Προεδρικό διάταγμα 96/17 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση έχει ως επιχειρησιακό στόχο την ανάπτυξη της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, την προετοιμασία θέσεων και την εκπροσώπηση του Υπουργείου σε ομάδες εργασίας και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, τον συντονισμό του νομοθετικού έργου και την προώθηση της νομικής επεξεργασίας κειμένων διεθνών συμβάσεων, συνθηκών και πρωτοκόλλων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον σεβασμό, την προαγωγή και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και το συντονισμό για τη παροχή υπηρεσιών ποινικού μητρώου.

 

2. Η Διεύθυνση συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:

 

α) Τμήμα Νομοθετικού Έργου.

 

β) Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών.

 

γ) Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.

 

δ) Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ε) Τμήμα Ποινικού Μητρώου και Απονομής Χάριτος.

 

3. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας περιγράφονται ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Νομοθετικού Έργου:

 

α)α) Η επιμέλεια της κατάθεσης των σχεδίων νόμων αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή και η παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών.

 

β)β) Η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

γ)γ) Η διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας διενέργειας κοινωνικού διαλόγου και διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και ενδιαφερόμενων ομάδων.

 

δ)δ) Η συγκρότηση και η παρακολούθηση της λειτουργίας των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών ή ομάδων εργασίας νομοπαρασκευαστικού χαρακτήρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των τελικών προτάσεων των ανωτέρω επιτροπών και ομάδων εργασίας.

 

ε)ε) Η σύνταξη σε συνεργασία με το γραφείο νομοθετικής πρωτοβουλίας και τις αρμόδιες καθ' ύλην υπηρεσίες, της έκθεσης αξιολόγησης αποτελεσμάτων εφαρμογής.

 

στ)στ) Η επιμέλεια για τη δημοσίευση όλων των νόμων του Κράτους.

 

ζ)ζ) Η τήρηση αρχείου και βιβλίου αρίθμησης των νόμων του Κράτους.

 

η)η) Η τήρηση της Μεγάλης του Κράτους Σφραγίδας.

 

θ)θ) Η μέριμνα για την έκδοση των πράξεων συγκρότησης των Ανεξάρτητων Αρχών Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

 

β) Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών:

 

α)α) Η μέριμνα για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

 

β)β) Η διαμόρφωση και αποστολή απόψεων και παρατηρήσεων στη Βουλή των Ελλήνων επί των νομικών πράξεων που καταρτίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο ελέγχου της αρχής της επικουρικότητας.

 

γ)γ) Η παρακολούθηση των νομικών πράξεων που εκπονούνται το πλαίσιο των εργασιών των αρμόδιων Ομάδων Εργασίας που λειτουργούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών και τη διαμόρφωση των σχετικών θέσεων και απόψεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

δ)δ) Η διαμόρφωση και αποστολή θέσεων στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

ε)ε) Η επιμέλεια διεξαγωγής αξιολογήσεων της χώρας, που απορρέουν από μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.

 

στ)στ) Η διατύπωση γνώμης επί προδικαστικών ερωτημάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

 

ζ)ζ) Η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και η εποπτεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου.

 

η)η) Η μέριμνα για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για παροχή τεχνικής βοήθειας με σκοπό την ανάπτυξη σε αυτές του κράτους δικαίου.

 

θ)θ) Η υποβολή προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών των αιτημάτων αναφορικά με τις εισφορές προς εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ι)ι) Η μέριμνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την οργάνωση σεμιναρίων, διασκέψεων, συνεδρίων, ημερίδων και επισκέψεων Υπουργών και ξένων αντιπροσωπειών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης εθιμοτυπικού χαρακτήρα αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ι)α)ι)α) Η έκδοση των αποφάσεων εντός των ορίων που έχουν οριστεί με τις αποφάσεις Ανάληψης Υποχρέωσης (Δέσμευσης), η ανάληψη των σχετικών ενεργειών και η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των αποστολών και της διαμονής στο εξωτερικό του Υπουργού, των Γενικών Γραμματέων, λειτουργών της δικαιοσύνης και εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ι)β)ι)β) Η μέριμνα για την προώθηση στο Τμήμα Νομοθετικού Έργου των νομικών πράξεων που υιοθετούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών.

 

γ) Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

 

α)α) Η παρακολούθηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου και η εισήγηση για την διαμόρφωση πολιτικών και για την ανάληψη νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών πρωτοβουλιών για τον σεβασμό, την προαγωγή και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η συνεργασία στα θέματα αυτά με άλλα Υπουργεία, υπηρεσίες ή φορείς και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

 

β)β) Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ σε θέματα αρμοδιότητας ή συναρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η υποβολή προτάσεων για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών ή άλλων μέτρων προκειμένου να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία και πρακτική στις αποφάσεις αυτές, και η σύνταξη και αποστολή θέσεων και απαντήσεων επί των ατομικών και γενικών μέτρων συμμόρφωσης στις εν λόγω αποφάσεις.

 

γ)γ) Η αποστολή θέσεων, απόψεων και απαντήσεων σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις προσφυγές που κατατίθενται ενώπιον του ΕΔΔΑ.

 

δ)δ) Η προώθηση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και αρχές.

 

ε)ε) Η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (νόμος 4356/2015) και η διάχυση και προώθηση των αποτελεσμάτων του.

 

στ)στ) Η συμβολή στην εκπόνηση και η παρακολούθηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

 

η)η) Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, διαβούλευση σε ατομικές υποθέσεις και η συνδρομή προς τα ευρωπαϊκά δίκτυα που ασχολούνται με θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τη προστασία των θυμάτων.

 

θ)θ) Η συγκρότηση του Εθνικού Μηχανισμού για την εποπτεία των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (νόμος [Ν] 4443/2016).

 

ι)ι) Η αποδοχή αιτήσεων για τη χορήγηση εύλογης και προσήκουσας αποζημίωσης από την αρμόδια Αρχή Αποζημίωσης του οικείου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα θύματα εγκλημάτων βίας από πρόθεση, που έχουν τελεστεί στην επικράτεια άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν την κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην ημεδαπή και η παροχή της διοικητικής υποστήριξης της άσκησης του δικαιώματος αποζημίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του νόμου [Ν] 3811/2009 (ΦΕΚ 231/Α/2009) και την υπ' αριθμόν 45944/2010 κοινή υπουργική απόφαση Σύσταση Ελληνικής Αρχής Συνδρομής για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση... (ΦΕΚ 669/Β/2010).

 

ι)α) Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών Συνδρομής και των Αρχών Αποζημίωσης στα κράτη - μέλη και η παροχή βοήθειας και η αναζήτηση λύσεων για κάθε δυσκολία, που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την εφαρμογή του συστήματος συνεργασίας μεταξύ των Αρχών.

 

ι)β) Η συγκρότηση της Ελληνικής Αρχής Αποζημίωσης.

 

ι)γ) Η συλλογή στοιχείων (εκθέσεων) που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας, η μέριμνα για την ομαλή συνεργασία των υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων, η κατάρτιση ενημερωτικού υλικού για τα δικαιώματα των θυμάτων, η εισήγηση πρωτοβουλιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπαίδευση και κατάρτιση των εμπλεκομένων επαγγελματιών και η ανάληψη δράσεων με συναρμόδιες υπηρεσίες.

 

δ) Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις:

 

α)α) Η διαπραγμάτευση, σύναψη και εφαρμογή διεθνών συμβάσεων για την παροχή δικαστικής συνδρομής επί αστικών και ποινικών υποθέσεων.

 

β)β) Η έκδοση διοικητικών πράξεων περί χορηγήσεως ή μη άδειας του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγκαστική εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά αλλοδαπού Δημοσίου ή για την κατάθεση αιτήσεως λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά αλλοδαπού Δημοσίου (άρθρα 923 και 689 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

 

γ)γ) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από την ποινική νομοθεσία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 30 παράγραφος 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

 

δ)δ) Η διαβίβαση ποινικών δικογραφιών (βουλευτών, Υπουργών) στη Βουλή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

ε)ε) Η παροχή ετεροδικίας σε στρατιωτικούς, υπηκόους κρατών μελών του NATO.

 

ε) Τμήμα Ποινικού Μητρώου και Απονομής Χάριτος:

 

α)α) Η τήρηση αρχείου ποινικού μητρώου προσώπων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ή αγνοείται ο τόπος γέννησής τους ή είναι άγνωστος, κατά βεβαίωση των αρμοδίων αρχών και η έκδοση και η χορήγηση αντιγράφων ποινικού μητρώου στους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 573 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

β)β) Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων ή αναφέρονται στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων δικαστικής αρωγής επί θεμάτων ποινικού μητρώου και σχετικών λειτουργιών καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου, ως Κεντρική Αρχή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

 

γ)γ) Η μέριμνα για τη συνεχή αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών ποινικού μητρώου.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων στο πλαίσιο της διαδικασίας απονομής χάριτος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.