Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 30

Άρθρο 30: Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο:

 

α) σε ελληνικούς λιμένες, των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους (port and flag state control), καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής, όπου λειτουργούν Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων (flag state), προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση τους με την ισχύουσα νομοθεσία για την αξιοπλοΐα, ασφάλεια ναυσιπλοΐας (safety), προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ασφάλεια (security) αυτών και των διαχειριστριών εταιρειών τους, ασφαλή διαχείριση, καθώς και εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που αφορούν θέματα ναυτικής εργασίας και κυρίως αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, νόμιμης σύνθεσης πλοίων, συνθηκών και όρων εργασίας,

 

β) των υπόχρεων ελληνικών λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η εφαρμογή των κανόνων διαχείρισης ναυτικής ασφάλειας (security).

 

2. Η Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων διαρθρώνεται στα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Συντονισμού και Υποστήριξης.

 

β) Τμήμα 2ο - Κατασκευής, Εξοπλισμού, Εφοδίων και Φορτίων Πλοίων.

 

γ) Τμήμα 3ο - Ελέγχου Ασφαλούς Διαχείρισης -  Ναυτικής Ασφάλειας και Προσωπικού Πλοίων.

 

δ) Τμήμα 4ο - Ελέγχου Κράτους Λιμένα - Διεθνούς Συνεργασίας.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Συντονισμού και Υποστήριξης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η οργάνωση και ο συντονισμός της διενέργειας των ελέγχων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τα λοιπά Τμήματα αυτής.

 

β) Η παρακολούθηση των ελέγχων των πλοίων και του προσωπικού τους, των διαχειριστριών εταιρειών και των υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων.

 

γ) Η παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών και εντολών για τη διενέργεια ελέγχων, η προώθηση γενικότερων θεμάτων αρμοδιότητας περισσοτέρων του ενός Τμήματος της Διεύθυνσης και η εισήγηση του τρόπου αντιμετώπισής τους.

 

δ) Η μέριμνα για την εκπαίδευση προσωπικού για τη διενέργεια ελέγχων, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση εκπαίδευσης.

 

ε) Η παροχή διοικητικής υποστήριξης για την υλοποίηση διενέργειας ελέγχων σε θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

στ) Η τήρηση του γενικού αρχείου ελέγχων της Διεύθυνσης.

 

ζ) Η μέριμνα για τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Κλιμακίων Ελέγχου Πλοίων, τα οποία θα αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης δια των Λιμενικών Αρχών.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Κατασκευής, Εξοπλισμού, Εφοδίων και Φορτίων πλοίων είναι ιδίως οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος της ύπαρξης και νομιμότητας των πιστοποιητικών στα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία που αφορά στους τομείς ασφαλείας και προστασίας περιβάλλοντος.

 

β) Ο έλεγχος στα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία προκειμένου να διαπιστώνεται ότι η πραγματική κατάστασή τους ανταποκρίνεται στις ενδείξεις των πιστοποιητικών τους και ιδιαίτερα στους κάτωθι τομείς:

 

α)α) Ναυπηγικό, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων γραμμής φόρτωσης και καταλληλότητας πλοίου σε σχέση με το μεταφερόμενο φορτίο.

 

β)β) Μηχανοηλεκτρολογικό / Ανυψωτικών μέσων.

 

γ)γ) Ναυτιλιακό, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων πυρόσβεσης.

 

δ)δ) Τηλεπικοινωνιακό.

 

ε)ε) Ενδιαίτησης.

 

στ)στ) Υγειονομικού - φαρμακευτικού υλικού.

 

γ) Ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η παροχή κατευθυντηρίων εντολών και οδηγιών σχετικά με τις υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ελέγχους για την ασφαλή εκτέλεση δρομολογίων από επιβατηγά οχηματαγωγά και ταχύπλοα επιβατηγά πλοία, η ενημέρωση του συστήματος πληροφόρησης για τα αποτελέσματα επιθεωρήσεων, η παρακολούθηση της βάσης δεδομένων των επιθεωρήσεων και η διαχείριση της προσβασιμότητας σε αυτή, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις καθώς και οι αντίστοιχες επιθεωρήσεις και έλεγχοι.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ελέγχου Ασφαλούς Διαχείρισης, Ναυτικής Ασφάλειας και Προσωπικού πλοίων (εδάφιο α' παράγραφος 6 του άρθρου 2 του νόμου 3922/2011) είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος:

 

α)α) των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των διαχειριστριών τους εταιρειών προκειμένου διαπιστωθεί η τήρηση των διατάξεων σε θέματα Ασφαλούς Διαχείρισης,

 

β)β) των υπό ελληνική σημαία πλοίων προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των διατάξεων σε θέματα Ναυτικής Ασφάλειας (security),

 

γ)γ) των υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των διατάξεων σε θέματα Ναυτικής Ασφάλειας (security).

 

β) Ο έλεγχος:

 

α)α) των επιπέδων στελέχωσης, τήρησης απαιτήσεων οργανικής σύνθεσης πληρώματος των υπό ελληνική σημαία πλοίων και κατοχής των προβλεπόμενων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, θεωρήσεων, ιατρικών πιστοποιητικών και λοιπών προσόντων από το προσωπικό των πλοίων αυτών (εδάφιο α' παράγραφος 6 του άρθρου 2 του νόμου 3922/2011),

 

β)β) τήρησης των προβλεπόμενων όρων και συνθηκών εργασίας του προσωπικού των υπό ελληνική σημαία πλοίων (εδάφιο α' παράγραφος 6 του άρθρου 2 του νόμου 3922/2011).

 

γ) Η ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών που εξουσιοδοτούν, εποπτεύουν και ελέγχουν Οργανισμούς, Νηογνώμονες, Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας σε θέματα Ναυτικής Ασφάλειας (security), εταιρείες και συνεργεία, στις περιπτώσεις που τυχόν διαπιστώνονται αντικανονικότητες και παραβάσεις κατά τους διενεργούμενους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

 

6. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ελέγχου Κράτους Λιμένα - Διεθνούς Συνεργασίας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εισήγηση και διαμόρφωση θέσεων επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες, η συμμετοχή και εκπροσώπηση στους Διεθνείς Οργανισμούς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρακολούθηση της διαμόρφωσης της αντίστοιχης διεθνούς νομοθεσίας και η προώθηση ενεργειών προς κατάλληλη προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας.

 

β) Ο συντονισμός της ελληνικής συμμετοχής και ο καθορισμός των θέσεων σε Διεθνή ή Περιοχικά Όργανα, Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και Συμφωνίες σε θέματα ελέγχων πλοίων από κράτη λιμένων (Port State Control) σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες (εδάφιο α' παράγραφος 6 του άρθρου 2 του νόμου 3922/2011).

 

γ) Οι έλεγχοι των πλοίων τρίτης σημαίας και των πληρωμάτων τους σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα (ΜΣ των Παρισίων) και την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο συντονισμός, η παρακολούθηση, η οργάνωση και η παροχή κατευθυντηρίων εντολών και οδηγιών για την εφαρμογή θεμάτων Port State Control στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

 

δ) Η παρακολούθηση της βάσης δεδομένων των επιθεωρήσεων και η διαχείριση της προσβασιμότητας σε αυτή, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.