Προεδρικό διάταγμα 150/06 - Άρθρο 14

Άρθρο 14: Μέλη οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που ασκεί το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα ως επί μακρόν διαμένων σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ο υπήκοος τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνοδεύεται ή να επανενωθεί με τα, κατά το άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 131/2006 Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, μέλη της οικογένειας του, εφόσον η οικογένεια είχε ήδη συγκροτηθεί στο άλλο κράτος μέλος.

 

Τα ανωτέρω μέλη οικογένειας υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής, στην αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τον νόμο 3386/2005, το αργότερο εντός τριών μηνών από την είσοδό τους στη Χώρα, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

 

α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας.

 

β. Φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή της άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση ή άλλης άδειας διαμονής που τους έχει χορηγηθεί από το πρώτο κράτος μέλος στο οποίο διέμεναν με τον επί μακρόν διαμένοντα.

 

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της οικογενειακής κατάστασης, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο διέμεναν.

 

δ. Αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μέλη της οικογένειας ή ο επί μακρόν διαμένων που ασκεί το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και τον οποίο συνοδεύουν ή επανενώνονται με αυτόν, διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της Χώρας, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Το ύψος και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τους επαρκείς πόρους καθορίζονται στη παράγραφο 4, στοιχείο δ, του άρθρου 5 του προεδρικού διατάγματος 131/2006 Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

 

ε. Επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης σε ασφαλιστικό φορέα ή επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας για την κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που να καλύπτει και τα μέλη της οικογένειας, τα οποία τον συνοδεύουν ή πρόκειται να επανενωθούν μαζί του. Στην περίπτωση υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης, ο υπήκοος τρίτης χώρας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης του ασφαλιστικού φορέα επί της ανωτέρω αίτησης, καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας ή επίσημου σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

3. Το αρμόδιο για την υποβολή της αίτησης όργανο ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει το φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου κατοικίας, το αργότερο εντός 15 ημερών αφότου υποβληθεί η αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας εξετάζει την αίτηση και εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος, εκδίδει απόφαση, με την οποία χορηγεί άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση. Η άδεια διαμονής των μελών της οικογένειας ακολουθεί την τύχη της άδειας διαμονής του συντηρούντος. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Σημείο επαφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του παρόντος.

 

Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, αφότου υποβλήθηκε η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν η αίτηση συνοδεύεται από ελλιπή δικαιολογητικά ή σε περίπτωση συνδρομής εξαιρετικών λόγων, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες και μέχρι 3 επιπλέον μήνες. Το αρμόδιο όργανο ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα.

 

Σε περίπτωση που η οικογένεια συγκροτήθηκε μετά την άσκηση του δικαιώματος διαμονής στην Ελλάδα, ισχύουν οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 131/2006 Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 139 του νόμου 4251/2014 (ΦΕΚ 80/Α/2014).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.