Νόμος 3149/03 - Άρθρο 16

Άρθρο 16: Ρύθμιση άλλων θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων των διεξαγόμενων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού διαγωνισμών, μπορεί να εγγράφονται, μέχρι του διορισμού τους σε τακτικές θέσεις εκπαιδευτικών, στον ενιαίο μικτό πίνακα αναπληρωτών της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του νόμου 3027/2002 (ΦΕΚ 152/Α/2002) με σειρά που εξαρτάται από τη βαθμολογία τους κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η περίπτωση β' της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2942/2001 (ΦΕΚ 202/Α/2001) καταργείται.

 

2. Στο συμπληρωματικό πίνακα προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του άρθρου 13 παράγραφος 1 του παρόντος νόμου κατατάσσονται με απόλυτη προτεραιότητα οι πολύτεκνοι κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 6, παράγραφος 16, περίπτωση β' του νόμου 3027/2002 και έπονται οι πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 3 του νόμου [Ν] 1894/1990 (ΦΕΚ 110/Α/1990). Η σειρά κατάταξης όσων ανήκουν σε καθεμία από τις κατηγορίες αυτές εξαρτάται από την ημερομηνία λήψης του πτυχίου τους και σε περίπτωση σύγχρονης λήψης από τη βαθμολογία αυτού.

 

Η ημερομηνία λήψης του πτυχίου δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ υποψηφίων που απέκτησαν το πτυχίο μετά από συμμετοχή τους στην ίδια εξεταστική περίοδο.

 

Αν η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο (εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος εαρινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου) για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αυτών λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία τους και σε περίπτωση ισοβαθμίας ο χρόνος λήψης του πτυχίου τους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 72 του νόμου 4316/2014 (ΦΕΚ 270/Α/2014).

 

3. Κατά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών προηγούνται ως προς την τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του νόμου 2725/1999, έπονται οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα διοριστέων του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και ακολουθούν οι περιλαμβανόμενοι στο μικτό πίνακα αναπληρωτών της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του νόμου 3027/2002. Η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε κάθε πίνακα και τα ποσοστά κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων από τους πίνακες αυτούς διατηρούνται ως έχουν.

 

4. Προσωρινοί αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17 και ΠΕ 18, που είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα του άρθρου 138 του νόμου 2725/1999 και στερούνται του πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής / Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαιδεύσεως ή άλλου πτυχίου, που αντικαθιστά το πτυχίο αυτό, διορίζονται σε τακτικές θέσεις εκπαιδευτικών, για την κάλυψη ποσοστού 25% των κενών οργανικών θέσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1 του νόμου 3027/2002, μετά το διορισμό των εγγεγραμμένων στον ίδιο πίνακα, που διαθέτουν το πτυχίο αυτό.

 

5. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των ιδιωτικών ενιαίων λυκείων στα μαθήματα, που εξετάζονται ενδοσχολικά, διεξάγονται με τη φροντίδα και την ευθύνη του διευθυντή και του συλλόγου των διδασκόντων κάθε σχολείου. Οι εκδιδόμενοι τίτλοι απόλυσης των μαθητών θεωρούνται από το διευθυντή της οικείας διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τον προϊστάμενο γραφείου εκπαίδευσης.

 

6. Στα δημοτικά σχολεία, στα οποία λειτουργούν ολοήμερα προγράμματα και δεν προβλέπεται υποδιευθυντής, τοποθετείται υποδιευθυντής ο οποίος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών.

 

Η επιλογή και τοποθέτηση υποδιευθυντή σε ολοήμερο δημοτικό σχολείο γίνεται για ένα σχολικό έτος με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του νόμου [Ν] 3194/2003 (ΦΕΚ 267/Α/2003).

 

7. Καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 54 του νόμου 3105/2003 (ΦΕΚ 29/Α/2003). Η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του ίδιου νόμου τροποποιείται ως εξής:

 

{6. Οι σπουδές σε κάθε τμήμα καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου, που δίνει τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος και τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε μεταπτυχιακά προγράμματα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης.}

 

8. Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών που φοιτούν στο Ενιαίο Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας, ισχύουν,για το σχολικό έτος 2002 - 2003, οι παρακάτω ειδικές ρυθμίσεις:

 

α) Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στην Α' τάξη του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι την ημερομηνία του δυστυχήματος (13-04-2003), έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να προαχθούν στη Β' τάξη, χωρίς να συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, ακόμη κι αν έχουν Γενικό Μέσο Όρο μικρότερο του 9,5. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών αυτών σε κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα είναι ο Μέσος Όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων. Ο Γενικός Μέσος Όρος και για τους μαθητές αυτούς, προκύπτει,σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από το Μέσο Όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Όσοι από τους μαθητές της Α' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, ακολουθούν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία συνήθη διαδικασία.

 

β) Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι την ημερομηνία του δυστυχήματος (13-04-2003), έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που διενεργούνται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα, επιλέγοντας να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και στα υπόλοιπα κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι μαθητές της Β' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου, έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να μην συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτήν, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών αυτών σε καθένα από τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι ο Μέσος Όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων. Ο Γενικός Μέσος Όρος και για τους μαθητές αυτούς, προκύπτει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από το Μέσο Όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα.

 

Οι μαθητές αυτοί προάγονται στην επόμενη τάξη και με Γενικό Μέσο Όρο μικρότερο του 9,5. Όσοι από τους μαθητές της Β' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, ακολουθούν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία συνήθη διαδικασία.

 

γ) Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στη Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι την ημερομηνία του δυστυχήματος (13-04-2003), έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που διενεργούνται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα, επιλέγοντας να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και στα υπόλοιπα στις επαναληπτικές εξετάσεις που διενεργούνται εντός μηνός από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων του Ιουνίου, σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 2 στοιχείο β' του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 86/2001, όπως τροποποιήθηκε από το προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 26/2002. Όσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου, έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να μην συμμετάσχουν στις γραπτές απολυτήριες εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών αυτών σε καθένα από τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι ο Μέσος Όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων. Ο Γενικός Μέσος Όρος και για τους μαθητές αυτούς, προκύπτει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από το Μέσο Όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Όσοι από τους μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, ακολουθούν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία συνήθη διαδικασία.

 

δ) Ειδικά και μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004, στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκτός της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εισάγονται κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων και σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα, όσοι από τους μαθητές της ανωτέρω περίπτωσης γ' αποκτήσουν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 το απολυτήριο λυκείου και τη Βεβαίωση του άρθρου 1 παράγραφος 13 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του νόμου 2909/2001.

 

Όσοι υπάγονται στις διατάξεις αυτές υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από 21 έως και 30-06-2003, αίτηση δήλωση προτίμησης Τμημάτων ή Σχολών. Με την αίτηση συνυποβάλλεται αντίγραφο του απολυτηρίου και η ανωτέρω πρωτότυπη Βεβαίωση.

 

Για τη συμπλήρωση της αίτησης δήλωσης προτίμησης, τον τρόπο υπολογισμού των μορίων επιλογής, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιλογής των εισαγομένων, καθώς και για κάθε άλλο θέμα σχετικό που δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από την παρούσα διάταξη, εφαρμόζονται αναλόγως οι γενικές διατάξεις που ισχύουν για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

ε) Η ανωτέρω περίπτωση δ' εφαρμόζεται αναλόγως και σε μαθητές άλλων σχολικών μονάδων, των οποίων αδελφός είναι μεταξύ των θυμάτων του δυστυχήματος που προαναφέρθηκε.

 

9. Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών που φοιτούν στο Γυμνάσιο Μακροχωρίου Ημαθίας, ισχύουν, για το σχολικό έτος 2002 - 2003, οι παρακάτω ειδικές ρυθμίσεις:

 

α) Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στις Α' και Β' τάξεις του Γυμνασίου Μακροχωρίου Ημαθίας, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι την ημερομηνία του δυστυχήματος (13.4.2003), έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να προαχθούν στις Β' και Γ' τάξεις αντίστοιχα, χωρίς να συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, ακόμη κι αν έχουν Γενικό Μέσο Όρο μικρότερο του 10.

 

Στην περίπτωση αυτήν, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών αυτών σε κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα είναι ο Μέσος Όρος των προφορικών βαθμών των τριών τριμήνων. Όσοι από τους μαθητές των Α' και Β' τάξεων του Γυμνασίου Μακροχωρίου δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, ακολουθούν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία συνήθη διαδικασία.

 

β) Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στη Γ' τάξη του Γυμνασίου Μακροχωρίου Ημαθίας, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι την ημερομηνία του δυστυχήματος (13-04-2003), έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους, να συμμετάσχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, επιλέγοντας να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και στα υπόλοιπα κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

 

10. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος, η προθεσμία και το αρμόδιο όργανο για την υποβολή των αιτήσεων των προηγούμενων παραγράφων 8 και 9, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.