Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 29

Άρθρο 29: Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών είναι αρμόδια για το συντονισμό των ενεργειών υποστήριξης θεμάτων του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε διεθνές πολυμερές και διμερές επίπεδο, παγκόσμιο και περιφερειακό, όσον αφορά στη διαμόρφωση απαιτήσεων, στην ανάπτυξη στρατηγικής και σχεδιασμού στη βάση των προτεραιοτήτων και των στόχων του Κλάδου και σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα και τις εξελίξεις που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για την παρακολούθηση της προσαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών.

 

2. Η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών διαρθρώνεται στα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

β) Τμήμα 2ο - Διεθνών Οργανισμών

 

γ) Τμήμα 3ο - Εποπτείας, Στρατηγικής και Σχεδιασμού

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η υποστήριξη και συντονισμός των Διευθύνσεων του Κλάδου για την εισήγηση και διαμόρφωση θέσεων επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους που εξετάζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως στις αντίστοιχες Ομάδες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (COSS), στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη θάλασσα (EMSA) καθώς και στις Ομάδες Εργασίας αυτού.

 

β) Η μέριμνα για τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εξετάζονται θέματα συναφή με τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Κλάδου (εδάφιο γ' παράγραφος 6 του άρθρου 2 του νόμου 3922/2011).

 

γ) Η παρακολούθηση και συντονισμός για την προσαρμογή της εσωτερικής νομοθεσίας στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις υποθέσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η υποστήριξη και ο συντονισμός των Διευθύνσεων του Κλάδου για την εισήγηση και διαμόρφωση θέσεων επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους που εξετάζονται από διεθνείς οργανισμούς και ιδιαιτέρως από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN), καθώς και στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών και περιφερειακών πρωτοβουλιών.

 

β) Η μέριμνα για τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα όργανα διεθνών οργανισμών και στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών και περιφερειακών πρωτοβουλιών που εξετάζονται θέματα αρμοδιότητας των Διευθύνσεων του Κλάδου.

 

γ) Η προώθηση των διαδικασιών για την κύρωση διεθνών συμβάσεων και παρακολούθηση και συντονισμός για την προσαρμογή της εσωτερικής νομοθεσίας στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται από όργανα των διεθνών οργανισμών και των διμερών και πολυμερών και περιφερειακών πρωτοβουλιών.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας, Στρατηγικής και Σχεδιασμού είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εισήγηση για τη διαμόρφωση στρατηγικής και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, καθώς και νομοθετικών ρυθμίσεων για θεματικά αντικείμενα στα οποία δεν υφίστανται διεθνείς απαιτήσεις, ο εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση της υφιστάμενης νομοθεσίας στη βάση των τεχνολογικών εξελίξεων στη ναυτιλία, σε θέματα Διευθύνσεων του Κλάδου και σε συνεργασία με αυτές.

 

β) Η μέριμνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας με την έκδοση οδηγιών, σε θέματα Διευθύνσεων του Κλάδου και σε συνεργασία με αυτές.

 

γ) Η πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας Διευθύνσεων του Κλάδου που ανακύπτουν σε ελληνικά εμπορικά πλοία και τα πληρώματα αυτών από ενέργειες άλλων χωρών που δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και διεθνή πρακτική.

 

δ) Η εισήγηση για την παρακολούθηση και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

 

ε) Ο συντονισμός των Εδρών Ναυτιλιακών Ακολούθων για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών που σχετίζονται με τη νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο και τη δραστηριότητα αρμοδίων Αρχών ξένων χωρών.

 

στ) Η παρακολούθηση στοιχείων Βάσεων Δεδομένων Νηολογίων / Ναυτικών Εταιρειών / Πλοίων και Ναυτικών για την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της αποστολής και του έργου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ζ) Η προώθηση γενικότερων θεμάτων αρμοδιότητας περισσοτέρων της μιας Διευθύνσεως του Κλάδου και η εισήγηση του τρόπου αντιμετώπισής τους.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.