Νόμος 3144/03 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Θέματα Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Συνιστώνται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού οι παρακάτω Περιφερειακές Διευθύνσεις:

 

α) Περιφερειακή Διεύθυνση Αθηνών με έδρα την Αθήνα.

 

Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

 

β) Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά Νοτίου και Βορείου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά, του Επαρχείου Κυθήρων και των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

 

γ) Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Καβάλα. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, και Δράμας.

 

δ) Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

 

ε) Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας.

 

στ) Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου με έδρα τα Γιάννενα. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

 

ζ) Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

 

η) Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.

 

θ) Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Λευκάδας.

 

ι) Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

 

ι)α) Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης αυτής εκτείνεται στα όρια των Νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

 

Στις προαναφερόμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις υπάγονται οι Τοπικές Υπηρεσίες και Εκπαιδευτικές Μονάδες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που λειτουργούν στα όρια της τοπικής αρμοδιότητας εκάστης Περιφερειακής Διεύθυνσης.

 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθορίζεται η διάρθρωση των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

 

Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι υπάρχουσες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού εξακολουθούν να λειτουργούν με τις αρμοδιότητες που έχουν.

 

2. Συνιστώνται Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) και Τοπικές Υπηρεσίες (ΤΥ) στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως εξής:

 

στο Νομό Θεσσαλονίκης: Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης 25ης Μαρτίου, Πύλης Αξιού, Ιωνίας,
στο Νομό Αττικής: Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης Δάφνης, Ιλίου, Λαυρίου, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Πατησίων, Πειραιά,
στο Νομό Καστοριάς: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Καστοριάς,
στο Νομό Λασιθίου: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Αγίου Νικολάου,
στο Νομό Φωκίδας: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Άμφισσας,
στο Νομό Δράμας: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Δράμας,
στο Νομό Αττικής: Τοπικές Υπηρεσίες Πλατείας Αττικής, Νέου Κόσμου και
στο Νομό Κυκλάδων: Τοπική Υπηρεσία Θήρας.

 

Από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών καταργούνται οι αντίστοιχες τοπικές υπηρεσίες γραφεία εργασίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Πατησίων και Πειραιά στο Νομό Αττικής, καθώς και η αντίστοιχη υπηρεσία στη Δράμα.

 

3. Εγκρίνεται η σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Αγίων Ανάργυρων και Ελευσίνας στο Νομό Αττικής, Βέροιας, Κέρκυρας, Άρτας, Λιβαδειάς, Ερμούπολης, Γρεβενών, Πτολεμαΐδας, Ορεστιάδας και Νέας Αλικαρνασσού.

 

4. Η αναγγελία της πρόσληψης μισθωτού στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 2656/1953, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 4504/1966 (ΦΕΚ 57/Α/1966) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 763/1970 (ΦΕΚ 283/Α/1970) και η γνωστοποίηση προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της πρόσληψης νέου εργαζομένου κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 515/1970 (ΦΕΚ 95/Α/1970), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του νόμου 2874/2000 (ΦΕΚ 286/Α/2000), γίνεται με ενιαίο έντυπο που υποβάλλεται εις τριπλούν μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την πρόσληψη στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η οποία οφείλει αμελλητί να αποστείλει το ένα εκ των τριών αντιτύπων στην αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και το δεύτερο εκ των τριών αντιτύπων στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών.

 

Η αναγγελία μπορεί να γίνεται εγγράφως ή με ηλεκτρονική μορφή ή με μαγνητικά μέσα.

 

Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται τα στοιχεία τα οποία πρέπει να περιέχονται στο ενιαίο έντυπο, η διαδικασία για την υποβολή στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η διαδικασία για την αποστολή του εντύπου, η διαδικασία για την αποστολή με ηλεκτρονική μορφή ή με μαγνητικά μέσα, η διαβίβαση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, ο χρόνος έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 151 του νόμου 3655/2008 (ΦΕΚ 58/Α/2008).

 

5. Οι εν γένει αποδοχές των υπαλλήλων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που αποσπάστηκαν στις Εταιρείες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώνυμη Εταιρεία και Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική Ανώνυμη Εταιρεία εξακολουθούν να καταβάλλονται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Εταιρειών μπορεί να καταβάλλεται σε αυτούς πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση.

 

6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσωπικό που υπηρετεί στις Εταιρείες Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώνυμη Εταιρεία και Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική Ανώνυμη Εταιρεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μπορεί να αποσπάται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

 

Η διάρκεια της απόσπασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του νόμου 3302/2004 (ΦΕΚ 267/Α/2004).

 

7. Λύεται η Εταιρεία Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανώνυμη Εταιρεία, που συστάθηκε με το άρθρο 8 του νόμου 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α/2001) και της οποίας το καταστατικό εγκρίθηκε με την [Α] 190597/2002 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ((ΦΕΚ 447/B/2002) και (ΦΕΚ 652/Β/2002)). Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και το μετοχικό κεφάλαιο περιέρχονται αυτοδικαίως στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού εκτελεί χρέη εκκαθαριστή μέχρι να διοριστούν εκκαθαριστές από τη γενική Συνέλευση. Με απόφαση της γενικής Συνέλευσης καθορίζεται η αμοιβή των εκκαθαριστών.

 

8. Στους σκοπούς του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού περιλαμβάνεται και ο σκοπός που σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 2956/2001 είχε η Εταιρεία Υπηρεσίες Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανώνυμη Εταιρεία.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 64 του νόμου 3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α/2011).

 

9. Στην Ειδική Υπηρεσία συνιστώνται μια θέση προϊσταμένου αυτής και από μια θέση προϊσταμένου για κάθε Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης. Οι θέσεις είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με θητεία δύο (2) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από πρόταση του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Η πλήρωση της θέσης προϊσταμένου γίνεται με απόσπαση προσωπικού, που υπηρετεί στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ή με απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2000/1991 με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με προσωπικό που προσλαμβάνεται με θητεία διάρκειας δύο (2) ετών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

Ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για την κατάληψη της θέσης είναι πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και πενταετής εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα για τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας, τριετής δε για τον προϊστάμενο Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την κατάληψη της θέσης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται η διαδικασία και τα όργανα για την επιλογή.

 

Εάν ο επιλεγείς προϊστάμενος υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 2683/1999, η πλήρωση της θέσης γίνεται με ανάθεση αποκλειστικών καθηκόντων για χρόνο ίσο με μια θητεία, που μπορεί να παρατείνεται μια ή περισσότερες φορές για ίσο χρονικό διάστημα. Η ανάθεση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο διορισμός γίνεται με απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Για τα πειθαρχικά αδικήματα του προϊσταμένου εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2683/1999. Οι αποδοχές του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας καθορίζονται στο ύψος των αποδοχών που προβλέπονται κάθε φορά για Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Εφόσον ο επιλεγόμενος είναι αποσπασμένος και λαμβάνει από το φορέα προέλευσής του συνολικές αποδοχές μεγαλύτερες από τις ανωτέρω, οι πάσης φύσεως αποδοχές του καθορίζονται στο ύψος των πάσης φύσεως αποδοχών που ελάμβανε πριν από το διορισμό του σε θέση προϊσταμένου.

 

Ο χρόνος απόσπασης ή μετακίνησης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος ως προϊστάμενοι των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης επιλέγονται υπάλληλοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κατά τις διατάξεις επιλογής προϊσταμένων τμημάτων του Υπαλληλικού Κώδικα.

 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 καταργήθηκε με την παράγραφο Β8 του άρθρου 85 του νόμου 3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α/2011).

 

10. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του νόμου [Ν] 1836/1989 (ΦΕΚ 79/Α/1989) αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Η επιλογή των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πραγματοποιείται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ η τοποθέτησή τους από τον Διοικητή αυτού.}

 

11. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του νόμου [Ν] 1346/1983 (ΦΕΚ 46/Α/1983), που προστέθηκε με το άρθρο 29 του νόμου [Ν] 1836/1989 (ΦΕΚ 89/Α/1989), αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Με τις αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να καθορίζεται ανάλογη ρύθμιση, για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσωπικού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που απασχολούνται με τη μελέτη, κατάρτιση, εφαρμογή, έλεγχο, προώθηση και υποστήριξη των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς και ασφάλισης της ανεργίας, που εκτελούνται από τον Οργανισμό και επιχορηγούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.}

 

12. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών και κλάδων του τακτικού διοικητικού προσωπικού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μεταφέρονται στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και κατανέμονται στον κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διοικητικού Οικονομικού σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τριάντα τοις εκατό (30%) στον κλάδο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διοικητικού Οικονομικού και στον κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Πληροφορικής σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), αντίστοιχα, και αποτελούν κενές οργανικές θέσεις των προαναφερόμενων κλάδων. Προς τούτοις, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 12 καταργήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου εικοστού του νόμου 3607/2007 (ΦΕΚ 245/Α/2007).

 Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.