Προεδρικό διάταγμα 150/06 - Άρθρο 13

Άρθρο 13: Δικαίωμα διαμονής και χορήγηση άδειας διαμονής, στην Ελλάδα, σε υπήκοο τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο επί μακρόν διαμένων, ο οποίος έχει αποκτήσει το καθεστώς αυτό σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαμένει, υπό όρους, στη Χώρα, για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, για τους ακόλουθους λόγους:

 

α. Για την άσκηση μισθωτής δραστηριότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει συνάψει σύμβαση εργασίας, από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση, τουλάχιστον, με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

β. Για την άσκηση μη μισθωτής δραστηριότητας, καθώς και για τα οικονομικώς ανεξάρτητα άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές, για τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των οικείων αδειών διαμονής, εφαρμόζονται αναλόγως οι αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

γ. Για σπουδές. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει εγγραφεί ή να έχει γίνει αποδεκτός προς εγγραφή στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

δ. Για την επαγγελματική κατάρτιση. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει γίνει δεκτός από Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και να του έχει χορηγηθεί σχετική έγκριση φοίτησης από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται, αναλόγως, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3386/2005.

 

2. Για τη χορήγηση άδειας διαμονής στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει:

 

α. επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

β. Ασφάλιση ασθενείας που να καλύπτει κινδύνους παρόμοιους με εκείνους των ημεδαπών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

Στις περιπτώσεις των στοιχείων α και β της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους υπηκόους τρίτων χωρών, εφόσον προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

 

Για τη χορήγηση της αντίστοιχης άδειας διαμονής, τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποβάλλουν αίτηση το αργότερο εντός τριών μηνών από την είσοδό τους στη Χώρα στο αρμόδιο όργανο, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

 

α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας.

 

β. Φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος που του χορήγησε το πρώτο κράτος μέλος, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.

 

γ. Τα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη των προϋποθέσεων της παραγράφου 1, βάσει των αντιστοιχούν διατάξεων του νόμου 3386/2005.

 

δ. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Ο υπήκοος τρίτης χώρας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας, εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης του ασφαλιστικού φορέα επί της ανωτέρω αίτησης, καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας ή επίσημου σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ε. Πιστοποιητικό υγείας που χορηγείται από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, Κέντρο Υγείας ή Θεραπευτήριο και Ιατρείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο πιστοποιείται ότι δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο σύμφωνα με τα Διεθνή Επιδημιολογικά Δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

5. Η αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3386/2005, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει τον φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας που λειτουργεί στον νομό του τόπου κατοικίας, το αργότερο εντός 15 ημερών αφότου υποβληθεί η αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευση της Περιφέρειας εξετάζει την αίτηση και, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη. τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος, εκδίδει απόφαση, με την οποία χορηγεί την αντίστοιχη άδεια διαμονής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Σημείο επαφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του παρόντος.

 

6. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, αφότου υποβλήθηκε η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν η αίτηση συνοδεύεται από ελλιπή δικαιολογητικά ή συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες και μέχρι 3 επιπλέον μήνες.

 

Το αρμόδιο όργανο ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα.

 

7. Η διάρκεια ισχύος της εν λόγω άδειας διαμονής, καθώς και η διαδικασία ανανέωσής της καθορίζονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3386/2005, όπως ισχύει.

 

8. Το παρόν κεφάλαιο δεν εφαρμόζεται στους παρακάτω υπηκόους τρίτων χώρων που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

 

α. Μισθωτούς εργαζόμενους που απασχολούνται από φορέα παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 3386/2005.

 

β. Φορείς παροχής διασυνοριακών υπηρεσιών.

 

9. Υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εισέλθουν στη Χώρα για εποχιακή εργασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 3386/2005.

 

10. Για τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος και ασκούν το δικαίωμα διαμονής τους στην Ελλάδα, δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου, ισχύει το κοινοτικό δίκαιο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 139 του νόμου 4251/2014 (ΦΕΚ 80/Α/2014).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.