικών και Μέσων Καταπολέμησης Ρύπανσης, Νέων Τεχνολογιών.

 

γ) Τμήμα 3ο - Διαχείρισης Πόρων Γαλάζιου Ταμείου - Συγχρηματοδοτούμενων Έργων.

 

δ) Τμήμα 4ο - Εκπαίδευσης, Ευαισθητοποίησης του Πολίτη και Εθελοντισμού.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης και Εφαρμογής Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εκπόνηση και εφαρμογή εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών, ο συντονισμός του έργου των Λιμενικών Αρχών και των συναρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών, καθώς και η ανάληψη του επιχειρησιακού ελέγχου σε σοβαρά περιστατικά ρύπανσης.

 

β) Η μέριμνα για την εκπόνηση των τοπικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών και ο έλεγχος της εφαρμογής τους, με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων και των ενεργειών που απαιτούνται, όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό και στον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

 

γ) H παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η εισήγηση εφαρμογής ανάλογων μεθόδων στην Ελλάδα καθώς και η παροχή τυχόν συνδρομής ως προς την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ρύπανσης με διεθνή χαρακτήρα.

 

δ) Η αξιολόγηση της δραστηριότητας των Λιμενικών Αρχών και των Περιφερειακών Σταθμών Καταπολέμησης της Ρύπανσης στον τομέα των επιθεωρήσεων των υπόχρεων πλοίων και εγκαταστάσεων και ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και σχεδίασης.

 

ε) Η μέριμνα για τη βελτίωση της οργάνωσης των Περιφερειακών Σταθμών Καταπολέμησης Ρύπανσης και η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής.

 

στ) Η μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά των υπαιτίων ρύπανσης της θάλασσας.

 

ζ) Η αναζήτηση των υπαίτιων πλοίων για ρύπανση της θάλασσας και των ακτών στους χώρους ευθύνης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η διερεύνηση των καταγγελιών ξένων χωρών για παραβάσεις ελληνικών πλοίων, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

 

η) Η μέριμνα για την προσαρμογή της Εθνικής Νομοθεσίας ως προς τις αποφάσεις των αρμοδίων Διεθνών Οργάνων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ρύπανσης της θάλασσας και η σύνταξη και έκδοση οδηγιών / εγκυκλίων προς τις Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή τους.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Υλικών και Μέσων Καταπολέμησης Ρύπανσης και Νέων Τεχνολογιών είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς τα υλικά και μέσα απορρύπανσης πλοίων και εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή ή άλλες ρυπαντικές ουσίες.

 

β) Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και τήρηση στοιχείων και τεχνικών προδιαγραφών και η μέριμνα για την προμήθεια των κατάλληλων υλικών, εξοπλισμού και μέσων απορρύπανσης, καθώς και η κατανομή τους σε Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης.

 

γ) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της συνολικής διαχείρισης των υλικών και μέσων απορρύπανσης της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Απορρύπανσης και των Λιμενικών Αρχών.

 

δ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων της διεθνούς τεχνολογίας και η συνεργασία με οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών για υλικά, εξοπλισμό και μέσα απορρύπανσης.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Πόρων Γαλάζιου Ταμείου, Συγχρηματοδοτούμενων Έργων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η καταγραφή των αναγκών για την κατάρτιση και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης προς έγκριση από το Πράσινο Ταμείο για την αξιοποίηση των πόρων του ειδικού λογαριασμού Γαλάζιο Ταμείο.

 

β) Η κατάρτιση και υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης και αναπτυξιακών προγραμμάτων προς έγκριση από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και η μέριμνα για κάθε άλλη ενέργεια που απαιτείται για την υλοποίηση των προτάσεων και προγραμμάτων αυτών.

 

γ) Η τήρηση των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν την έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων που αποτελούν πόρους του Γαλάζιου Ταμείου.

 

δ) Η εκπροσώπηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου όταν συζητείται η διάθεση και αξιοποίηση των πόρων του Γαλάζιου Ταμείου (νόμος 3889/2010 (ΦΕΚ 182/Α/2010)).

 

ε) Η εκπροσώπηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (νόμος 2742/1999 (ΦΕΚ 207/Α/1999)).

 

στ) Η εκπροσώπηση σε επιτροπές συναρμοδίων Διευθύνσεων για την έκδοση πιστοποιητικού Διαχειριστικής Επάρκειας του Φορέα και την διατήρησή του εν ισχύ και η μέριμνα για την διατήρηση της διαχειριστικής ικανότητας υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

 

6. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εκπαίδευσης, Ευαισθητοποίησης του Πολίτη και Εθελοντισμού είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα για τη συμμετοχή στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στην ημεδαπή και αλλοδαπή.

 

β) Η ανάληψη δράσεων ενημέρωσης του πολίτη και η κατάρτιση προγραμμάτων διαφημιστικής προβολής των δράσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, η διεξαγωγή ημερίδων για την προβολή και προώθηση του εθελοντισμού ως προς τα θέματα αυτά καθώς και η εκπόνηση, έκδοση και διανομή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

 

γ) Η οργάνωση του Δικτύου Εθελοντών ανά την Ελληνική Επικράτεια, μέσω των Περιφερειακών Αρχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η παρακολούθηση τήρησης και επικαιροποίησης του καταλόγου Εθελοντών από τις Περιφερειακές Αρχές.

 

δ) Η συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και άλλων Υπουργείων, Περιφερειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικών ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και λοιπών φορέων σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.